Penava: Andrej Plenković je pristao da se Novosti ne financiraju iz proračuna

Pin It

Penava žestoko napao Plenkovića i pozvao članove HDZ-a da ne glasaju za –  lopove! - Vinkulja.hr

Nakon izjave Andreja Plenkovića u ime HDZ-a, pred novinarima se pojavio i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Kako je rekao u uvodu, DP-u će pripasti tri vrlo važna resora: Ono za demografiju, poljoprivredu i iznenađujuće, gospodarstvo. Isto tako, rekao je i kako će izgledati hodogram idućih dana. Situacija je jasna, ali formalno još nije gotova.

"Prvi korak je prikupljanje potpisa. Dogovor je takav da će DP podržati i kandidata HDZ-a u Saboru, dočim će DP imati potpredsjednika Sabora", kazao je. Što se tiče novonastalog resora zaštite okoliša, kaže kako je takvo razdvajanje - logično.

Na pitanje novinara o politikama zaštite okoliša, kaže da dolazi do disonancija jer politika nije komplementarna s gospodarskom pa će se te dvije strukture odvojiti.

Ostaje gradonačelnik Vukovara

Što se tiče raspodjele uloga u novoj Vladi, osim ministarstava, tu su i druge pozicije koje će pripasti DP-u. "Imamo dogovorena dva potpredsjednika vlade, državnog tajnika nismo još definirali, ali govorimo o 9, 10, 11, 12 ljudi. O detaljima ćemo moći kad se uđe dublje u arhitekturu same vlade oko broja ministarstava itd."

Što se tiče njegovog angažmana: "O ostalima razgovaramo, za nikoga ne mogu garantirati niti išta potvrditi. Sve je to još u fazi dogovora. Kasnije ćemo imati Predsjedništvo uživo, telefonsku sjednicu smo odradili. Imena će doći na red vrlo brzo. Trudit ćemo se imati nekoliko kandidata za sve pozicije, dobro ih filtrirati..."

Bilo je tu govora i o imenima koja bi trebala preuzeti spomenuta ministarstva. Penava ih za sada ne želi otkrivati. "Imamo jako puno problema u tim resorima, mislim da trebju biti ozbiljni ljudi i da cjelokupna Vlada mora stajati iza tih resora", kratko je odgovorio i pritom se osvrnuo na gospodarsvo: "Definitivno mislimo da je gospodarstvo u Hrvatskoj u jednoj grčevitoj poziciji", kaže Penava.

Kaže u nastavku kako će neki biti nezadovoljni jer DP-u nije pripalo ministarstvo kulture. "Za sve one koji spore, a jedan dio našeg članstva ima žal zašto nemamo ministarstvo kulture i unutarnje poslove, mogu reći da s obzirom na broj mandata moramo raditi kompromise. Moramo prihvatiti činjenicu da tog broja 76 postoje drugi čije stavove moramo uvažiti".

Zanimljivi odgovori na pitanja o SDSS-u i Novostima

Penava je na pitanje o SDSS-u i manjinama jasno istaknuo: "Apsolutno je naš stav bio takav da svatko tko ima hrvatsku domovnicu mora imati jednak standard kao i svi mi, da tu ne smije biti umanjivanja prava".

Ipak, smatra kako bi se listovi poput Novosti trebali natjecati na tržištu, a ne biti pod pokroviteljstvom Vlade. Kako je rekao Penava, premda nema formalni sporazum s Plenkovićem, on je pristao na prestanak financiranja ovog lista. 

"Andrej Plenković je pristao da se Novosti ne financiraju iz proračuna, rekao je Ivan Penava. Imamo šest sastanaka iza sebe.", dodao je. Očekuje se skora reakcija premijera. 

Plenković otkrio kome će pripasti koji resor

Podsjećamo, kako je prije Penave u izjavi novinarima rekao Plenković, "Postigli smo dogovor o strukturi vlade. Tri resora idu Domovinskom pokretu. Demografija je ključno pitanje i zato smo prvi na razini EU koji uvode takvo ministarstvo", potvrdio je. 

Drugi resor koji je dobila stranka Ivana Penave je ministarstvo poljoprivrede, a premijer kaže kako je to logično jer je njihova stranka mahom bazirana u Slavoniji. Treći resor se dijeli na pola, a u pitanju je ministarstvo gospodarstva.

Kako će ga dijeliti nije poznato. "Ova naša vlada imat će više ministarstava nego prije", kaže Plenković. Rekao je da kreće skupljanje potpisa koje će odnijeti Zoranu Milanoviću. Na upit koliko će manjinaca dati potpis, kaže "koliko treba".

direktno.hr