Dabro potvrdio: Da, našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a

Pin It

Zagreb: Članovi Domovinskog pokreta dolaze na sjednicu Predsjedništva stranke

O tome jesu li uspjeli sklopiti dogovor danas nitko iz HDZ-a i DP-a nije želio govoriti ali je danas predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao kako im za većinu u saboru treba još nekoliko dana

Kako pregovori oko slaganja saborske većine odmiču svako malo se mogu čuti i nove neslužbene informacije kako će izgledati ta većina. Prema neslužbenim informacijama HDZ će u tome uspjeti i čak ne samo doći do potrebnih 76 ruku nego da su blizu i 80 ruku u Hrvatskom saboru. Tu većinu bi činili zastupnici HDZ-a, DP-a, 5 zastupnika manjina (bez SDSS-a) i Vesna Vučemilović. Navodno kako je o tome bilo razgovora i na današnjem razgovoru predstavnika HDZ-a i DP-a u restoranu Gondola, inače u vukovarskom prigradskom naselju Sotin.

O tome jesu li uspjeli sklopiti dogovor danas nitko iz HDZ-a i DP-a nije želio govoriti ali je danas predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao kako im za većinu u saboru treba još nekoliko dana.

- Ne znam ništa o tome. Još samo da čujem da ću ja biti predsjednik Sabora – rekao je večeras za Večernji list manjinski saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Dodao je i kako se ide korak po korak te da je prvi korak bio taj da su manjinski zastupnici podržali Gordana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskog sabora. Kaže kako je to za njih sasvim logičan slijed. O daljim koracima za sada nije želio razgovarati.

Glavni operativac i tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro, koji je s Mariom Radićem i ključni pregovarač oko sastavljanja većine za novu vlast za Večernji list potvrdio je da su nakon obilježavanja Dana Vukovara, u Sotinu članovi DP-a i HDZ-a zajedno ručali. Nije to bilo tajni sastanak, kako se brzo proširilo, jer kamere su čekale ispred restorana u kojem su se našli, dok je Dabro posve otvoreno kazao i povod ručka.

- Da, našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a - jasan je bio Dabro dodajući da je ranije već dosta toga pojasnio i Marko Milić, te da u utorak očekuje nastavak pregovora.

Milorad Pupovac, šef SDSS-a, već dva dana odbija komunicirati, iako je ranije najavio kako će gostovati i u emisiji Večernjeg lista.

Tijekom večeri također nije odgovarao niti preko stranačke organizacije, no javila nam se dosadašnja saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga čija je izjava također znakovita:

- Upućujem vas po ovom pitanju na profesora Pupovca, a očekujemo i od predsjednika kluba manjinaca Bilaka da vidimo što će biti s novim sazivom. Na pitanje je li upoznata s informacijama koje izlaze u sve izglednijoj vlasti bez SDSS-a odgovara: 'U krugu obitelji provodim Veliki petak, bojamo jaja i molim za razumijevanje. Ako ste ranije komunicirali s profesorom Pupovcem, on je za ta pitanja i dalje ključni'.

Vezano za postizborne pregovore razgovarali smo i sa saborskom zastupnicom SDSS-a Draganom Jeckov koja je rekla kako nema nikakvih informacijama oko dogovora HDZ-a i DP-a.

- Nemam nikakvih informacija o tome. Ono što znam je da smo na posljednjem sastanku saborskih zastupnika kluba nacionalnih manjina kazali kako ostajemo jedinstveni – rekla je Jeckov. Prema njenim riječima tijekom idućeg tjedna biti će održan novi sastanak zastupnika kluba nacionalnih manjina poslije kojega će se znati više.  

Kajtazi je na svome Faceobook profilu prije nekoliko dana pojasnio kako je njegov glavni cilj da se nastavi operativni program za nacionalne manjine koji se, kako je rekao, uspješno provodi od 2016. godine. Prema njegovim riječima prekid toga operativnog programa značio bi katastrofu za sve manjine, a posebno za romsku nacionalnu manjinu. Dodao je kako su u tome dobro surađivali s dosadašnjom saborskom većinom koju je predvodio HDZ ali i napomenuo da ako nova većina odbije ili uvjetuje suradnju s manjinama da ne vjeruje kako će to dugo trajati.

Ranije je Hini predstojnik ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić potvrdio je kako su se predstavnici stranaka danas neformalno sastali u Vukovaru. 

"Približili smo stajališta u vezi formiranja stabilne većine i Vlade. Rekao bih da smo blizu dogovora", rekao je o današnjem neformalnom sastanku Milić.

VL