Što se zbiva u Domovinskom pokretu

Pin It

Prve političke korake vukovarski gradonačelnik Ivan Penava napravio je u rodnom gradu, nošen valom prosvjeda braniteljske populacije nezadovoljne tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem, koji je inzistirao da se na pročelja tog herojskog grada postave ćirilične ploče.

U to je doba Milanović svoje namjere provodio s nekadašnjim gradonačelnikom Željkom Sabom, čijom se najsnažnijom vukovarskom oporbom pokazao upravo Penava, tada član HDZ-a, stranke zahvaljujući kojoj je i osvojio svoj prvi mandat na čelu Vukovara.

Bila su to vremena u kojima su po HDZ-u ordinirali Karamarko i Milijan Brkić, on je navodno i prepoznao politički potencijal u Penavi, koji je dotad u Vukovaru bio poznat kao profesor tjelesnog i ravnatelj tamošnje Ekonomske škole.

Nakon propale kandidature na HDZ-ovim izborima, na kojima se obračunavao s Andrejem Plenkovićem, Penava je naprasno napustio HDZ i karijeru nastavio u DP-u, u kojem su ga prigrlili vjerujući da je riječ o istinskom konzervativcu kojemu je u cilju formirati ozbiljnu stranku desnog predznaka. Neko vrijeme činilo se da je Penava kao novi predsjednik Pokreta pravi pogodak. Stranka je oživjela, u sabornici su se aktivirali njihovi zastupnici, a na terenu osnivali ogranci.

Potpuna samovolja

Sve to vrijeme on je stajao u prvom planu, kao stup stranke koju je na terenu organizirao Mario Radić, koji se kao iskusan poduzetnik nije želio gurati u prvi plan. Ono na što vjerojatno ni Radić, koji dolazi iz poslovnog svijeta, nije mogao računati jest to da političare u Hrvatskoj nerijetko prati taština, koju je i ovih dana, na iznenađenje brojnih članova Pokreta, pokazao Penava. Na svoju ruku, Penava je nasilno raspisao unutarstranačke izbore, ne otkrivajući svoje planove ljudima koji su mnogo prije njegova dolaska u Pokret radili na stvaranju stranke koja je danas treća politička opcija u zemlji.

Istini za volju, Penavin prevrtljivi politički karakter mogao se naslutiti iz toga što je u svojem Vukovaru vladao uz pomoć Sabe s kojim je svojedobno ratovao, no politika je neumoljiva pa se za vlast čine razni kompromisi, te se i ta vladavina u Vukovaru mogla pripisati upravo tom kompromisu. Čemu, međutim, pripisati Penavinu samovolju i odluku o raspisivanju izbora a da se nije konzultirao ni s Radićem ni s vodećim ljudima stranke, teško je reći.

Dio DP-ovaca danas se s nelagodom prisjeća kultne izjave Branimira Glavaša koji je svojedobno tvrdio da iza Penave stoji Brkić koji nastoji destabilizirati Plenkovića. Je li moguće da i danas netko stoji iza Penave te na isti način pokušava destabilizirati DP, pita se članstvo ove stranke o kojoj se mjesecima izvještava u kontekstu sukoba frakcija. Da su ti napisi djelomično utemeljeni, može se naslutiti iz Penavine medijske konferencije na kojoj se pozivao na Statut koji mu daje za pravo da raspiše izbore kada želi.

Neće se predati

Istodobno, naši sugovornici iz DP-a Penavu prozivaju za privatizaciju stranke iz koje pokušava izopćiti Radićeve kadrove. Međutim, Radić, kažu, ni zbog svojeg poduzetničkog duha ni zbog braniteljskog staža ovu utakmicu neće predati bez borbe. On je Pokret stvarao, financijski i operativno, pa je razumljivo da će u nekoj formi sudjelovati na izbornom saboru 31. kolovoza, na kojem će se, osim predsjednika, birati i zamjenik predsjednika te članovi Domovinskog odbora. Zanimljivo je da se ni u jednom tijelu stranke nije provodila rasprava o datumu izbornog sabora, iz čega opet proizlazi da ga je Penava sazvao bez konzultacija. Dio najnezadovoljnijih DP-ovaca reći će da se Penava o ovome možda konzultirao i s kolegama iz HDZ-a s kojima pokušava provesti podjelu unutar Pokreta i pretvoriti se u Plenkovićeva “Đapića“, koji je na sličan način sa Sanaderom uništio pravaše. Dan prije odluke o raspisivanju unutarstranačkih izbora održano je online zasjedanje Domovinskog odbora na kojem Penava ni riječju nije spomenuo da se ide na izbore.

Penava je inače na čelo DP-a stigao na izbornom saboru održanom u listopadu 2021., a kad je riječ o ishodu sabora, najvažnije je tko kontrolira većinu u Domovinskom odboru jer njegovo članstvo čini pretežni dio izaslanika sabora. U Odboru sjede članovi Predsjedništva DP-a, gradonačelnici, župan, saborski zastupnici, europarlamentarci, do 20 članova izabranih na saboru te oni koji su kooptirani na prijedlog Predsjedništva.

Zadnjih je tjedana Penava, pripremajući u tajnosti stranačke izbore, intenzivno uključivao svoje ljude kako u Predsjedništvo tako i u Domovinski odbor jer mu je po svemu sudeći cilj da na izborima bude opet izabran za predsjednika te da njegov kandidat prođe za zamjenika, ali i da osigura većinu u Domovinskom odboru. Pojednostavljeno rečeno, Penavi je u interesu da dobije još četiri godine na čelu DP-a, što je nedvojbeno uvod u raskol stranke koja će, vođena njime i njegovim kadrovima, vrlo vjerojatno potonuti, baš kao što je svojedobno potonuo HSP, jer je Penava, bez obzira na političko iskustvo, u odnosu na Radića u javnosti ostavio dojam političara koji djeluje pomalo grubo i nedoraslo nacionalnoj političkoj sceni, dok je iz javnih nastupa njegova kolege Radića vidljivo da je riječ o poduzetniku koji pripada takozvanoj prvoj ligi političara. Treba reći kako je DP izrazito centralizirana stranka pa u Predsjedništvu uz predsjednika sjede zamjenik, glavni i politički tajnik, ali i 25 članova koje na prijedlog šefa bira Domovinski odbor. Očekivano, previranja u DP-u prate i u Plenkovićevim redovima, u kojima strahuju od toga kako će se potpuni raskol među vodstvom Pokreta odraziti na stabilnost vladajuće većine.

Otac konzultant

Izgledno je da bi od ukupno 11 zastupnika u struji koja je protiv Penave moglo biti njih maksimalno troje, a bez njih bi parlamentarna većina pala na 76 zastupnika, koliko je potrebno za očuvanje Vlade. No dok je HDZ zainteresiran za očuvanje većine, u Pokretu se trude očuvati stranku u kojoj je Penava odlučio provoditi nedemokratske metode s kojima Radić nije suglasan. Nisu Penavinim metodama oduševljeni ni u širem predsjedništvu Pokreta, iz kojega nam kažu da on u vodstvo ubacuje svoje kadrove, susjede i prijatelje, dok istodobno miče one s pravim diplomama i političkim kredibilitetom.

Svoje je ljude Penava navodno instalirao i u Vladu, u kojoj se njegovim kadrom, uz ministra Šikića, smatraju i državni tajnici koje je nedavno predložio, a za koje dobar dio vodstva Pokreta nikada nije čuo jer je uglavnom riječ o Penavinim osobama od povjerenja.

Kao što se o državnim tajnicima nije konzultirao ni s kim, tako Penava nije ni s kim razgovarao ni o raspisivanju izbora, znajući da se izborni sabor trebao održati tek 2025. On je srezao rokove za pripremu i održavanje sabora jer i zakon predviđa da između odluke o sazivanju izbornih sabora stranaka do njihova održavanja mora proći najmanje 30 dana. Oni koji se eventualno planiraju kandidirati na skorašnjim izborima na temelju Penavine odluke moraju to učiniti najkasnije do 26. kolovoza.

Autor:Iva Međugorac/7dnevno