Prosvjedi u ovoj europskoj zemlji primjer su kako se boriti za nacionalne interese

Pin It

Prosvjed slobodnih Poljaka' protiv politike Donalda Tuska: Okupilo se  100-150 tisuća građana – narod.hr

Nije prošlo niti mjesec dana kako se Donald Tusk vratio na vlast u Poljskoj, a već je došlo do najgore političko-ustavne krize još od osamdesetih godina prošloga stoljeća. Oko sto i pedeset tisuća ljudi, a i lijevi mediji priznaju nekoliko desetina tisuća, okupili su se ispred zgrade parlamenta u Varšavi kako bi demonstrirali protiv Tuska i njegove lijevo-liberalne vlade.

Prosvjednici su nosili poljske zastave s natpisom "Ovo je Poljska, a ne Tuskoland". 

Čelnik stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski na prosvjedu je istaknuo da Europska unija planira "likvidirati poljsku domovinu"“ i svesti je na "stambeno naselje za Poljake". PiS ističe da Tusk djeluje u ime Njemačke. "Prosvjed slobodnih Poljaka" najprije je bio motiviran Tuskovom čistkom u javnim medijima, no na kraju se pretvorio u prosvjed protiv uhićenja dvojice političara PiS-a. Bivši ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski i njegov bivši državni tajnik Maciej Wasik uhićeni su, a prije toga su zatražili zaštitu u predsjedničkoj palači gdje ih je policija uhitila.

Ove je političare poljski predsjednik Andrzej Duda pomilovao nakon prvog suđenja 2015. (tada su osuđeni na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja), no Vrhovni je sud pomilovanje proglasio nezakonitim jer je žalbeni postupak bio u tijeku. Iz PiS-a ističu kako se radi o "političkim zatvorenicima". Kaminski i Wasik osuđeni su zbog navodnog prekoračenja ovlasti dok su bili na čelu Središnjeg ureda za borbu protiv korupcije. Tada su otkrivene mnoge koruptivne afere, pa mnogi u suđenju ovome dvojcu zapravo vide prste i poruku onih koji su bili otkriveni u tim aferama.

Predsjednik Duda (blizak PiS-u) najavio je da će i drugi put pomilovati dvojicu političara PiS-a, a Kaczynski je pozvao pristaše da održe demonstracije ispred pritvorskih centara gdje se nalaze Kaminski i Wasik. Čelnik PiS-a ove je događaje usporedio s uvođenjem izvanrednog stanja osamdesetih godina 20. st., a svoju stranku nastoji prikazati kao novi pokret Solidarnosti.

Institut za pravnu kulturu Ordo iuris u izvještaju iz kraja prošle godine zaključio je da su Tuskove pravosudne i medijske reforme protivne poljskom ustavom i da on želi podčiniti poljsku suverenost europskim institucijama koje kontrolira Njemačka. Ishod aktualne političke krize poljski nacionalisti tumače kao sudbonosan za budućnost Poljske. Ili će Poljska nastaviti kliziti dublje pod njemački suverenitet te će kao marionetska država morati prihvaćati globalističke političke modele i rješenja ili će vratiti suverenitet i tako zaštititi svoj povijesni konzervativni način života. 

Misija ideološke transformacije

Donald Tusk nedvojbeno ima misiju ideološke transformacije poljskog društva prema kriterijima Bruxellesa. Odmah nakon što su obavljeni rezultati izbora te je bilo izgledno da nas očekuje Tuskov povratak na vlast, zapadni su mediji govorili o tome kako se on vratio iz Europe da bi porazio poljske nacionaliste. Njegova politika potpuno je u skladu s globalističkom agendom.

Tusk tako zagovara otvaranje Poljske masovnim migracijama, želi omogućiti nesmetano širenje genderističke propagande, a najavio je i to da će liberalizirati pobačaj. Građanska koalicija uskoro će tako predstaviti projekt legalizacije pobačaja do 12. tjedna trudnoće. Za Tuska ovdje se radi o "sigurnom pobačaju", a ne o ubijanju nerođene djece. U razgovoru s medijima pojasnio je da to ne će biti projekt vlade, već projekt Građanske koalicije. Nije poznato kako će se na glasovanju ponašati Treći put i Poljska narodna stranka, no ako Treći put ne promjeni mišljenje ovaj će prijedlog teško proći.

Ilčić pojasnio što je radio na prosvjedu protiv Vlade u drugoj državi EU-a: 'Meni je to normalno'

Nema sumnje, Poljska već sada mnogo bolje kotira u Bruxellesu, više se ne priča o "ultrakonzervativnoj vlasti" koja gura Poljsku unatrag (poljska ekonomija rasla je pod vlašću PiS-a, pa globalisti valjda misle na ideološki nazadak prema njihovim kriterijima), no to se plaća visokom cijenom dokidanja suvereniteta i ideološke transformacije. Tuskovi, međutim, eksperimenti ne će proći tek tako. 

PiS je i dalje pojedinačno najsnažnija stranka s potporom najvećeg dijela Poljaka. Već ovi protesti demonstriraju snagu PiS-a. Lijevo-liberalne politike i pokušaji političkog nasilja odmah nailaze na odgovor. Poljski PiS svim suverenističkim snagama u Europi daje primjer kako se boriti za nacionalne interese i ne popuštati pred naletima globalističkih agenda.

Davor Dijanović/direktno.hr