Mađarska o ideji slanja ljudi u pomoć Ukrajini: “Dolje ruke od mađarske mladeži!”

Pin It

Excel Tip - Adding a conditional Thumbs Up or Thumbs Down | AccountingWEB

Nisu to jedine upitne primjedbe koje je Mađarska iznijela. Nakon sastanka, Szijjártó je upozorio na “suludu” ideju o uvođenju obveznog vojnog roka diljem Europe kako bi se ojačalo ukrajinsko ljudstvo koje se smanjuje, rekavši da Mađarska ne želi biti dio takve sheme. “Dolje ruke od mađarske mladeži!” – rekao je.

Mađarska nastavlja sa svojom specifičnom politikom prema ukrajinskom ratu i pružanju vojne pomoći Kijevu. To sve češće dovodi do nezadovoljstva, frustracije i ljutnje drugih članica EU-a koje ulažu napore u osmišljavanju jedinstvenih poteza po tom pitanju, a nakon što ih osmisle, vrlo često ih torpedira Budimpešta.

O toj ljutnji svjedoči i slijedeći tekst kojeg je objavio medij POLITICO.

Mađarska se ukopava i odbija mahnuti milijardama vojne pomoći za Ukrajinu, što izaziva rastuću užasnutost među ostalim zemljama EU-a.

“Moram se smiriti [kada] govorim o ovom pitanju, jer sada postaje stvarno smiješno”, rekao je visoki diplomat EU o zastoju s Mađarskom, govoreći prije sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak. “Ono što se događa je nečuveno.”

Diplomati su se nadali da će imati spreman novi paket od 6,6 milijardi eura prije ovotjednih sastanaka ministara vanjskih poslova i obrane u Bruxellesu. Ugovor je uključivao 860 milijuna eura za nabavu oružja. To se nije dogodilo zbog otpora Budimpešte.

To je dio sve većeg popisa problema povezanih s mađarskim odbijanjem pomoći Ukrajini.

Budimpešta, najproruskija članica EU-a, blokirala je djelomične naknade za oružje poslano Ukrajini u okviru izvanproračunskog Europskog fonda za mir (EPF) gotovo godinu dana. Zaostatak sada iznosi 9 milijardi eura, u odnosu na  8,3 milijarde eura  u ožujku, rekao je visoki dužnosnik EU-a novinarima prošli tjedan.

Prije nekoliko tjedana postojao je politički dogovor koji je omogućio stvaranje Fonda za pomoć Ukrajini u iznosu od 5 milijardi eura u okviru EPF-a, ali posljednjih dana Mađarska je ponovno tražila razloge da ubije cijeli paket.

Budimpešta usporava i sporazum o korištenju milijardi eura vrijednog profita od zamrznute ruske imovine za kupnju oružja za Ukrajinu.

Frustracija je proključala prošlog tjedna kada veleposlanici EU-a nisu uspjeli postići dogovor o paketu pomoći na sastanku u srijedu. Trebali su ponovno razgovarati o tome u petak, ali nisu. To je značilo da ministri u ponedjeljak nisu imali nove inicijative za Ukrajinu.

Do sada je Mađarska govorila da blokira nadoknadu EPF-u jer je jedna od njezinih banaka, OTP, bila na neslužbenom ukrajinskom popisu sponzora rata. Ali “taj je popis nestao”, rekao je drugi dužnosnik EU-a.

„Dolje ruke od mađarske mladeži!“

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó rekao je u ponedjeljak svojim kolegama ministrima da Ukrajina diskriminira mađarske tvrtke i da Budimpešta ne može platiti cijenu rata.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja se često sukobljava sa Szijjártóom, rekla je da cijela EU plaća cijenu podrške Ukrajini, navodeći primjer energetike.

Prestanak kupnje ruskog prirodnog plina koštao je Njemačku milijarde, dok je Mađarska jedna od rijetkih zemalja EU koja nastavlja kupovati ruski plin iz plinovoda.

Nisu to jedine upitne primjedbe koje je Mađarska iznijela. Nakon sastanka, Szijjártó je upozorio na “suludu” ideju o uvođenju obveznog vojnog roka diljem Europe kako bi se ojačalo ukrajinsko ljudstvo koje se smanjuje, rekavši da Mađarska ne želi biti dio takve sheme. “Dolje ruke od mađarske mladeži!” – rekao je.

Ne postoji takav plan ni od strane EU niti bilo koje zemlje članice.

Ministri iz Baltika, kao i prvi diplomat EU Josep Borrell, tražili su od Szijjártóa više detalja o navodnoj diskriminaciji s kojom su se suočavale mađarske tvrtke, a kritizirali su i Budimpeštu.

Neki su diplomati zabrinuti da bi se mađarska blokada mogla proširiti na summit čelnika EU-a sljedećeg mjeseca, brinući se da Budimpešta koristi svoj utjecaj na ključnu pomoć Ukrajini u nadi da će deblokirati milijarde u fondovima EU-a zamrznute zbog zabrinutosti oko vladavine prava.

Strpljenje počinje nestajati — ali druge zemlje malo toga mogu učiniti jer se odluke o EPF-u donose konsenzusom, što Budimpešti daje pravo veta.

“Pozvao bih Mađarsku da deblokira EPF”, rekao je danski ministar vanjskih poslova Lars Løkke Rasmussen za POLITICO u pauzi sastanka. “Raspravljamo o tome ne samo mjesec dana nego gotovo godinama… Nema razloga da podržimo ovaj veto.”

Litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis nazvao je stav Mađarske strukturalnim problemom za blok.

“Moramo biti transparentni u pogledu trenutnog stajališta Mađarske, i kakvo je bilo”, rekao je novinarima uoči sastanka.

“Razmotrili smo ovo i očito je oko 41 posto rezolucija EU-a o Ukrajini blokirala Mađarska. EPF je blokiran… Ukrajinski pristupni pregovori [su] taoci Mađarske i mogao bih nastaviti”, dodao je.

“Gotovo sve naše rasprave i potrebna rješenja i odluke EU blokira samo jedna država. Stoga ovo moramo početi promatrati kao sustavan pristup svim naporima EU-a da ima bilo kakvu značajnu ulogu u vanjskim poslovima.”

Anabela Jelenčić/geopolitika.news