Kukavica: Hrvatska je nastala na istini i na pravednom oslobodilačkom ratu

Pin It

Kukavica iz Domovinskog pokreta: Mi smo stranka dobrih i hrabrih ljudi,  stranka budućnosti – Prigorski.hr

Često čujem u Saboru o nekakvim vrijednostima. Što je vrijednost? Vrijednost je kad moj suborac Mate Vučak Čigra s dvadeset i dvije godine u doslovno zadnjim sekundama svog života kaže „ja umirem za Hrvatsku, Hrvatska neka živi!“. S ponosom mogu reći da se vrlo brzo tome čovjeku otvara spomenik u Cisti kod Imotskog. Ili Goran Kliškić, koji u akciji spašava svoga suborca i pogiba. 

Ovdje imamo jedan veliki problem glede zakona o zaštiti vrijednosti Domovinskog rata. Mi iz Domovinskog pokreta kad smo krenuli u izradu određenih zakonskih akata vidjeli smo da jedini dokument koji štiti vrijednosti Domovinskog rata, vrijednosti svih tih ljudi koji su sanjali pravednu, samostalnu, suverenu, bogatu i veselu Hrvatsku, je rezolucija o Domovinskom ratu koju je donio Hrvatski sabor 2000. godine. Što je posljedica toga? Posljedica je toga da Skupština Crne Gore, koja ne priznaje agresiju, pljačku, palež Mokošice i dubrovačkog primorja i sve strašno što se dogodio, donosi nekakvu rezoluciju o Jasenovcu, vraćajući Hrvatsku osamdeset godina unatrag. 

Ja sam za ovom govornicom govorio i o Jasenovcu i o tome da je Hrvatska, na žalost, talac loših politika. Žalostan sam kao osoba, koja slično mojim prijateljima ima visoke vrijednosti i kriterije glede povijesnih događanja. Nemamo zakonskih rješenja. Nismo imali čvrstu diplomaciju, nismo imali uređen sustav. Mi moramo moliti na koljenima što se tiče logora u Srbiji. Mi moramo moliti na koljenima što se tiče odštete. To je nedopustivo, kolegice i kolege. 

Hrvatska je ponosna zemlja, Hrvatska je zemlja hrabrih ljudi. Hrvatska je nastala na istini, na pravednom oslobodilačkom ratu. Mi u Hrvatskom saboru želimo pružiti ruku svima, i Crnoj Gori. Mi želimo dobrosusjedske odnose, bez obzira na sve što se događalo devedesetih godina. Ja mislim da u svijetu ne postoji primjer države kao što je Hrvatska koja je otvoreno pružila ruku prema svim državama. I prema Srbiji i prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. 

Neće proći teza, dok je Domovinski pokret dio ove Vlade, da je Hrvatska bila agresor. Agresija na Hrvatsku je krenula u ranu jesen 1991. s teritorija tri države. Mi smo se samo branili. To je činjenica. Ja sam tužan, kako je moguće da visoki dužnosnici naše države u povijesti zanemaruju te činjenice? Branitelji se često ubiju. Često o tome pričamo. Ja dolazim iz te populacije. Imamo osjećaj poniženosti i osjećaj degradacije. Nisu u pitanju materijalna prava.