Predsjednik DP Ivan Penava rekao je kako "u HDZ-u traju ogorčene pripreme i borbe za post-plenkovićevsko doba"

Pin It

"To su mnogi pojedinci koje je on predstavio kao nositelje izbornih jedinica i koji su se već zapravo pozdravili s Andrejem Plenkovićem, ali mu to nitko nije rekao pa ću mu ja kao njegov nekadašnji prijatelj i kolega saopćiti putem medija. Prepoznat će se, znaju i sami, ali doći će vrijeme kada ćete to i vidjeti.

Više ne govorimo čak ni o jednom imenu, ima ih više, počevši od nositelja izbornih lista i njegovih kandidata za predstojeće izbore", kazao je Penava.

U dijelu HDZ-a uvjereni su da je Penava blizu istine kada spominje one koji se spremaju naslijediti Plenkovića, a jednako tako dio Plenkovićevih stranačkih kolega problematizira HDZ-ov postizborni koalicijski potencijal i smatraju da Plenković ne treba zatvarati vrata suradnji s Domovinskim pokretom. Naglašavaju i kako su Plenković i Goran Jandroković u zahlađenim odnosima koji se mogu opisati kao korektna suranja. 

Kada se  govori o onima koji bi u takvom raspletu događaja bili spremni naslijediti Plenkovića tada se upiru prsti u predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, ministra obrane Ivana Anušića te ministra prometa Olega Butkovića. "Mnogo je znakova koji ukazuju na to da se Jandrokovićeve političke ambicije ne zaustavljaju na poziciji predsjednika Sabora. On se time bavi skoro osam godina i jasno je da vjeruje da može više", kažu iz HDZ-a. 

Što je s Olegom Butkovićem

"Teško je od Jandrokovića očekivati da se on sam kandidira na unutarstranačkim izborima. On nema tu hrabrost i nije taj profil političara, ali isto tako treba znati da je on u HDZ-u daleko dulje od Plenkovića", napominju uza Dnevno. Nastavljaju kako je Jandroković politički pragmatik i fleksibilan tip, ali od njega se ne može očekivati da će stranku odvesti u desno i promijeniti Plenkovićev koncept upravljanja. 

Najzagrijaniji među HDZ-ovcima za preuzimanje premijerske pa i predsjedničke fotelje u svojoj stranci prema tvrdnjama upućenih svakako je Butković kojega bi na stranačkim izborima mogao podržati i sami Anušić s kojim je u vrlo korektnim odnosima. Odnosi između Butkovića ni Plenkovića već se dugo opisuju kao pristojni, ali ništa više od toga. Njih dvojica samo ispunjavaju formu. 

Prvotno se u vladajućim redovima smatralo da je Plenković pozicioniranjem Ivana Anušića na čelo Ministarstva obrane uspio umanjiti njegove šanse za preuzimanje HDZ-a i na taj način smiriti tenzije koje je imao s desnim krilom stranke, međutim oni koji poznaju odnose snaga u HDZ-u tvrde da od toga nema ništa te da je Plenković samo povećao Anušićeve šanse, a lako moguće i podigao njegove ambicije.

"Butković nije netko za koga se može definirati kojem krilu stranke pripada. On je dobar sa svima. Bio je u dobrim odnosima s Tomislavom Karamarkom i Milijanom Brkićem. U korektnim je odnosima s desnicom, a u stranci ga i percipiraju kao pravog predstavnika desnog centra. Na desnom krilu i smatraju da Butković jest ono što bi trebao biti političar desnog centra, dok Plenkoviću spočitavaju ljevičarenje", govore izvori iz stranke. 

direktno.hr