Nacional: 'Veljko Kajtazi karate udarcem udario kolegicu u trbuh'. On: 'Ne znam za taj incident'

Pin It

Nacional piše da su ga trojica muškaraca držala da ne dođe do još goreg incidenta. 'Bez čvrste ruke romski projekti ne mogu ići naprijed', kaže Kajtazi

Nacional u novom broju piše da je saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, jedan od koalicijskih partnera HDZ-a, karate-udarcem u trbuh fizički nasrnuo na Suzanu Krčmar, predsjednicu Saveza Roma u RH Kali Sara.

Zbog nasilja koje je počinio, nastavlja Nacional, protiv Kajtazija je podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu u Zagrebu. Inače, Kajtazi je počasni predsjednik Saveza Roma Kali Sara. Nacional piše da s njihovim radom formalno-pravno ne bi trebao imati ništa, ali da se bez njega ne može donijeti niti jedna operativna odluka.

Napad na šeficu Saveza Roma dogodio se prije više od dva mjeseca pred više svjedoka i to dva dana zaredom, piše tjednik. Kajtazi je u fizičkom nasrtaju upotrijebio karate-udarac rukom u pleksus, a vrijeđao je i omalovažavao kolegicu. Nacional dodaje da su ga trojica muškaraca morala držati da ne dođe do goreg incidenta. Inače, Kajtazi je karate majstor.

‘Najviše se znao iživljavati upravo na kolegicama’

Međutim, Suzana Krčmar ništa nije prijavila policiji jer se, kako tvrde upućeni izvori, boji za svoje radno mjesto i egzistenciju. Prijavu protiv Kajtazija podnijeli su zabrinuti djelatnici Kali Sare.

„Kali Sara je udruga koja se bori protiv nasilja nad Romkinjama i onda čovjek koji je neformalni šef te udruge to napravi njenoj predsjednici. Strah me je njezine sudbine“, rekao je za Nacional izvor upoznat s navedenim događajima. Nacional doznaje da zaposlenici te udruge već godinama trpe nasilničko ponašanje.

“Zaposlenici su godinama svjedočili izljevima nekontroliranog bijesa saborskog zastupnika Kajtazija, najviše se znao iživljavati upravo na kolegicama, manje na muškima”, rekao je izvor upoznat s radom udruge koju je osnovao upravo Kajtazi.

‘Zaključala se u jedan od ureda’

Upućeni tvrde da bi Kajtazi, kada bi se Suzana Krčmar okrenula protiv njega, mogao pokušati razriješiti je s mjesta predsjednice, ali i pokušati izbaciti iz gradskog stana. Jedan od Nacionalovih izvora kaže da Kajtaziju dozu sigurnosti daje činjenica da je u trećoj Plenkovićevoj Vladi.

Fizički napad za koji je Kajtazi prijavljen DORH-u navodno se dogodio 23. srpnja. Izvor za Nacional kaže da svjedoci još nisu ispitani niti je izuzeta snimka s nadzorne kamere prostora u kojem se napad dogodio. Izvor upoznat s detaljima kaže da je sve navodno počelo dan ranije. Svađa među njima je krenula na terenskom posjetu Belom Manastiru, 22. srpnja, da bi se sutradan nastavila u uredskim prostorima. Naime, 23. srpnja je Krčmar sazvala sastanak svih zaposlenika Saveza i na njemu rekla da ju je Kajtazi dan ranije izvrijeđao i fizički napao te joj pred ljudima poderao odjeću.

Izvor kaže da je Kajtazi u jednom trenutku došao na sastanak, na što ga je ona zamolila da se makne. On je odbio otići i tu je počeo njihov verbalni okršaj, i to na temu treće osobe, dodaje izvor. Potom je sve preraslo u fizički napad. “Nakon toga se Suzana Krčmar zaključala u jedan od ureda jer on nije napustio prostorije Saveza”, kaže Nacionalov izvor.

Incident na hodniku

Kada je Krčmar odlučila napustiti prostorije Saveza, kaže izvor, Kajtazi joj je na hodniku prepriječio put. “On je počeo vikati na nju i prijetiti joj riječima: Hoćeš da te k’o jučer opet? Potom ju je rukom udario u pleksus i zgrabio za haljinu”, govori izvor. Nakon intervencije jednog od zaposlenika, Kajtazi je otišao u svoj ured.

Neki su djelatnici od tada dali otkaze ili su u postupku otkaza. Nacionalov izvor navodi i da bi se u samom radu Saveza “da se hoće, moglo naći nepravilnosti”. Navodi kako sve dokumente potpisuje predsjednica, ali da ništa ne ide bez Kajtazija.

Kajtazi sve negira, javila se i Krčmar

Veljko Kajtazi za Nacional je negirao da se dogodio incident. “Ne znam za incident, da je bilo razgovora – da, ali za sukob, to ne znam. Tko vam je to rekao, on zna bolje”, rekao je i poručio: “Pitajte predsjednicu pa neka vam ona kaže”. Dodao je da je on “kada je u pitanju dobrobit Roma” spreman posvađati se “i s premijerom”.

Na pitanje je li nasrnuo na Suzanu Krčmar, rekao je: “Mislite da li sam je tukao? Nisam ništa. Možda ona ima liječničko uvjerenje. A razgovore s povišenim tonom kao što sada razgovaram s vama, imam non stop. Bez čvrste ruke romski projekti ne mogu ići naprijed”.

Malo nakon razgovora s Kajtazijem, Krčmar se sama javila Nacionalu i pokušala negirati da se išta dogodilo. “Ma neee, to su gluposti. Ja sam odrasla žena, ne bih si dozvolila neke cirkuse nikada”, rekla je. Na pitanje govori li tako jer je u podređenom položaju u odnosu na Kajtazija, rekla je: “Da smo se upoznale, znali biste da nisam zavisna o nikome”. No, Nacionalovi izvori tvrda da su spremni sve potvrditi na sudu.

telegram.hr/