Zadnji komentari

15 primjera eskalacije medijske i demokratske retorike protiv Donalda Trumpa nakon drugog pokušaja atentata

Pin It

World leaders prepare for Trump's return

Demokrati i njihovi saveznici u medijima establishmenta pojačali su svoju retoriku protiv bivšega predsjednika Donalda Trumpa umjesto da je stišaju usred rastućih napetosti nakon drugog pokušaja atentata na bivšega predsjednika.

Demokrati i mediji godinama govore da Trumpa treba „eliminirati“ i „temeljito uništiti“ jer je „egzistencijalna prijetnja“.

Trump je „destruktivan za našu demokraciju... i mora ga se eliminirati“, rekao je 2023. zastupnik Dan Goldman (D-NY). „Nije dovoljno jednostavno pobijediti Trumpa. On mora biti potpuno uništen. Njegova se vrsta više ne smije ustati“, rekao je savjetnik Kamale Harris David Plouffe 2016. godine.

Potpredsjednica Kamala Harris više je puta tvrdila kako je Trump „najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država“. „Postoji jedna egzistencijalna prijetnja: to je Donald Trump“, rekao je predsjednik Joe Biden. „I dalje će se morati izaći i upucati Donalda Trumpa“, rekao je Rick Wilson iz projekta Lincoln.

Vlasti su u nedjelju uhitile Ryana Wesleyja Routha (58) zbog navodnog pokušaja atentata na Trumpa dok je uživao u partiji golfa u južnoj Floridi. Čini se kako je uhićeni Routh podržavao Trumpa 2016. godine, ali izgleda kako se okrenuo protiv njega 2020. „Učinite Amerikance ponovno rbovima“, objavio je ranije 2024.

„Demokracija je na testu i ne možemo izgubiti”, napisao je Routh na platformi X u travnju.

Trump je u ponedjeljak okrivio retoriku Biden-Harrisove administracije za drugi pokušaj atentata na njega u nešto više od trumo harrisdva mjeseca. „Vjerovao je u retoriku Bidena i Harris i djelovao je u skladu s njom“, rekao je Trump za Fox News, komentirajući osumnjičenika. „Njihova retorika uzrokuje da se na mene puca, kad sam ja taj koji će spasiti zemlju, a oni su ti koji uništavaju zemlju – i iznutra i izvana.“

„Mediji se sastoje od budala koji će bljuvati [demokratsko] smeće i bljuvati njihove bolesne filozofije i štitit će ih pod svaku cijenu, ali oni ne mogu vjerovati da će se izvući s time“, nastavio je Trump. „Demokrati su potpuno zaštićeni od strane medija.“

Ispod je 15 primjera naslova u medijima, kao i izjava demokrata koji nastavljaju koristiti zapaljivu retoriku nakon nedjeljnog pokušaja ubojstva:

1. „Moramo zaustaviti [Trumpa]“, zastupnik Hakeem Jeffries (D-NY)

2. „Uši nisu ozlijeđene. Nastavite sa svojim nedjeljnim poslijepodnevom“, ljevičarska podcasterica Rachel Vindman

3. „Čini se da je ovo doista spoj dviju vrlo loših stvari koje se događaju u Republikanskoj stranci... pokušaja podjele i pokušaja razbješnjenja stanovništva“, zastupnik Mikie Sherrill (D-NJ)

4. „Zadnje što je Americi trebalo bilo je suosjećanje s vragom, ali evo nas“, državni zastupnik Steven Woodrow (D-CO)

5. „Današnji očiti pokušaj atentata dolazi usred sve žešće retorike u predizbornoj kampanji. Gospodin Trump, njegov kandidat za potpredsjednika JD Vance, nastavljaju iznositi neutemeljene tvrdnje...“, Lester Holt s NBC Newsa

6. „Očekujete li da će iz Trumpove kampanje biti poziva da se [ublaži]?“, Alex Witt s MSNBC-ja

7. „Pojavila se još jedna šansa da Trump predstavi demokrate opasnima“, kolumnist Washington Posta Phil Bump

8. „Vance ... lažima potiče potencijalno nasilje“, Bill Kristol iz Bulwarka

9. „Je li tip s terena za golf s pištoljem bio migrant?“, komentator demokrata Ron Filipkowski

10. „Trump i njegov kandidat za potpredsjednika proveli su prošli tjedan uspješno potičući nasilje... danas se žele predstaviti gotovo kao žrtve nasilja“, David Frum iz Atlantica

11. „Trump je prijetnja demokraciji, a to što to kažete nije huškanje“, Jonathan Chait iz New York Magazinea

12. „Bivši predsjednik, Donald Trump, navlači puno toga na sebe“, Cincinnati Enquirer

13. „Nada u Americi“, USA Today

14. „Incident s terenom za golf“, NBC News

15. Trump „hvata pokušaj atentata“, Bloomberg

hkv.hr