Trump je presudom dobio status žrtve sustava: Mogao bi postati prvi osuđeni predsjednik

Pin It

Donald Trump's Week Has Gone From Bad to “Sir, They Have a Recording of You  Ordering Cokes While Discussing Plans to Attack Iran” | Vanity Fair

Porota New Yorka proglasila je Donalda Trumpa krivim za sve 34 točke optužnice. Time je postao prvi američki predsjednik osuđen za kazneno djelo.

Proglašen je krivim za krivotvorenje dokumenata s ciljem prikrivanja isplate za šutnju porno zvijezdi Stormy Daniel uoči izbora 2016. godine Prijeti mu maksimalna kazna od četiri godine zatvora, iako u praksi osuđeni za takva djela često dobivaju novčane ili uvjetne kazne.

Daniels je ovu aferu koja se navodno dogodila 2006. godine spomenula prvi put 2011. godine kad je još Trump bio izvan politike. Negirao je tada njezinu tvrdnju. Daniels je 2018. godine potpisala izjavu da se afera "nikad nije dogodila".

Optužbe su se ponovno pojavile 2018. godine, uz dodatne tvrdnje da je Trumpov odvjetnik Michael Cohen u listopadu 2016. godine dogovorio isplatu od 130.000 dolara Daniels da o tome šuti.

Potpora političkih saveznika

Trump je presudu iskoristio kako bi još jednom napao sudske procese protiv njega kao montirane, a dobio je i potporu političkih saveznika. "Radilo se o montiranom suđenju jednog konfliktnog suca koji je korumpiran. Ovo je suđenje bilo sramotno. No, pravu će presudu narod izreći 5. studenoga", rekao je Trump nakon završetka kaznenog suđenja u njegovu slučaju.

Dodao je da tužitelja podupire George Soros i da je on nevin čovjek. Poručio je i to kako je suđenje koje su vodile vlasti države New York djelo  administracije Joa Bidena kako bi se naštetilo političkom protivniku. Bivši predsjednik rekao je da je SAD trenutno "fašistička država", a suca koji vodio suđenje nazvao je "vragom".

Predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson nazvao je suđenje politički motiviranim. "Danas je sramotan dan u američkoj povijesti. Demokrati su navijali dok su osuđivali čelnika oporbene stranke po apsurdnim optužbama temeljenim na svjedočenju osuđenog kriminalca kojem je oduzeta odvjetnička komora. Bio je to čisto politički, a ne pravni proces", rekao je Johnson.

Guverner Floride Ron DeSantis nazvao je ovu presudu kulminacijom pravnog procesa koji je podređen političkoj volji uključenih aktera. Guverner Texasa Ted Cruz nazvao je dan donošenja presude "mračnim danom za Ameriku". Vlasnik X-a Elon Musk požalio se da je učinjena velika šteta vjeri javnosti u američki pravni sustav. "Ako bivši predsjednik može biti kazneno osuđen za tako trivijalnu stvar – motiviran politikom, a ne pravdom – onda je svatko u opasnosti od slične sudbine", poručio je.

Presuda mu odgovara

Suđenje u New Yorku jedno je od četiri u kojima su tužitelji podigli kaznene prijave protiv Trumpa, ali ovo je vjerojatno jedini slučaj koji će završiti prije izbora u studenom. Joe Biden i demokrati možda su mislili kako su ovom sudskom odlukom dobili vjetar u leđa. Sada kognitivno upitno sposoban Biden može odbiti debatu s Trumpom pod izlikom da ne želi debatirati s osuđenim kriminalcem.

No, većina Trumpovih sljedbenika smatra ovu presudu politički konstruiranom, posebno s obzirom na to da je donesena u jednoj od najliberalnijih američkih enklava uz sudjelovanje lijevo orijentiranog tužitelja i porote. U prvih 24 sata nakon što je proglašen krivim Trumpova je kampanja prikupila više od 50 milijuna dolara donacija.

"Unutar nekoliko minuta nakon proglašenja presude naš sustav za donacije bio je preplavljen potporom, a usprkos nekoliko prekida rada zbog prevelikog prometa predsjednik Trump je uspio prikupiti 34,8 dolara malih donacija", priopćili su savjetnici kampanje Chris LaCivita i Susie Wiles. Do petka navečer taj se iznos popeo na 52,8 milijuna dolara i dalje raste. Presuda Donaldu Trumpu ne da mu je izbila potporu političkih saveznika i birača, nego ju je pojačala.

Presuda, u politički polariziranoj Americi s malo neodlučnih birača, zapravo odgovara Trumpovoj kampanji. Sada je i službeno dobio status žrtve sustava i duboke države. Ovime se u percepciji njegovih birača potvrđuju sve njegove invektive protiv sustava i politički konstruiranog pravosuđa. Kakav će biti ishod cijele priče vidjet ćemo u studenom ove godine.

Davor  Dijanović/direktno.hr