Šterc otkrio čeka li ga ministarska fotelja u novoj vladi: Slatko se nasmijao

Pin It

Stjepan Šterc: BiH bi uskoro mogla ostati bez pola milijuna stanovnika

Ministarstvo demografije koje se ima osnovati u novom sazivu vlade, a na čijem čelu će biti ministar iz kvote Domovinskog pokreta, bit će vrlo važan pokazatelj učinkovitosti nove vlade. Jedan od najpoznatijih hrvatskih demografa Stjepan Šterc odgovorio je na aktualno pitanje - hoće li se upravo on naći na njegovu čelu.  

Štrec se nasmijao i demantirao informaciju da će biti ministar. Kazao je da je vlada politička, a na znanosti je da korigira njihove postupke te da ima savjetničku ulogu."Izuzetno bitno je da su prihvatili uglavnom sve ključne prijedloge, osobito poziciju potpredsjednika vlade. Zašto? Zato što će taj potpredsjednik vlade biti iznad resora koji bi trebali provoditi niz postupaka i poticajnih modela koji se definiraju u ministarstvu demografije i reći ću iseljeništva", rekao je Šterc.

Potvrdio je da je kreirao demografski program Domovinskog pokreta, ali je rekao kako je pisao program i postojeće vlade na samom početku."Prošlo je osam godina i mi smo to trebali strateški već postaviti jer smo došli u situaciju da su nam demografski pokazatelji i trendovi tako negativni da utječu na sve dijelove", dodao je.

Na pitanje zašto je sve ostalo mrtvo slovo na papiru odgovorio je da se pred izbore svi uhvate demografske problematike. "Ali kad to treba počet provoditi, onda se postavlja pitanje ministra financija, gospodarstva... To se, definitivno, ne postavi kao strateško pitanje hrvatskog opstanka i nastavka", kazao je Šterc.

Što znači negiranje demografije

"To su ne samo političke uvrede, nego i osobne uvrede. Ali i sada neki ismijavaju ove demokracije. Kako je moguće uopće to postaviti na ideološku razinu, kad je ljudska populacija ključni faktor svih djelatnosti, dakle o njoj ovise svi temeljni sustavi i ukupni razvoj. Prema tome, to negirati je zapravo potpuno anacionalno, da ne kažem, jednostavnije protuhrvatsko djelovanje", odgovorio je na komentare kako je novo ministarstvo tek pokušaj uhljebljivanja.

"Hrvatska mora, s obzirom na sve pokazatelje, isti čas početi primjenjivati oba revitalizacijska modela. Jedan je klasična populacijska politika, kojim se potiče rodnost, a drugo je selektivni imigracijski revitalizacijski model, s obzirom na to da Hrvatska ima poseban potencijal selektivnog emigriranja. Što se tiče klasičnog populacijskog modela, najbolji model vezan je za poticanje stupanja mladih u brakove, ali tako da se razvijaju poticajni modeli za njihove jednostavnije odluke", nastavio je.

'Anacionalno djelovanje postalo je progresivno'

"Ako imate situaciju recimo da mladi stupaju u brak, ako im država ponudi kreditnu liniju za rješavanje stambenog pitanja i ovisno o broju djece u braku, da li vraćaju kredit ili ne, to im je jednostavnija odluka. I naravno treće, što treba napraviti odmah, je zaštititi ženu u trudnoći i u porođajnom razdoblju", zaključio je.

"Politizacija je došla do te razine determinacije da je anacionalno djelovanje postalo progresivno, napredno, a sve političko djelovanje koje je u nacionalnom interesu postalo je primitivno, nazadno i tako dalje. To se rješava znanstvenim raspravama, dokazivanjima i projekcijama. Ja nemam ništa protiv da nasuprot mene sjedne netko ultra, znanost nije političko nagađanje, nego su to dokazi", rekao je za Studio 4.

direktno.hr