Zadnji komentari

Ispod radara: Dok svi gledaju u Ukrajinu, Europa možda juri u novi žestoki ‘rat’

Pin It

Nedavni razvoj događaja unutar Europske unije ukazuje na rastuću unutarnju napetost između članica i centralnih institucija. Odluka Europske komisije da prestanak opskrbe ruskom naftom preko Ukrajine ne ugrožava energetsku sigurnost Mađarske i Slovačke izazvala je kontroverzu.

Ukrajina je u lipnju usvojila sankcije koje blokiraju tranzit sirove nafte iz ruske naftne tvrtke Lukoil koja preko Ukrajine ide za srednju Europu, što je izazvalo oštre reakcije i strah od nestašice u Budimpešti i Bratislavi. Ova odluka Europske komisije kod nekih se grupacija tumači kao potez koji favorizira treće zemlje izvan EU, potencijalno na štetu nekih država članica.

Mađarska i Slovačka, kao članice Europske unije, oslanjaju se na rusku naftu koja dolazi preko Ukrajine. Prestankom opskrbe, ove države se suočavaju s ozbiljnim izazovima u pogledu energetske sigurnosti. Ipak, Europska komisija smatra da trenutne rezerve i alternativni izvori mogu zadovoljiti njihove potrebe, što nije mišljenje koje dijele sve strane.

Dublji problemi unutar EU?

Ova situacija ukazuje na dublje probleme unutar EU, gdje se čini da se stvara podjela između centralnih institucija i pojedinih država članica. Ove tenzije mogu biti pojačane različitim političkim i ekonomskim interesima unutar Unije. Mađarska, kao trenutno predsjedavajuća EU, nalazi se u posebno osjetljivom položaju.

Briselska birokracija, predvođena Njemačkom i Francuskom kao glavnim pokretačima europskih integracija, može biti viđena kao pokušaj transformacije EU u još čvršću konfederaciju. Ova strategija može uključivati smanjenje neovisnosti manjih i perifernih država članica, što bi moglo izazvati otpor. Sukob u Ukrajini također ima značajan utjecaj na unutarnju dinamiku EU. Ako EU ne uspije postići svoje ciljeve u ovom sukobu, unutarnje tenzije bi se mogle dodatno pojačati. U tom scenariju, kriza bi mogla eskalirati u otvoreni ekonomski sukob između centralnih i perifernih članica Unije.

Trenutna situacija unutar Europske unije ukazuje na rastuće unutarnje napetosti i potencijalne sukobe između centralne birokracije i pojedinih država članica. Odluka o opskrbi ruskom naftom preko Ukrajine i njen utjecaj na Mađarsku i Slovačku samo je jedan od primjera kako se ove tenzije manifestiraju. U narednom periodu, EU će se morati suočiti s izazovima očuvanja jedinstva i efikasnog upravljanja unutarnjim i vanjskim krizama.

geopolitika.news