Macron želi pravo na pobačaj na razini Europske unije

Pin It

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u petak kako želi da Europska unija zajamči pravo na pobačaj u svojoj Povelji o temeljnim pravima.

Macron je govorio na svečanosti u Parizu, na kojoj je ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti upotrijebio više stoljeća star pečat kako bi njime potvrdio da je pravo na pobačaj uneseno u francuski ustav, nakon što je za to u ponedjeljak glasala velika većina parlamentaraca, izvještava Reuters.

“Danas nije kraj priče, već početak borbe”, rekao je Macron na svečanosti koja se odvila na Međunarodni dan žena. “Predvodit ćemo ovu bitku na našem kontinentu, u našoj Europi, gdje reakcionarske snage napadaju ženska prava, a potom i prava manjina”, poručio je okupljenima na svečanosti u Parizu, ispred zgrade ministarstva pravosuđa. “Zbog toga želim ugraditi tu zajamčenu slobodu na pobačaj u Povelju Europske unije o temeljnim pravima.”

Francuzi snažno podupiro pravo na pobačaj

Izmjena Europske povelje, koja bi zahtijevala jednoglasnost, mogla bi biti teško ostvariva. Premda je većina Europe ozakonila pobačaj, neke zemlje su uvele restrikcije za žene koje žele okončati trudnoću, a i dalje postoji duboka podjela glede prava na pobačaj. Vlada Malte, članice EU-a, prošle je godine odustala od zakona koji bi dopustio pobačaj u situacijama u kojima je majčino zdravlje ozbiljno ugroženo, rekavši da bi prekid trudnoće trebao biti dozvoljen samo kada je u opasnosti život majke.

Osim malteških, poljski zakoni o pobačaju jedni su od najrestriktivnijih u Europi. Trudnoća se u Poljskoj može prekinuti samo u slučajevima kada su ugroženi život ili zdravlje majke ili u slučaju silovanja, a broj pobačaja pao je na 161 u 2022. godini s više od 1000 dvije godine ranije.

Glasanje u dvama domovima francuskog parlamenta u ponedjeljak je u članak 34. francuskog ustava dodalo rečenicu da “zakon određuje uvjete prema kojima je ženi zajamčena sloboda da ima pristup pobačaju”. Prava na pobačaj šire su prihvaćena u Francuskoj nego u Sjedinjenim Američkim Državama i mnogim drugim zemljama, pri čemu ankete pokazuju da više od 80 posto Francuza podupire činjenicu da je pobačaj zakonit.

geopolitika.news