Našoj djeci izjednačavaju Josipa Jovića sa srpskim teroristom?

Pin It

Josip Jović nije poginuo uzalud! - Kamenjar

Pretpostavljam kako su se autori udžbenika morali dobro potruditi da uopće dođu do imena Rajka Vukadinovića. To znači samo jedno: dali su sve od sebe kako bi hrvatska djeca znala da toga dana na Plitvičkim jezerima nije poginuo samo Hrvat, nego i Srbin

“Krvavi Uskrs” koji je prije nekoliko dana obilježen diljem Hrvatske, bio je povod otvaranja priče o hrvatskom udžbeniku iz povijesti za osme razrede koji je događaje na Plitvicama 1991., po mišljenju pojedinih profesora tog predmeta – u najmanju ruku nekorektno opisan.

Točnije, riječ je o udžbeniku “Vremeplov” izdavača Profil Klett koji uz ime prve žrtve Domovinskog rata Josipa Jovića navodi ime i prezime još jednog poginulog – srpskog milicajca Rajka Vukadinovića.

Podatak uznemirio profesora povijesti

“Podatak o srpskom pobunjeniku koji je uz Josipa Jovića poginuo na Plitvičkim jezerima morao sam pročitati dva puta jer nisam mogao vjerovati. Ovo je prvi puta u 30 godina da se uz Jovića spominje i neprijateljsko ime. Pretpostavljam kako su se autori udžbenika morali dobro potruditi da uopće dođu do imena Rajka Vukadinovića. To znači samo jedno: dali su sve od sebe kako bi hrvatska djeca znala da toga dana na Plitvičkim jezerima nije poginuo samo Hrvat, nego i Srbin”, kazao nam je profesor povijesti koji u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi predaje ovaj predmet.

Upitali smo izdavača ovog udžbenika je li u kontekstu prve žrtve Domovinskog rata primjereno navoditi i ime žrtve agresora, te zbog čega smatraju da bi hrvatski učenici trebali naučiti ovaj podatak:

Profil Klett odgovara: “Vađenjem rečenice iz konteksta potiče se na skandalizam”

“Povijest je znanstvena grana koja se bavi prikupljanjem i obradom činjenica te njihovim stavljanjem u određeni kontekst radi lakšeg razumijevanja. Pri tome, ne znači da se svaka nova činjenica iznova mora staviti u kontekst koji je prethodno jasno naglašen. U konkretnom slučaju, Domovinski rat je jasno stavljen u kontekst pravednog, obrambenog i pobjedničkog”, kažu iz izdavačke kuće Profil Klett.

Oblikovanju ove teme, objašnjavaju, pristupili su s osobitom pažnjom:

“Jasno je istaknuto da je Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski rat. Korištenjem historiografskih izvora i literature u našim udžbenicima kreirane su teme u kojima na više od pedeset stranica pojašnjavamo činjenice. Toliko opsežan pristup do sada u našem obrazovnom sustavu još nismo imali i u trenutno u ovoj temi imamo najopsežnija izdanja na tržištu. U udžbenicima smo vrlo jasno prikazali uspon Miloševićeva režima, deklaraciju SANU i planove za stvaranje Velike Srbije, pripremanje oružane pobune na području Hrvatske i događaje od 1991. godine nadalje. U dijelu o događaju koji se često naziva krvavi Uskrs na Plitvicama činjenično smo naveli što se dogodilo i poginule osobe. Vađenje samo te rečenice iz konteksta i pripisivanje nekih proizvoljnih dodatnih značenja je samo poticanje skandalizma.”

“Nažalost, povijest su oblikovali i zločinci”

Podatak koji se u tekstu problematizira, navode u nastavku odgovora, “nije naveden u kontekstu izjednačavanja osoba koje su branile našu hrvatsku domovinu i osoba koju su ju napadale, jer je to nemoguće pojmiti, a kamoli napisati”:

“Podatak je naveden jer se uistinu dogodio, kao povijesna činjenica, te ukazuje na sve strahote ratnog sukoba koji je našoj domovini nametnut i koji je ovim terorističkim aktom bio započeo. Povijest nažalost nisu oblikovali samo heroji i pozitivci, nego i oni koji su činili zločine ili su makar bili dijelom onih koji su te zločine činili, pa ih povijest svejedno bilježi, jer je to njezina zadaća. U tom smislu, razumijemo da iz određene perspektive iznošenje određenih nespornih povijesnih činjenica može izazvati neodobravanje ili nelagodu. No, koliko god pojedini povijesni događaji bili potresni za društvo u cjelini, bitno je utvrditi da su se oni zaista dogodili, shvatiti njihove uzroke i posljedice, pa u konačnici definirati njihovo šire društveno značenje”, kažu autori i urednici povijesti iz izdavačke kuće Profil Klett.

Autor:Dnevno.hr/S.V.