Glas za MOST bit će glas za SDP

Pin It

Dotaknuo se i moguće suradnje s SDP-om, ustvrdio je kako bi moglo doći do suradnje ako SDP svoje obiteljske i migracijske politike uskladi s Mostovim, ali i kritizirao ljevicu zbog toga što to ne rade.

Igrat ćemo najvažniju ulogu na idućim parlamentarnim izborima, a za razliku od nekih koji govore da mogu sa svima, mi ćemo jasno reći da formiranje Vlade s HDZ-om ne dolazi u obzir, rekao je za “Nedjeljom u 2” saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja. Komentirao je i nadolazeće parlamentarne izbore te korupcijske afere.

Saborski zastupnik i predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja komentirao je optužbe dijela političara da je politički egzibicionist.

– Ja to ne bih tako rekao, iako ja ne idem onim utabanim putevima kojim idu klasični političari, a to je laktarenje u mladeži, probijanje do pozicije, nego sam se u jednom malom gradu na jugu Hrvatske angažirao da promijenim lokalnu situaciju. Preko noći nam se dogodio neočekivani uspjeh, sada mogu reći da nismo bili spremni i nismo imali dovoljno iskustva i znanja. Naravno da onda, ako ne idete tim utabanim putem – može se stvoriti dojam da ste egzibicionist, rekao je.

– Mislim da sve ono u čemu sam govorio u javnosti, nikad nisam stavio sebe ispred činjenica koje sam iznosti. Ono što sam izgovarao se pokazalo točnim, rekao je komentirajući aferu “Plin za cent” i ostale afere. Možda se taj dojam stvara budući da moji politički oponenti to žele stvoriti, dodao je.

Ustvrdio je kako dojam da govori prečesto i o svemu – univerzalni problem političara.

– To je problem istaknutih političara, a ja ne bježim od pitanja. Ako me nešto mediji pitaju, ja moram reći svoj stav. To ne znači da sam ja stručnjak za gospodarstvo i obnovu, ali mogu reći da se obnova na Banovini ne događa dovoljno brzo. Nikad nisam ulazio u to kakav tip objekata se treba braniti, kazao je.

– Naravno da ne znam sve o svemu, ja sam profesor povijesti, ali budući da sam predsjednik Antikorupcijskog vijeća – trebao sam ući u te teme i mogu reći da ponešto znam o pravosuđu, borbi protiv korupcije i raznim načinima koje neko društvo mora primjeniti, zaključio je.

Politička komunikacija predsjednika Milanovića

Komentirao je i izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je javno govorio o seksualnoj opredijeljenosti ministra Damira Habijana.

– Znao sam da ćete mi postaviti ovo pitanje, ne želim komentirati tu informaciju, to je pitanje osobnog života, a smatram da je i Milanovićev komentar neprimjeren, rekao je.

Dotaknuo se i političkih duela u medijima.

– Imam duele s mnogim političarima. S nekima nakon žestokih rasprava zna doći do prisnijeg odnosa. On je dosta hladan i rezerviran čovjek koji nikad nije pretjerao, ali se vjerno držao stranačkom šalabahtera, dodao je.

Planovi Mosta i parlamentarni izbori

Govoreći o planovima za parlamentarne izbore, Grmoja je odbacio mogućnost koaliranja s HDZ-om.

– Za razliku od nekih koji govore da mogu sa svima, mi ćemo jasno reći da s HDZ-om ne dolazi u obzir nikakvo formiranje Vlade. Nama se predbacuje da smo bili s HDZ-om u vlasti, ali mi smo jedini koji smo iz te Vlade izašli. Mogu vam reći da ćemo sigurno igrati najvažniju ulogu na idućim parlamentarnim izborima. Kako se bliže izbori, Most ponovno raste u anketama, ustvrdio je.

Dotaknuo se i moguće suradnje s SDP-om, ustvrdio je kako bi moglo doći do suradnje ako SDP svoje obiteljske i migracijske politike uskladi s Mostovim, ali i kritizirao ljevicu zbog toga što to ne rade.

– Onaj tko je spreman prihvatiti naše reforme, od izbornog zakona pa do antikoprupcijskog. Nama je jako važna obitelj, sigurnost hrvatskih građana i demografija. Vidimo da ljevica neadekvatno reagira na situaciju s ilegalnim migracijama. Negiraju stvarnost. Vidimo da danas njemački kancelar, koji dolazi nominalno s ljevice,  govori ono što su prije 10-15 godina govorile desne stranke u Njemačkoj, rekao je.

– Imamo nultu stopu tolerancije na ilegalne migracije. Kada bi netko od tih lijevih stranaka bio spreman pristati na te politike – možemo razmišljati o formiranju Vlade. Ovo nisu izbori na koje Most izlazi kako bi sudjelovao, kazao je.

Dodao je kako sa strankom Možemo ne mogu surađivati budući da su oni tu suradnju već sami odbili.

– S kandidatom za premijera nećemo žuriti jer vidimo da su se kandidati poput Sandre Benčić ispuhali. Možemo razgovarati s onima koji su za suradnju otvoreni. Znamo tko nije otvoren. Postoje stranke koje su rekle da pod cijenu toga da HDZ ostane na vlasti – neće ići s nama, zaključio je.

‘HDZ je ispražnjen od ikakvih vrijednosti’

Grmoja je skeptičan kada se radi o suradnji s DP-om budući da su i sami rekli da “idu s HDZ-om poslije izbora”.

– Mario Radić je otvoreno rekao da oni idu s HDZ-om poslije izbora, a onda, kada je vidio što je rekao – kazao je da mogu i s Mostom. HDZ treba poslati četiri, a možda i osam godina u oporbu. Mislim da bi to bilo dobro i za HDZ. To je stranka koja je ispražnjena od ikakvih vrijednosti, rekao je.

Dotaknuo se i ljevice te ustvrdio da je SDP “odbacio radništvo”.

– Imamo progresivnu ljevicu sa suludom “woke” ideologijom gdje je praktički sve jednako vrijedno. Ja to ne smatram, mislim da postoje vrijednosti, institucije i uzusi koji omogućuju da društvo funkcionira. SDP se želi natjecati s Možemo. Odbacili su radništvo i sada se bave manjinskim pitanjima koja su postala ključ za legitimaciju progresivno lijevih politika, istaknuo je.

– To je društvo koje mi nikako ne možemo podržati. Sloboda je važna, ali nema slobode bez odgovornosti, zaključio je.

‘Dio medija ne želi da afera “Fortenova” postane afera’

Komentirajući događanja u Fortenovi, i novu aferu te činjenicu da nije medijski popraćena, Grmoja je ustvrdio da “dio medija ne želi da ta afera postane afera”.

– Imamo nekoliko situacija, dio medija ne želi da to postane afera jer dobar dio medija ovisi o tajkunu kojeg sam ja prozvao, a to je Pavao Vujnovac. On je prije 10-15 godina za emisiju HRT-a bio statist, sumo hrvač. Kako netko tko je bio konobar, statist i sumo hrvač – preko noći postaje čovjek koji kontrolira hrvatsko gospodarstvo, energetiku, luke i Fortenovu, zapitao se Grmoja.

– Ogroman novac ide i prema medijima. Pratio sam kako i koji medij što piše. To je na prvu kompleksno, nije jednostavno i ne možeš objasniti kao što se može objasniti afera “Plin za cent”, dodao je.

‘Najveća u potpunosti dokumentirana afera’

– Ovo je najveća afera jer je u potpunosti dokumentirana. U posjedu sam dokumenata koji to dokazuju. Kada je Ivici Todoriću ponestalo novca, osnovao je tvrtke i od ZABA-e dobio kredit, založio prostore, a želio je da zemljište ostane u njegovom vlasništvu. Imao je opcijski ugovor između tih tvrtki osnovanih u Mađarskoj u kojima u svakom trenutku može otkupiti tvrtke i zemljišta koja su neizmjerno vrijedna, rekao je.

– Budući da nije plaćan najam od strane Agrokora prema tim tvrtkama, donosi se Lex Agrokor i Todorić shvaća da će sve izgubiti. Dakle “ostajem bez Agrokora, ali barem imam te tvrtke u Mađarskoj koje su u vlasništvu vrijednih zemljišta i imam taj najam koji nije plaćan”, rekao je citirajući Ivicu Todorića.

– Pokreće tužbu protiv Agrokora, i Fabris Peruško odgovara na tužbu da su to fiktivne firme koje su osnovane samo kako bi se dobio novac i ne želi to platiti, nastavio je.

– Uskoro Pavao Vujnovac preuzima potraživanja, poslovni suradnik Zdravko Mamić preuzima vrijedna zemljišta, sklapa se nagodba i tada Fabris Peruško plaća dugove za zakup koji su postojali, nastavio je.

– Dio tog duga o kojem se govori je dug tvrtki prema Fortenovi, Todorić je dao predujam da bi mogao dobiti kredit. Postavljam pitanje zašto Fabris Peruško za 200 tisuća eura nije kupio tvrtke u Mađarske. Da ih je preuzeo, mogla se sklopiti nagodba, pristalo bi se na to da duga nema i Fortenova ne bi trebala ništa platiti, zaključio je.

Presuđuje li Grmoja unaprijed političkim protivnicima?

Na pitanje je li u redu da unaprijed presuđuje političkim protivnicima i poduzetnicima, ustvrdio je kako je to “stilska figura”.

– Ne mogu prijetiti jer nemam niti jedan instrument moći u svojim rukama. Imam svoj jezik, pozicija saborskog zastupnika je da iznese informacije i dokumente koje sam dobio. Odgovorno tvrdim da se radi o kriminalu. Sto godina zatvora je stilska figura, rekao je.

Nastavio je kako problem nije u tome što je Pavao Vujnovac bogat, nego to što je “imao ekskluzivni ugovor s Gazpromom i blagoslov Moskve”.

– Nije problem što on ima puno. Nemam ništa protiv poduzetnika koji su na tržištu bez potpore politike. On nije izmislio lijek za rak, nekakv novi poslovni model da bi se u ovako kratkom vremenu obogatio. Imao je ekskluzivni ugovor s Gazpromom, imao je blagoslov Moskve i Ruske Federacije. Pomogao mu je ministar Vrdoljak. Da nije bilo Milanovićeve Vlade i ministra Vrdoljaka, Vujnovac ne bi nastao, a kasnije je, zahvaljujući Plenkoviću – postao gospodar Hrvatske, rekao je.

– Evidentno je da je tu Vrdoljak ostvario znatnu financijsku korist za sebe. Imamo niz situacija gdje državne tvrtke ili mirovinski fondovi pogoduju Vujnovcu. Vujnovac u Postirama gradi megahotel u koji ulaže 20 milijuna eura, a prodaje ga za 40 milijuna mirovinskim fondovima, nastavio je.

– Samo sa tom zaradom i pomoću od mirovinskih fondova kupuje Baško polje, to je najvrijednije zemljište uz more. Procjene su da to zemljište vrijedi dvije milijarde kune. Ja sam tužen od strane PPD-a vezano uz, kao i Miro Bulj, koji je oslobođen na sudu, a ja sam imao ročište u Zlataru. PPD uporno izbjegava suočavanje sa mnom jer vrlo vjerojatno znaju da će izgubiti taj proces, dodao je.

Dueli s premijerom Plenkovićem

Grmoja je komentirao i svoje duele s premijerom Plenkovićem, ustvrdio je kako “može prepoznati kad je nervozan te koja ga pitanja pogađaju”.

– Nervriram ga, to je on i pokazao, on je krenuo prema meni u hrvatskom Saboru. Mogu prepoznati kad je on nervozan i koja pitanja ga posebno pogađaju. Agrokor je predan drugom tajkunu i više nema toga da dobavljači posluju izravno s Konzumom, sada svi moraju poslovati s Vujnovcem, rekao je.

– Plenkovića to boli, on je svjestan koliko je ljudi tu oštećeno, ustvrdio je.

Na pitanje je li u redu koristiti uvrede prilikom političkih duela te spominjati obitelj, odgovorio je kako nikada nije spominjao premijerovog oca.

– Nije ovo bilo pitanje roditelja Andreja Plenkovića, nikad nisam spominjao njegovog oca, nego njegov karijerni razvoj.

Na pitanje je li gojenac znači da je štićenik i čiji štićenik – odgovorio je “kako u to ne bi ulazio, ali je sam modus operandi Andreja Plenkovića upravo takav”.

Dodao je ipak, kako Most ne kritizira HDZ u svemu, te istaknuo primjer Zakona o hrvatskom jeziku kojeg je Most podržao.

– Sigurno da je nešto dobro napravljeno. Bio je Zakon o hrvatskom jeziku, lijeva opozicija smatra da je to loše, mi smatramo da se to trebalo donijeti, zaključio je Grmoja

maxportal