Povišica izvan svake pameti

Pin It

Hrvati ljuti zbog povećanja plaća političara: 'Samo me zanima reakcija onih koji su ih birali'

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila odluku o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, koja će se povećati za 83,45 posto, odnosno na 947,18 eura bruto, dok će predsjednicima Republike, Vlade i Sabora plaća narasti za oko 70 posto.

"Osnovica godinama nije mijenjana,  a u međuvremenu su se stvorili preduvjeti i za gospodarski rast, investicijski kreditni rejting i povećanje plaća i u privatnom sektoru i u državnim i javnim službama, vojsci, policiji, praktički u svim mogućim segmentima. Na početku trećeg mandata vrijeme je da se adresira i pitanje državnih dužnosnika, tako da ćemo danas donijeti ovu odluku, a ministar Habijan ima zadaću da do kraja godine predloži cjelovito rješenje uređenja dužnosničkih plaća", izjavio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Usvojenom odlukom visina osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika povećat će se s 516,29 na 947,18 eura bruto, odnosno za 83,45 posto, dok će plaće predsjednicima Republike, Vlade i Sabora narasti za oko 70 posto. "Radimo u uvjetima kada imamo rast BDP-a 13 kvartala za redom, u uvjetima investicijskom kreditnog rejtinga, nikad veće zaposlenosti, odnosno manje nezaposlenosti", rekao je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan. 

Povećanje osnovice koštat će državu 9,9 milijuna eura godišnje, odnosno za ovu godinu će se izdvojiti 4,1 milijun eura, što je osigurano u državnom proračunu. Posljedica odluke bit će povećanje plaća i predsjednicima triju najvažnijih političkih institucija u zemlji.

Problemi s prostatom oštećuju mokraćni mjehur i otežavaju mokrenje. Evo jednostavnog rješenja za te probleme

Koliko će zarađivati Plenković, Jandroković i Milanović

Premijer Plenković tako će, umjesto dosadašnjih 3263 eura neto, za svoj rad primati 5535 eura (+69,6 posto). Plaća predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića povećat će se s 3113 na 5314 eura (+70,7 posto), dok će nova plaća predsjednika države Zorana Milanovića iznositi 6074 eura, što je 68,7 posto više u odnosu na dosadašnjih 3600 eura.

Na veću plaću također mogu računati saborski zastupnici i ministri, i to za oko 1500 eura. Njihova će plaća tako ubuduće iznositi oko 4000 eura, ovisno o faktorima kao što su mjesto prebivališta ili porezne olakšice za djecu.

Na društvenim mrežama pitali smo čitatelje kako su reagirali kada su čuli za ovu vijest, a očekivano, većina je ogorčena. "Mene zanima reakcija onih koji su ih izabrali. Ja im čestitam. Ne da su si povisili plaće već su od birača napravili i magarce. Ovca i magarac u jednom", "sramotno", "birali ste, slušajte i gledajte", "bez komentara", pisali ste. 

'Sve dok je ovaca...'

Tu niste stali. "Treba ukinuti sve stranke u Hrvatskoj i ostaviti samo HDZ jer toliko pravednosti, poniznosti i poštenja dugo nije viđeno u Lijepoj Našoj", "sve dok je ovaca, neće falit' vune", "neka dignu i penzićima, a ne onu crkavicu, bar 50 posto", jasno ste izrazili nezadovoljstvo. Ipak, bilo je i onih rijetkih koji su ovu odluku - podržali. 

"Nisu im godinama rasle, nedopustivo je da ministar ima manju plaću od podčinjenog, kao što direktor ima najveću plaću u poduzeću tako i ministar treba imati u ministarstvu", "najnormalnija stvar...zar bi oni trebali raditi za čavle..? To je stav onih koji nisu još uvijek spoznali da ovo više nije država s partijskim jednoumljem. Nikome danas nije zabranjeno da bude političar i da kao takav bude izabran na neku odgovornu funkciju i da prima visoku plaću...", napisali ste. 

direktno.hr