Političke scile i haribde

Pin It

Bahati Tomašević

Predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić prozvao je gradonačelnika Tomislava Tomaševića rekavši da je Gradska uprava vrlo široke ruke kada je riječ o financiranju udruga u kojima su aktivni članovi platforme Možemo.

Dodao kako je Gradska plinara Zagreb izgubila distributivno područje Zagreba i Bjelovara, a time i dvije trećine prihoda, te da se uplela u niz afera.

„Uglađeni“ Tomašević uzvratio je Bernardiću: „Tko je Davor Bernardić? Znam jednog koji je prije bio saborski zastupnik, no više nema takvog. Znam jednog koji je bio gradski zastupnik, ali takvog više nema. Ne znam tko je on uopće. Zašto da ja komentiram izjave bilo koga s ceste?“.

Odjednom su nestale Tomaševićeva „uglađenost“ i „pristojnost“. Ustupile su mjesto bahatosti i podcjenjivačkom diskursu. Na stranu što je pitanje došlo od bivšeg predsjednika najveće oporbene stranke. Bilo tko, pa bio on i s ceste ima pravo postaviti pitanje o tome kako se troše proračunska sredstva. Tomaševića je vlast očito učinila bahatim. To je znak biračima da mu se na lokalnim izborima iduće godine trebaju zahvaliti. Rezultata njegove vladavine, ako tu zanemarimo nametanje suludih uvoznih ideologija.

Nezahvalnici i primitivci

Bošnjačke udruge, netom nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici čiji je i Hrvatska bila sponzor, objavile su knjigu „Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH“ u kojoj su izjednačile hrvatsku i srpsku politiku u BiH ratnih devedesetih. Na objavu knjige reagirao je ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman. Srbija i Hrvatska u BiHRekao je kako je nedopustivo izjednačavati ulogu Hrvatske i Srbije u proteklom ratu u BiH istaknuvši kako bez doprinosa i pomoći Hrvatske, ali i bosanskohercegovačkih Hrvata, ne bi bilo ni današnje države BiH.

Udruge su odbacile kritike koje im je zbog tih optužbi uputio Grlić Radman te su najavile promociju publikacije i u Hrvatskoj. Štoviše, poručile su bahato da će na promociju pozvati i samog ministra.

Povijesne su činjenice sljedeće: Hrvatska je dopuštala ustrojavanje i obuku postrojba TO BiH na svom terenu. Tijekom cijelog rata, i u vrijeme sukoba HVO-a i ABIH, oko 15,000 ranjenika Muslimana liječeno je u hrvatskim bolnicama. Hrvatska je preuzela teret od stotina tisuća izbjeglica iz BiH, pretežito Muslimana. Hrvatska je pomagala i HVO-u i ABiH, a čak i u vrijeme najvećih sukoba ABiH i HVO-a pomoć Armiji ABiH nije ukidana. Muslimani-Bošnjaci bili su veći korisnici hrvatske pomoći nego Hrvati iz BiH. Hrvatska vojska je akcijom „Oluja“ spriječila genocid u Bihaću za što je Franju Tuđmana molio Alija Izetbegović.

Ovo su činjenice, a nezahvalnost najviše govori o nezahvalnicima samima.

U temu se upleo i balkanski primitivac Milorad Dodik koji je rekao da je Hrvatska bila agresor u BiH, a Srbija da nije genocidna. Naravnom da tome moramo bezuvjetno vjerovati, jer prema postulatima kulta ugroženog Srbina Srbin može biti jedino žrtva. I kad na temelju genocida naprave svoju paradržavnu tvorbu tzv. Republiku Srpsku oni i dalje mogu biti jedino žrtve.

Čobanska družina

Županijski sud u Zagrebu kao prvostupanjski sud nakon zaključenja glavne rasprave 23. travnja 2024. godine donio je nepravomoćnu presudu kojom se utvrđuje da su tuženici Hrvoje Marjanović i Vojislav Mazzocco, novinari internetskog portala Index.hr, u svojim tekstovima diskriminirali katoličke vjernike. Tužitelji u Indexnavedenom predmetu su U ime obitelji, Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – blaženi Alojzije Stepinac, Vigilare, Studentski katolički centar Palma i Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika.

Hrvoje Marjanović, u svojemu članku naslova „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ od 13. travnja 2016. godine, koji je objavljen na Indexu, običaje i dogme Katoličke Crkve proglasio bolesnima, sve ljude koji su pohodili štovanje svetca Leopolda Mandića proglasio nekrofilima, a cijeli događaj nazvao „katoličkim nekrofilskim orgijama“. Katolike i njihovo vjerovanje usporedio je sa životinjama (mačkama), a katolički običaj s nagonom mačke da leš ptice koju je ubila donese pred vrata svoga gospodara.

Vojislav Mazzocco, novinar istoga portala, u svojemu je članku „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold “ od 15. travnja 2016. godine, običaje Katoličke Crkve proglasio bolesnima, običaje štovanja relikvija i nastanka tih relikvija prikazao kao trančiranje tijela svetaca, a osobe katoličke vjeroispovijedi usporedio s opskurnim teroristom i proglasio ih krvožednima.

Presuda je prvostupanjska i nije isključeno da ne će opstati nakon drugoga stupnja. No ova je presuda znak da i u hrvatskom pravosuđu postoje znakovi zdravog razuma. Tekstovi navedenih novinara čisti su primjer vjerske netolerancije, ali i teškoga primitivizma. No što drugo i očekivati od čobanske družine na platnoj listi Matije Babića?

Na pragu velikog rata?

Iz Ukrajine stižu vijesti koje ukazuju na mogući preokret. Zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr UkrajinaSirski prema vlastitim je navodima potpisao dokumente o prisutnosti francuskih vojnih instruktora, javljaju mediji. Oni bi prema njegovim riječima mogli stići „uskoro", kako bi analizirali ukrajinske centre za obuku. Sirski je u svom postu na društvenim mrežama rekao da se radi o „ambicioznom projektu" i kako se nada da će drugi partneri slijediti francuski primjer.

Osim toga, sve više zapadnih zemalja dopušta ukrajinskoj vojsci korištenje svojeg oružja za napade na ruski teritorij. Govori se isključivo o naoružavanju i tome tko ima koliko oružja. Crvene linije sve se više pomiču. O pregovorima nema ni riječi. To je znak da smo pred eskalacijom, a sutrašnje će periodizacije povijesti pokazali jesmo li se 2024. nalazili na pragu novoga velikog rata.

Džihadistički napad

Brutalni napad nožem prekinuo je govor njemačkog političara i antiislamskog aktivista Michaela Stürzenbergera. Muškarac, navodno afganistanskog porijekla, ozlijedio je aktivista koji se pojavio pred kamerama. Policajac koji je pokušavao spriječiti napad također je ozlijeđen. Ovakve vrste napada svakodnevica su mnogih europskih gradova, posebno u Francuskoj, Njemačkoj i Švedskoj. To je pouka i za Hrvatsku koja je krenula sličnim putem.

Presuda Trumpu

Bivši američki predsjednik i republikanski kandidat Donald Trump proglašen je krivim za krivotvorenje Trumpdokumenata s ciljem prikrivanja isplate za šutnju porno zvijezdi Stormy Daniels uoči izbora 2016. Porota u New Yorku optužila ga je krivim za sve 34 točke optužnice čime je postao prvi američki predsjednik osuđen za kazneno djelo. Prijeti mu maksimalna kazna od četiri godine zatvora, Daniels je ovu aferu iz 2006. spomenula prvi put 2011., a 2018. potpisala izjavu da se afera „nikad nije dogodila“. Optužbe su se ponovno pojavile 2018., uz dodatne tvrdnje da je Trumpov odvjetnik Michael Cohen u listopadu 2016. dogovorio isplatu od 130,000 dolara Daniels da o tome šuti.

Nakon presude Trump je dobio potporu političkih saveznika, ali i velikog broja malih donatora. Presuda zapravo odgovara Trumpu jer potvrđuje sve njegove teze o dubokoj državi i politički motiviranom političkom progonu. U nešto više od 24 sata nakon što je proglašen krivim prikupio je više od 50 milijuna eura potpore, uglavnom manjih donatora. Joe Biden, kojeg je Trump optužio da stoji iza politički motiviranog procesa, ovime je možda dobio argument da izbjegne debatu s „osuđenim kriminalcem“, no presuda je dala velik vjetar u leđa Trumpovoj kampanji jer je dodatno mobilizirala republikansku bazu.

Lažni humanizam 21. stoljeća

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša održao je propovijed prigodom proslave svetkovine Tijelova i Dana Kutlešadržavnosti Republike Hrvatske 30. svibnja 2024. u crkvi svetog Marka. Za razliku od nadbiskupa Mate Uzinića, koji uživa u ulagivanju liberalnom mainstreamu pa je prošloga tjedna izjavio da su kršćani postali jedna od najnetoleratnijih skupina u društvu, Kutleša je održao snažnu propovijed u kojoj je detektirao mnoge nakazne pojave našega doba. Tako je, među ostalim, rekao da su obiteljske vrednote prve na udaru lažnog humanizma 21. stoljeća, koji, pod maskom borbe za slobodu, dovodi do negiranja same ljudske naravi.

U propovijedi rekao je i sljedeće: „Zar nije znak velike moralne dvoličnosti kada se zgražavamo nad činom bacanja novorođenčeta u kantu za smeće, dok se istovremeno posve legalno i na ništa manje užasan, ali sofisticiraniji način, u smeće bacaju brojna ubijena djeca koja nisu ni imala priliku roditi se? U kontekstu ljudskoga neotuđivog dostojanstva posve je suvišna rasprava o vremenu do kojeg je ovo zlo zakonski dopušteno. Ono se nastavlja na eutanaziju, ratove, zapostavljanje starijih i nemoćnih, beskućnika i siromašnih, migranta i izbjeglica, samohranih majki i trgovine djecom. Bez prava na život, sva su ostala prava uvjetovana“.

Hod za život ovu se subotu održao u Kninu i Zadru. To je proslava života. Jedino afirmiranjem kulture života možemo se suprotstaviti nakaznostima „novog normalnog“ i lažnome humanizmu u današnjoj izumirućoj zapadnoj civilizaciji.

Davor Dijanović/hkv.hr