Velika zamjena stanovništva

Pin It

Sedmoga ovoga mjeseca islamist – Arapin upao je u Njemačkoj na benzinsku crpku na Euputničkom punktu Stolper Heide, na njemačkoj autocesti A 111. Muškarac naoružan nožem, uzvikujući „Allahu Akbar“, napao je nazočne kupce. Cijeli događaj svojim su očima vidjeli aktivisti sekcije mladih CDU-a, stranke čija je bivša čelnica Angela Merkel postala zaštitno lice politike otvorenih granica.

Nožem je izboden jedan poljski vozač kamiona, a ozljede su opasne po život.

Ovo je samo jedan od napada koji je u Njemačkoj izvršen u posljednjih devet godina. Takvi su napadi postali svakodnevica njemačkih gradova.

Restriktivnije politike?

Ipak, čak i u mandatu aktualne lijevo-liberalno-zelene tzv. semafor koalicije u Njemačkoj je došlo do promjene pristupa „politici dobrodošlice“. Njemačka je od 16. rujna na svim granicama uvela kontrole s ciljem pronalaženja migranata i podnositelja azila koji namjeravaju ilegalno ući u zemlju. Ta se odluka predstavlja kao dio velikog zaokreta u migrantskoj politici njemačkog kancelara, socijaldemokrata Olafa Scholza.

Ranije, došlo je do propasti pregovora oporbene unije CDU/CSU s njemačkom vladom oko zajedničke Migrantireforme migracijske politike. Šef CDU-a Friedrich Merz izjavio je da je savezna vlada interno beznadno posvađana i ne može se dogovoriti oko djelotvornih mjera. Na kraju ipak je uvedena kontrola na granica.

Uplašen rastućom popularnošću desničara (AfD-a), službeni Berlin izjavljuje da će na taj način zaštititi zemlju od rastućeg islamskog ekstremizma. Problem je, međutim, što su stvari odavno otišle predaleko, a razmjeri doseljavanja iz civilizacijski Zapadu neprijateljskih krajeva svijeta odavno su prešli alarmantnu razinu. „To je usmjereno na borbu protiv ilegalne migracije i zaštitu društva od islamskog ekstremizma“, izvijestio je „Reuters“ nakon informacija dobivenih od njemačke vlade.

Čestitku za restriktivniji pristup migracijama Scholz je dobio od mađarskog premijera Viktora Orbana. Hashtag „StopMigration” sadržan je u Orbanovoj objavi na društvenoj mreži X u kojoj se obraća Scholzu riječima: „Dobrodošli u klub!“. Orban se od 2015. do danas afirmirao kao rodonačelnik protumigratnske politike u EU koji želi da se migracije potpuno zaustave.

Na razini Europske unije, zemlje članice sklopile su „Migracijski pakt koji ima cilj smanjiti broj dolazaka i povećati broj vraćanja i deportacija.

„Žrtva“ deportacije iz Njemačke je i Mohammad Hadi Mofatteh, kojeg se smatra predstavnikom iranskog vrhovnog duhovno-političkog vođe u Njemačkoj. Islamski centar u Hamburgu, na čelu s Mofattehom, zatvoren je u srpnju zbog promicanja ekstremizma. Dokumenti njemačkog ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da je Mofatteh, islamski klerik, dobio upute iz ureda iranskog vrhovnog duhovnog i političkog vođe, ajatolaha Alija Khameneija, podsjetila je oporbena internetska stranica Iran International.

Njemački sud odbio je žalbu Mofatteha, koji je Njemačku napustio prošloga tjedna. Osim što mu je naređeno da napusti zemlju, dobio je zabranu povratka u Njemačku na pet godina. Ako ne posluša, čeka ga do tri godine zatvora. Prošle jeseni policija je pretražila Islamski centar kojim upravlja Mofatteh, sumnjajući da centar podupire terorističku organizaciju Hezbollah. U srpnju je centar zatvoren zbog širenja „islamističke, MIgrantitotalitarne ideologije (...) usmjerene protiv ljudskog dostojanstva, prava žena, neovisnih sudova i naše demokratske države“, rekla je tada njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

Novi šef francuske vlade Michel Barnier također želi pooštriti migracijsku politiku. „Stječe se dojam da su granice šupljikave kao sito - i da migracijski tokovi nisu pod kontrolom. To ćemo promijeniti“, rekao je Barnier u svom prvom televizijskom intervjuu nakon što je pretprošlog tjedna preuzeo dužnost. Barnier čak planira i posebno ministarstvo za „imigraciju, integraciju i nacionalni identitet".

Austrijski kancelar Karl Nehammer najavio je da će u slučaju potrebe i njegova zemlja vraćati ljude s granice.

Restriktivniju politiku je nakon smjene vlasti krenula voditi i Švedska, a o restriktivnim mjerama govori se i u Velikoj Britaniji.

Promjenu pristupa valja pozdraviti. No problem je u tome što se ovdje radi o isključivo ilegalnim migracijama. Naravno da su one najproblematičnije iz sigurnosnog aspekta, no u identitetskom smislu još su brojnije legalne migracije koje mijenjaju identitet Staroga kontinenta čiji mnogi dijelovi (šerijatska gheta) već danas nemaju više europski identitet.

Na djelu je – sviđao se sljedbenicima „političke korektnosti“ taj naziv ili ne – velika zamjena stanovništva.

Europski parlament u studenom 2022. godine izglasovao je rezoluciju o rasnoj pravdi i nediskriminaciji u EU kojoj je, među ostalim, izrazio zabrinutost zbog kontinuiranog širenja rasističkih i ksenofobnih teorija zavjere koje potiču mržnju i nasilje, uključujući zločine iz mržnje diljem svijeta. Izražena je i uznemirenost načinom na koji su teorije poput „teorije velike zamjene“ uključene u politički govor niza političkih osoba s tzv. ekstremne desnice u državama članicama.

Naglašeno je da je to prijetnja temeljnim načelima Unije i zajedničkim vrijednostima. Pritom se očito aludiralo na mađarskog predsjednika Viktora Orbana koji se, kako smo naveli, još 2015. profilirao kao ključni protivnik migracija u Europu, a u svibnju 2022. je kritizirao zapadne političare zbog eksperimentiranja s velikom zamjenom stanovništva. U istoj je rezoluciji Europski parlament pozvao institucije Europske unije da primjene snažan, uključiv, sveobuhvatan i višestruk pristup za djelotvornu borbu protiv svih oblika rasizma i diskriminacije.

Što kažu fact-checkeri i tzv. mainstream?

Autor teorije „velika zamjena stanovništva“ je francuski književnik Renaud Camus. On u romanu „Velika Upitnikzamjena“ veliku zamjenu opisuje kao jedan proces u kojemu Europljani postupno bivaju zamijenjeni strancima, što je posljedica ideološke agende liberalnih elita koje promiču masovne migracije s jedne strane, a nizak natalitet domicilnog stanovništva s druge strane. Ranije je i drugi francuski književnik Jean Raspail u djelu „Kamp svetaca“ pisao o migrantskoj invaziji na Francusku i Europu putem masovnog useljavanja što rezultira propašću europske civilizacije.

Lijevo-liberalni mediji, ali i tzv. fact-checkeri teoriju o velikoj zamjeni stanovništva prikazuju kao teoriju ekstremnih desničara, nacionalista i bijelih supremacista prema kojoj globalne elite imaju plan istrijebiti bijelo stanovništvo u Europi i SAD-u. U člancima fact-checkera koji se bave velikom zamjenom stanovništva ističe da ekstremni desničari kao arhitekte velike zamjene vide Židove. No isti ti fact-checkeri ne objašnjavaju kako su to onda baš Židovi u mnogim državama poput Francuske i Švedske prvi na udaru migrantskog nasilja i da su mnogi dijelovi ovih zemalja iseljenih od Židova zbog snažnog porasta antisemitizma.

Oni koji bi trebali provjeravati činjenice – vidimo – navode očite dezinformacije, a spominjanje Židova služi isključivo za to da svoje ideološke protivnike povežu s nacional-socijalizmom i tako diskreditiraju. Doduše, George Soros, kao istaknuti financijer migracijske agende, je porijeklom Židov, no isti je taj „filantrop“ na crnoj listi Izraela zbog financiranja udruga koje potkopavaju tu državu.

Što kažu demografi?

Što o zamjeni stanovništva kažu demografski stručnjaci? Je li riječ o teoriji ili o praksi?

Jedan od istaknutih demografa dr. sc. Stjepan Šterc, govoreći o situaciji u Hrvatskoj, u siječnju 2023. ističe da Štercje prema službenim statističkim podatcima u posljednje tri godine u našoj državi krenula „zamjena ili supstitucija stanovništva“. Ako se zamjena stanovništva intenzivira hrvatski bi gradovi mogli sličiti europskima, a pogotovo sličiti njihovim središtima, smatra Šterc i dodaje da zamjena stanovništva nije nikakav politički negativizam pri znanstvenim analizama i projekcijama, već realnost s kojom se depopulacijska Europa susreće već danas.

U svibnju 2023. Šterc ponavlja da se u Hrvatskoj događa zamjena stanovništva navodeći kako se u Hrvatsku useljavaju stotine tisuća stranih radnika nakon desetljeća iseljavanja hrvatskog stanovništva, ali i prirodnog pada stanovnika. Ovaj demograf smatra da se Hrvatska ne prazni slučajno.

Šterc, dakle, ne dvoji oko toga da je zamjena stanovništva praksa, a ne realnost.

Dr. sc. Ivo Turk s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar naglašava da Hrvatska bilježi više umrlih, nego rođenih te dodaje da će se vjerojatno početi useljavati stranci, a Hrvati i dalje iseljavati. Prema njemu supstitucija stanovništva se polako događa.

Vidimo, dakle, da ni dr. Turk nema problem priznati da je na djelu zamjena stanovništva.

Jesu li i činovnici UN-a ekstremni desničari?

Odjel za stanovništvo Uprave za ekonomska i društvena pitanja Ujedinjenih naroda još je 2000. objavio izvještaj pod nazivom „Zamjenska migracija: Je li to rješenje za opadanje i starenje populacija“. U dokumentu se ističe da se zamjenska migracija odnosi na međunarodnu migraciju koja bi bila potrebna da bi se UNnadoknadili padovi u veličini populacije kao i padovi u radnoj populaciji. U dokumentu se, primjerice za Italiju, Japan i EU, navodi da bi takve povećane migracije dovele do toga da od 18 do 29 posto stanovnika do 2050. budu migranti.

Ne znamo smatraju li fact-checkeri i činovnike koji su napisali ovaj dokument ekstremnim desničarima? Ili je ipak riječ o onima koji provode određene agende?

U skladu s ovime možemo promatrati i izjavu sada već bivše potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravke Šuice koja je prošle godine izjavila da bi Europa trebala povećati migraciju iz Afrike i drugih područja kako bi zaustavila demografske probleme s kojima se europski kontinent suočava zbog starenja stanovništva. Nema, dakle, govora o demografskoj revitalizaciji putem poticanja većeg broja djece matičnog stanovništva. Rješenje se vidi isključivo u migracijama iz Afrike i Azije.

Ako europske elite s jedne strane ništa ne čine da povećaju natalitet europskog stanovništva, nego kao temeljne vrijednosti EU-a ističu tzv. LGBT vrijednosti i promiču rodnu ideologiju, a s druge strane zazivaju dolazak milijuna i milijuna migranata iz Afrike, kako se to dugoročno može nazvati nego zamjenom stanovništva? Ili su i matematika i statistika postale rasističkim znanostima bijelih supremacista i ekstremnih desničara?

Davor Dijanović

Hrvatski tjednik/hkv.hr