Europska unija ne mari za ‘antifašistički’ napad čekićem u Mađarskoj

Pin It

Komunizam, upooomoooć! - H-Alter

U veljači prošle godine, krajnje lijeva talijanska ‘antifašistička’ aktivistica Ilaria Salis, zajedno sa svojim kolegama aktivistima, izvela je dva napada u Budimpešti tijekom kojih je nekoliko ljudi zadobilo doživotne ozljede. Žrtve napada predstavljene su kao fašisti na temelju njihove odjeće i nadzora, a gotovo su pretučene na smrt čekićima, piše Remix.

Ekstremni ljevičari, iza kojih stoji Salis, napali su u Budimpešti čekićem prolaznike koje su označili kao fašiste i nanijeli im teške ozljede.

Jedan od počinitelja napada identificiran je, uhićen i izveden pred sud. Da je suđenje Ilariji Salis bilo dopušteno, njezina uloga u brutalnim napadima bi bila razjašnjena.

Salis je na nedavnim izborima izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu.

Suđenje se nije moglo nastaviti ni zbog velike kampanje za oslobađanje Salis, pokrenute u Italiji. Čak se i talijanska vlada u Rimu uključila u slučaj Salis, kritizirajući uvjete njezina pritvaranja. Ljevica je, naravno, otišla i korak dalje, tvrdeći da je Salis morala provoditi svakodnevicu među miševima.

Lažne tvrdnje o lošim zatvorskim uvjetima

Kao odgovor, mađarske vlasti pokazale su ćeliju u koju je Salis bila smještena, gdje ništa nije bilo neobično. To je normalno namještena i higijenska zatvorska ćelija. Ne, nije bila uređena kao luksuzni apartman u hotelu, ali na kraju krajeva, to je bio zatvor za nekoga optuženog za okrutne napade.

Na kraju je Salis puštena iz zatvora, dopušteno joj je da se vrati kući i javila se fotografijom koju je objavila od kuće. Naravno, njen otac je rekao da je njegova kćer pretrpjela mučenje. Što je drugo mogao reći kada je pokret za njezino oslobađanje u Italiji izgrađen na toj laži? Čini se da ono što su prošle žrtve napada koje su pretučene na smrt nije izazvalo veliko zanimanje u Italiji.

Odgovorna za brutalni napad postala žrtva

Upravo iz tog razloga postoji prilično ružna strana priče. Bilo da je rečeno ili neizrečeno, mučenička uloga Salis mogla se izgraditi samo – “eksplozijom” lažno utvrđenih nepodnošljivih zatvorskih uvjeta. Ako se shvati u kontekstu pozadinske usporedbe razvijene zapadne Europe i “necivilizirane” Mađarske, koja navodno ne poštuje europske vrijednosti.

Zapadnoeuropske članice EU čak i ne smatraju svoje istočnoeuropske partnere jednakima. Dakle, u ovom slučaju, stvarne žrtve nisu spomenute, počinitelji su prikazani kao žrtve, s odgovarajućim političkim spinom.

Ako netko ima i najmanju sumnju da je ljevica potpuno poremetila sve elemente normalnog života, evo izjave Angela Bonellija, glasnogovornika stranke AVS, kojoj pripada Ilaria Salis.

“Salis će se boriti za demokraciju, vladavinu zakona i građanska prava u Europi i započet će svoj rad s Mađarskom”, kazao je Bonelli.

narod.hr