Odvjetnik Karačić o oslobađajućoj presudi Mataniću: Hoće li sud ponovno ustvrditi da se radilo o umjetničkom izričaju?

Pin It

Davorin Karačić: A kako su ta djeca uspjeli "postati" hrvatski državljani?

Redatelj Dalibor Matanić ponovno je oslobođen optužbi za klevetu influencerice Doris Stanković na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. I to nakon što je viši sud ukinuo prvostupanjsku presudu. Za komentar presude zamolili smo branitelja Doris Stanković, uglednog zagrebačkog odvjetnika Davorina Karačića.

Iako još nije dobio obrazloženje presude od suda, Karačić je za Narod.hr podijelio neke zanimljive detalje ovog postupka.

Karačić: Ne slažem se da su Matanićeve uvrede dio umjetničkog izričaja

Na početku smo Karačića zamolili da pravnim laicima približi konstataciju suda prema kojoj su ispunjeni elementi uvrede, međutim, bez obzira na to, kazneno djelo klevete nije dokazano.

“Ne mogu vam pojasniti dok ne dobijem obrazloženje presude od suda”, ogradio se na početku Karačić.

Karačić je potom komentirao prethodni slučaj u kojem je u istom predmetu Matanić bio oslobođen, ali je kasnije viši sud ukinuo tu prvostupanjsku presudu. Tada je Matanić oslobođen jer je sud uvažio njegove tvrdnje da su uvrede upućene prema Doris Stanković bile dio umjetničkog izričaja.

“U prethodnom predmetu sud je oslobodio Matanića na način da je prihvatio Matanićevu obranu koja nije bila ničim potkrijepljena. Matanić je tvrdio da se tu radilo o nekakvom umjetničkom djelu koje se financiralo iz fondova EU, a koje se dotiče svega pa i influencera. Tvrdio je Matanić da je sve što je rekao o Doris Stanković rečeno u sklopu tog nekog umjetničkog izričaja. S time se ja nimalo ne slažem”, rekao je Karačić.

Redatelj Dalibor Matanić ponovno je oslobođen optužbi za klevetu Doris Stanković na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Odvjetnik Karačić u nastavku se pita o kakvom se navodnom umjetničkom djelu radi u slučaju Matanićevog vrijeđanja influencerice.

“Doista postoji odredba u Kaznenom zakonu da i ako egzistira kazneno djelo uvrede da onaj koji ga je počinio da neće biti kažnjen ako je to napravljeno u sklopu nekog novinarskog rada ili umjetničkog izričaja. Međutim, od same Matanićeve obrane preko prihvaćanja takve obrane ja ne znam o kakvom se tu umjetničkom izričaju i umjetničkom djelu radi?”

Karačić tvrdi da još ne zna kakvo će biti službeno sudsko obrazloženje najnovije presude, ali najavljuje žalbu.

“Županijski sud ukinuo je takvu presudu i takvo obrazloženje. Kako će sad sud pokušati opravdati svoju odluku zaista ne znam. Moj komentar će biti u žalbi”, kazao je Karačić.

Karačić: Nemamo nikakav odštetni zahtjev od Matanića

Karačić je na kraju otkrio da njegova stranka nema nikakav odštetni zahtjev prema Mataniću. Žele samo da se službeno utvrdi da su riječi što ih je Matanić uputio Doris Stanković uvrede, a u jednom dijelu i kazneno djelo klevete.

“Nemamo nikakav odštetni zahtjev. Radi se o postupku za počinjenje kaznenog djela klevete koji se provodi po privatnoj tužbi. Nemamo nikakav imovinsko-pravni zahtjev u smislu da tražimo neku naknadu ili novac. Želimo samo da se službeno utvrdi da je to što je on rekao prema Doris Stanković uvreda, a u jednom dijelu i kleveta. Dakle, iznošenje neistinitih tvrdnji koje mogu škoditi nečijoj časti i ugledu“, zaključio je odvjetnik Doris Stanković.

narod.hr