Tomašević onemogućava djeci s invaliditetom pristup poliklinici kako bi povećao – zelene površine

Pin It

Mali pacijenti Poliklinike za dječje bolesti Helena susreću se s golemim poteškoćama. No, nije riječ samo o teškoćama u njihovoj svakodnevici. Dolazak na preglede dodatno im je otežala bešćutna odluka zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. On, naime, djeci s invaliditetom želi uskratiti prilaz u Polikliniku kako bi povećao zelene površine!

Ravnateljica Poliklinike, Andrea Cvitković Roić, poslala je Tomaševiću zamolbu za hitnu odgodu rješenja Grada Zagreba. Njime, kako navodi ravnateljica, Grad Zagreb ovoj Poliklinici nalaže da, zbog planiranih zelenih površina, ukloni metalnu rampu, prijavni stup, piramidalne betonske i druge elemente. No, time Poliklinika gubi manipulativni prostor za pristup najtežih pacijenata.

Uz zahtjev za produljenjem ugovora o zakupu manipulativnog prostora za djecu s teškoćama u razvoju i invaliditetom, Cvitković Roić moli Tomaševića da djeci omogući pravo na pristup liječenju.

Zamolba gradonačelniku Tomaševiću

“Prinuđeni smo obratiti Vam se sa jako hitnim i važnim problemom. Molimo da u okviru Vaših ovlasti usmjerite nadležna gradska upravna tijela i da donesete žurne upute i preporuke radi hitne i neodgodive zaštite ranjive skupine našeg društva, djece s teškoćama u razvoju i s invaliditetom, te im omogućite pravo na pristup liječenju“, napisala je Cvitković Roić.

Ravnateljica Poliklinike upozorila je Tomaševića na specifičnost potreba pacijenata Poliklinike Helena. Riječ je o pacijentima od novorođenčadi do djece adolescentne dobi s urođenim anomalijama kralježnice.

Tu su i djeca s tumorima ili traumama kralježnice ili zdjelice te djeca koja su nakon operativnog zahvata ili ozljede zadobila oštećenja živaca za mokraćni mjehur i crijevo.

Djeca s teškoćama i invaliditetom

“Djeca s ovakvim bolestima i poremećajima kronični su i doživotni bolesnici vezani uz potrebu kontinuirane i usmjerene zdravstvene skrbi, često teško pokretni i vezani uz invalidska kolica”, navela je Cvitković Roić.

Naglasila je da, osim pacijenata iz RH, Poliklinici Helena gravitiraju i pacijenti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Slovenije, Kosova i Rumunjske.

“Kako se radi o djeci s teškoćama u razvoju i invalidima, često nepokretnim ili otežamo pokretnim s pomagalima, od izuzetne je važnosti omogućiti im što lakši i izravan pristup ustanovi, odnosno roditeljima mogućnost parkiranja što bliže zgradi i prostorima klinike”, navodi ravnateljica.

Ukazuje da u blizini nema javnog parkinga. Broj parkirnih mjesta je vrlo ograničen. U neposrednoj blizini je još jedna zdravstvena ustanova koja se bavi zdravljem djece (SUVAG). Sve to povećava promet i zahtjeve za parkingom u okolnim ulicama, ukazala je Tomaševiću Cvitković Roić.

Grad Zagreb ove godine nije produljio ugovor s Poliklinikom!

Ravnateljica je u zamolbi navela je da je Grad prepoznao prometnu problematiku, važnost ustanove i potrebe djece s invaliditetom. Tako je 2019. g. sklopljen Ugovor o zakupu dijela nerazvrstane ceste u površini od 184,30 m2 na adresi Ulica neznane junakinje kod spoja s Ulicom Stjepana Širole kako bi se uredio manipulativni prostor za djecu.

“Zahvaljujući razumijevanju Grada Zagreba navedeni dio nekretnine smo temeljem ugovornog odnosa primili u posjed, uredili o vlastitim trošku, ugovorenu zakupninu uredno podmirujemo te je Ugovor uredno produljivan Aneksima u narednim godinama. Sve do 2024. godine, kada, zbog planiranog uređenja zelene površine, Ugovor, koji je od izuzetne važnosti za roditelje i djecu s invaliditetom koja se liječe u poliklinici, nije produljen”, navodi ravnateljica.

Cvitković Roić zamolila je Tomaševića da kao gradonačelnik grada Zagreba ima razumijevanja za projekt koji bi potrebitoj djeci omogućio dostupnost zdravstvene skrbi na najvišoj razini.

Također, moli ga da omogući prometnu dostupnost roditeljima djece s invaliditetom na za to ranije predviđenom manipulativnom prostoru. Moli i za dostupnost vozilima hitne pomoći obzirom na Ambulantu za hitnu pedijatrijsku medicinsku pomoć i infektologiju.

Zbog građevinskih radova otežan pristup Poliklinici

“Naglašavam da je posebno zahtjevno razdoblje tijekom trenutnih građevinskih radova na proširenju naših kapaciteta koji su planirani do kraja 2024. godine, obzirom da je u potpunosti onemogućen ulazak kolima hitne pomoći u dvorište”, istaknula je ravnateljica.

Dodala je da je ovoj zdravstvenoj ustanovi “otežan pristup te značajno smanjena mogućnost parkinga u blizini”.

“Zbog opisanih građevinskih radova trenutno se na manipulativnom prostoru osigurava i jedini izravan pristup hitnoj medicinskoj skrbi djetetu koje dolazi na liječenje što bi bilo narušeno uklanjanjem manipulativnog prostora, a s ciljem uređenja travnjaka.

Radovi na predmetnoj zelenoj površini su završeni, bilje je posađeno te bi uklanjanje manipulativnog prostora poliklinike samo povećalo površinu travnjaka bez neke druge korisne funkcije a na veliku štetu najosjetljivijih skupina društva, djeca i obitelji s posebnim potrebama i invalidnošću. Uklanjanjem manipulativnog prostora povećala bi se možda površina travnjaka, jer je planirani broj drveća već zasađen kao i zelena živa ograda od lovor višnje duž manipulativnog prostora, ali bi nastao veliki nesrazmjer štete koja bi bila pričinjena korisnicima zdravstvenih usluga Poliklinike”, poručila je Cvitković Roić gradonačelniku Zagreba.

Moli ga da se hitno odgodi rješenje u kojem Grad Zagreb nalaže Poliklinici uklanjanje metalne rampe, prijavnog stupa, piramidalnih betonskih elemenata, plastičnih čunjeva i drugih elemenata “kako ne bi nastala nenadoknadiva šteta koja bi imala izravan učinak na zdravlje i život djece koji koriste zdravstvene usluge Poliklinike Helena”.

Ravnateljica izrazila nadu u Tomaševićevo razumijevanje

“Nadamo se Vašem pozitivnom odgovoru i razumijevanju potreba roditelja djece sa posebnim potrebama i invalidnošću te produljenju Ugovora o zakupu manipulativnog prostora koji omogućuje izravan pristup najosjetljivijoj skupini djece i kolima hitne pomoći obzirom na Hitnu pedijatrijsku ambulantu u sklopu naše ustanove.

Ukidanjem dostupnosti pristupu djeci s posebnim potrebama i kolima hitne pomoći koja moraju imati pristup svakoj zdravstvenoj ustanovi, a posebno onima koje se bave akutnom i hitnom medicinom, mogla bi nastati nenadoknadiva šteta koja bi imala izravan učinak na život i zdravlje malih pacijenata koji koriste zdravstvene usluge Poliklinike Helena”, zaključila je dr. Andrea Cvitković Roić.

Ravnateljica je i na Facebook stranici Poliklinike izrazila nadu da će razum pobijediti ishitrene administrativne odluke gradske vlasti.

Podršku ravnateljici daju i roditelji djece

Podršku ravnateljici Cvitković Roić daju i brojni roditelji bolesne djece. I oni u svojim objavama pozivaju Tomislava Tomaševića na odustajanje od nerazumne odluke.

O ovoj tematici poslali smo upit gradonačelniku Tomaševiću. Njegov odgovor objavit ćemo po primitku.

narod.hr