Sukob oko Odbora za manjine, Radin uvjetuje: Ili Pupovac ili nitko

Pin It

Radin i Pupovac upozorili da se u Hrvatskoj ograničava upotreba jezika  manjina | Ljudska prava

Pitanje hoće li Milorad Pupovac biti na čelu saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine izaziva sve veće prijepore. Furio Radin izjavio je da će predložiti da predsjednik bude upravo Pupovac i da Klub zastupnika nacionalnih manjina ne imenuje nikoga drugoga osim njega.

“Predložit ću na sastanku Kluba nacionalnih manjina da predsjednik Odbora za ljudska prava i nacionalnih manjina bude Milorad Pupovac i da kao Klub ne dajemo nikakav drugi prijedlog osim njega. Bit ćemo jedinstveni jer je Pupovac čovjek koji ima najviše iskustva, poslije mene, al‘ ja sam potpredsjednik Sabora.

S DP-om treba razgovarati. Treba im objasniti da su zadnjih četvrt stoljeća, bez obzira na to tko bio na vlasti, desnica ili ljevica, koje se ionako više ni po čemu ne razlikuju, o predsjedniku Odbora odlučivali manjinci – to je postalo nešto poput stečenog prava. To je tako već jako dugo, ja sam za to da DP-u, za koji ne želim vjerovati da je samo jedna etnička, pristrana stranka, ukažemo na tu činjenicu: po Poslovniku u Odboru sjedi većina manjinaca automatizmom i tom logikom nas se pita koga želimo, uvijek smo birali svog predsjednika i red je da nastavimo s tom praksom”, rekao Jutarnjem listu Furio Radin, koji smatra da je on predugo godina bio na čelu tog Kluba i da njegov izbor ne bi imao smisla.

Malenica: Klub HDZ-a nema ništa s tim

Pije Radina, novinarima se obratio i saborski zastupnik HDZ-a Ivan Malenica, koji je izjavio da Klub HDZ-a nema nikakve veze s predlaganjem predsjednika tog Odbora nego da je ta odluka na Klubu nacionalnih manjina.

„Klub nacionalnih manjina će donijeti stav o tome i predložiti predsjednika tog Odbora, između njih se treba naći određeni konsenzus i dogovor, a HDZ će podržati ono što Klub nacionalnih manjina odluči”, kazao je.

Dodao je da je koalicija HDZ-a i DP-a stabilna te da ništa neće dovesti u pitanje njihove odnose. “Sve ide u dobrom smjeru. Svi će biti zadovoljni”, poručio je Malenica, a javlja Hina.

Odluka na čekanju

Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Vladimir Bilek izvijestio je kako je odluka o tome hoće li lider SDSS-a Milorad Pupovac biti predložen za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina odgođena.

Peternel: Nama je to neprihvatljivo

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel rekao kako je do njega došla informacija da će HDZ podržati prijedlog da se za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabere lider SDSS-a Milorad Pupovac.

Peternela je posebno razjarila činjenica kako spomenuti saborski od-bor spada u “kvotu” nove parlamentarne većine.

”Nama je to potpuno neprihvatljivo. Ako smo se dogovorili da SDSS nije dio vladajuće većine, onda ne može Pupovac biti predsjednik Odbora za nacionalne manjine”, rekao je Peternel za Jutarnji list.

Na pitanje ne trebaju li zastupnici nacionalnih manjina sami izabrati predsjednika svog odbora odvratio je kako su zastupnici nacionalnih manjina podijeljeni što znači da dio njih čini većinu, a tu, kaže, nema mjesta za SDSS ni pod kojim uvjetima.

”Ako Pupovac bude izabran, većina u ovoj konstelaciji više ne postoji”

Na daljnje pitanje što ako Pupovac ipak bude izglasan za predsjednika Odbora za nacionalne manjine kaže da u tom slučaju “većina u ovoj konstelaciji više ne postoji”, ali nije odgovorio na iduće pitanje da li bi to značilo da se ide na nove izbore.

Bartulica: HDZ je odustao od toga

Stjepo Bartulica komentirao je za N1 mogućnost da Milorad Pupovac bude na čelu saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina: ”Prema mojim saznanjima HDZ je odustao od tog prijedloga da gospodin Pupovac bude na čelnom mjestu iz kvote većine”, kaže.

”Sinoć sam dobio takve informacije, jutros raspravljaju o raspodjeli, ne isključuje se mogućnost da, ako čelno mjesto pripada nevladajućima, on bude imenovan, ali to se treba dogovoriti na razini Sabora, to je u tijeku, teško je prejudicirati što će se odlučiti”, istaknuo je.

”Moj stav je da se malo požurivalo oko Vladinog programa i sporazuma, mislim da se trebalo uzeti malo više vremena. Andrej Plenković je nametnuo taj tempo i treba se naviknuti da će se često morati dogovarati oko nekih stvari. Očekujem da će ovo biti obrazac, dvije strane će se morati konzultirati. Mi ćemo jasno i dosljedno zastupati svoje stavove, moramo graditi partnerski odnos”, dodao je Bartulica.

narod.hr