Zadnji komentari

Sami se deklariraju kao jugovići

Pin It

Parada ponosa prošla zagrebačkim ulicama: Među duginim bojama pojavila se i zastava SFRJ-a

S Trga Republike Hrvatske prema parku Ribnjak u subotu oko 16 sati krenuli su građani okupljeni u 23. zagrebačku Povorku ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji, pod ovogodišnjim geslom "Ustale i ostale! – Ustali i ostali!"

a povorku osiguravaju jake policijske snage

Ispred HNK okupljanje građana počelo je prije 15 sati u veselom tonu, uz zvukove bubnjeva, glazbu, zvižduke i pljesak. Skupom su dominirale simbolične dugine boje, istaknute i na odjevnim predmetima - sudionici ih nose na torbicama, ukrasima oko vrata, ali ima i onih koji su ogrnuti duginim zastavama. 

Šarena i glasna povorka potom je zaputila Frankopanskom ulicom prema središnjem trgu, a zatim će se kretati Jurišićevom ulicom prema  parku Ribnjak gdje će se održati završni skup. Tramvajski promet tom trasom je zatvoren. U veseloj povorci mogli su se vidjeti razni rekviziti, zastave, ali i transparenti poput "Filozofski protiv kvirfobije", "Transprava su ljudska prava"....

Među transparentima i zastavama duginih boja je i hrvatska zastava, ali i zastava bivše SFRJ. Sudionici su samim svojim dolaskom poslali poruku da je važna tolerancija i jednakost, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili neku drugu karakteristiku. Povorku su gledali brojni građani i turisti, a pridružili su joj se, među ostalima, i predstavnici gradske vlasti - zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

'Prije 22 godine smo ustali da bismo ostali u ovoj zemlji'

S njim su bili i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović. Pridružili su im se i kandidat Možemo za EP Gordan Bosanac i kandidat s liste SDP-a za EP Bojan Glavašević."Poručujemo svih ovih godina, a pogotovo ove godine onima koji žele da nas nema - da neće moći i da neće proći", započeo je Franko Dota iz organizacijskog odbora.

Dota je poručio kako nije čudno da im je glavno geslo ove godine Ustale i ostale, Ustali i ostali. "Jer smo prije 22 godine ustali da bismo ostali u ovoj zemlji, pratit ćemo pomno tko je ovdje od kandidata za EU parlament, što obećavaju i što će ispuniti", izjavio je, a zatim je Tomašević kazao kako od 2002. godine dolazi na Zagreb Pride, situacija u državi se promijenila, prvi Pride je bio pun incidenata, ali danas, ističe, ne očekuje incidente.

Klisović je rekao kako je došao dati podršku jer smatra da se u ovoj zemlji još uvijek slobodno ne može izraziti drugačija seksualna orijentacija. Bojan Glavašević je istaknuo kako je došao jer želi živjeti u društvu u kojemu ima mjesta za sve. Kazao je i kako vidi napredak u protekle 22 godine, no smatra da treba naći novi način da se podrži LGBT zajednicu.

Izmijenjen vozni red tramvaja

U proglasu objavljenom uoči 23. zagrebačke Povorke ponosa, ističe se da će u Povorci lezbijke, gejevi, nebinarni, trans i biseksualni ljudi, interspolne osobe i cijela queer zajednica – ustati protiv napada na njihove slobode, prava, živote, obitelji i tijela. Poručuju da će ustati za svoja prava i slobode kao što su to učinili i u prvoj Povorci ponosa 2002. godine. Podsjećaju da u Hrvatskoj postoji zabrana diskriminacije na temelju rodnog identiteta i seksualne orijentacije, za čije su kršenje određene i kazne.

Ove godine obilježavaju i desetu obljetnicu životnog partnerstva kao trajne zaštićene vrijednosti Republike Hrvatske. Druge godine zaredom središnju nacionalnu Povorku ponosa LGBTIQ+ zajednice Hrvatske i Zagreba sporazumno su suorganizirali Grad Zagreb i udruga Zagreb Pride. Marko Bošnjak svojim će glasom uveličati "Svečano obilježavanje desete obljetnice Zakona o životnom partnerstvu". Stožerni dio zabave nose slovenska predstavnica na Eurosongu Raiven i Alka Vuica, priopćili su organizatori. Zbog povorke ima izmjena u tramvajskom prometu.

"Povorka ponosa 2024.", koja će se održati u subotu, 1. lipnja, uvjetuje izmjene u prometu užeg gradskog središta od 15.40 do 17.30 sati. Tramvajski promet bit će obustavljen Savskom cestom (sjeverno od Vodnikove), Frankopanskom, Ilicom (od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića), Jurišićevom, Zrinjevcem, Ulicom Franje Račkog, Draškovićevom (od Ulice kneza Mislava do Vlaške), Vlaškom, Ribnjakom, Medveščakom, Ksaverskom cestom te do Gračanskog dolja.