Ovo je Penavina ‘unutarstranačka demokracija’

Pin It

Na jednoj strani uspješan poduzetnik i vukovarski branitelj Mario Radić, a na drugoj strani bivši HDZ-ovac i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava – rezime je to unutarstranačkih izbora u Domovinskom pokretu u kojem već dugo tinja nezadovoljstvo koje je očito ovih dana izašlo na vidjelo.

Upućeni će kazati da za razliku od Penave Mario Radić nikada nije bio opterećen političkim foteljama, jer se i izvan politike uspio ostvariti u kompleksnim poduzetničkim vodama pa se politici shodno tome pridružio vođen svojim ideološkim uvjerenjima, od kojih ni u jednom trenu nije posustao.

Prije nego što se pridružio politici Penava je radio u vukovarskoj Ekonomskoj školi kao ravnatelj, nakon čega je uz HDZ-ov poguranac, i na valu braniteljskih prosvjeda preuzeo funkciju gradonačelnika Vukovara pri čemu je vodio žestoke sukobe s tadašnjim gradonačelnikom Željkom Sabom, ali i aktualnim predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je u to doba bio predsjednik Kukuriku vlade iz koje su pristizale odluke da se na pročelja u herojskom gradu postave ćirilične ploče, za što u to vrijeme Penava nije želio ni čuti.

Radić radio uvijek u interesu stranke

Nije Penava nakon razlaza s HDZ-om želio čuti ni za premijera Plenkovića, čiju je stranku napustio nakon poraza na unutarstranačkim izborima. No, u borbi za fotelje Penava je pregazio sva svoja načela pa je stoga u Gradu Vukovaru kao svojeg saveznika prigrlio bivšeg gradonačelnika Sabu, nakon parlamentarnih izbora ušao je u koaliciju s onim istim Plenkovićem protiv kojega je svojedobno organizirao prosvjede, a onda je i tom istom Plenkoviću počeo okretati leđa koketirajući sa Zoranom Milanovićem. Leđa je Penava okrenuo i ljudima koji su daleko prije njegova ulaska u Domovinski pokret na terenu stvarali tu stranku u koju je uz ostalo i Radić uložio mnogo vremena i truda.

No, Radić se nikada nije gurao na funkcije znajući da stranci daleko više doprinosi terenskim radom pa je stoga davao prilike i drugim članovima kako bi se profilirali jer se na taj način i formira uspješna politička opcija. Tako je primjerice u prošlom sazivu Sabora Radić odustao od saborske fotelje baš kao što je to učinio i u aktualnom sazivu. Pored toga, Radić je u interesu stranke i ministarsku funkciju prepustio nekim drugim stranačkim kadrovima, očito ni ne sluteći s kime ima posla. Kadrovski je pogriješio misleći da i Penava politiku živi iskreno i da se u njoj bori za interese stranke, ali i interese hrvatskog naroda. Kao poduzetnik, Radić izgleda niti nije bio svjestan toga koliko politika može biti nemoralna, niti je mogao naslutiti da se u takvoj nemoralnoj kaljuži Penava tako dobro snalazi.

Uz Penavu su evidentno stali oni kojima je stalo do funkcija, i koji ne žele riskirati pozicije koje su dobili, a zbog čega su evidentno spremni riskirati i slom Domovinskog pokreta koji se sasvim opravdano može nazvati političkim projektom Marija Radića, koji se kao što je to vidljivo iz njegove odvažne kandidature na unutarstranačkim izborima bez borbe neće predati. Iz izjava koje je dao ovih dana može se naslutiti da je i sam Radić postao svjestan toga s kime ima posla, ali i svjestan toga da su se unutarstranački izbori pretvorili u prljavu igru. ”Ovaj delegatski proces je bio krajnje nepošten, da ne kažem neku grublju riječ. Samo ću vam reći, u petoj izbornoj jedinici gdje je Penava je 19 izaslanika, a u četvrtoj gdje sam ja je šest izaslanika”, kazao je Radić gostujući na Novoj TV gdje je i sam potvrdio da Penava radi na razbijanju stranke.

Penava i družina

O tome koliko je Penavina kampanja korektna pa u konačnici i poštena možda najprecizniju sliku daje terenski dio kampanje u Splitu u kojem se uz Penavu pojavilo troje od petero članova Središnjeg izbornog povjerenstva DP-a. Riječ je o ministru poljoprivrede Josipu Dabri, ministru gospodarstva Anti Šušnjaru te bivšem saborskom zastupniku DP-a Danijelu Spajiću koji je na nedavno održanim parlamentarnim izborima osvojio 300 preferencijalnih glasova, nakon čega je aktivirao čuvenu mjeru šest plus šest.

Uz ovu javnosti relativno poznatu družinu s Penavom se u gradu pod Marjanom družio i četvrti član Damir Barna, politički tajnik Domovinskog pokreta i blizak suradnik Ivana Penave, koji je doduše izbjegao fotografiranje s ovom probranom družinom koja bi budući da tvori Povjerenstvo koje provodi unutarstranačke izbore te određuje broj izaslanika, odnosno glasača kao i sve druge izborne procese trebala biti u najmanju ruku nepristrana.

No, izgleda da su Penava i njegovi kadrovi u DP-u i tečaj demokracije pohađali negdje u Travniku, između predavanja na ondašnjem studiju kineziologije, jer da išta o demokraciji i procesima unutarstranačkih izbora o uređenim strankama znaju tada bi se suzdržali od ovog hodanja po terenu koje bi se u normalnim okolnostima nazivalo sukobom interesa. Ovdje međutim prevladavaju samo interesi, i to oni aktualnog šefa Penave i njegove ekipe koja pošto, poto pokušava ostati na političkoj sceni ne mareći za posljedice, već isključivo za povlastice koje politika sa sobom nosi.

Autor:Iva Međogorac/dnevno.hr