Ljevica i islamisti dijele niz stajališta

Pin It

Možemo optužuje Izrael za agresiju i traži da Hrvatska prizna Palestinu :  r/croatia

Politolog Boris Havel smatra kako nedavni poziv Možemo na priznavanje Palestine i žestoka kritika na račun Izraela nije iznenađenje. Što je pokret ekstremnije lijevi, to je ekstremnije protuizraelski i proislamski, naglašava Havel.

Možemo traži od Hrvatske da prizna Palestinu i da osudi Izrael za agresiju na Gazu, što je jedna od točaka predizbornog programa te političke platforme.

Predstavnici Možemo pritom su nabrojali niz optužbi na račun Izraela, spominjući pritom čak i genocid. Konkretno, traže osnivanje međunarodnog povjerenstva za prevenciju genocida koja bi donijela mjere prema Izraelu.

Ljevičarski su pokreti usklađeni diljem svijeta, kaže Havel

Komentirajući taj zahtjev Možemo, Havel u osvrtu za Narod.hr napominje da su hrvatska ljevica i ekstremna ljevica usuglašena je s ljevičarskim pokretima diljem Europe i zapadnog svijeta. Havel podsjeća da su njihovi politički i ideološki stavovi, kao i drugdje na zapadu, uvelike u skladu sa stavovima islamističkih, džihadističkih skupina.

“Ako želite znati što Možemo, SDP ili hrvatski lijevi intelektualci stasali u komunizmu misle o Izraelu, palestinskim teroristima ili židovskom pravu na svoju zemlju, ne trebate pitati njih: pročitajte govore Jasera Arafata ili Povelju Hamasa i steći ćete razmjerno dobar uvid. Naravno, što je pokret ekstremnije lijevi, to je ekstremnije protuizraelski i proislamski“, kaže Havel.

Slično vrijedi i za države, napominje. “Najveći neprijatelji Izraela na međunarodnoj pozornici, uz islamističke režime poput iranskoga su Kuba, Venezuela, Sjeverna Koreja…”, podsjeća.

‘Antifašističko’ licemjerje prema židovskom narodu

“Ljevica se voli predstavljati kao nositelj ‘antifašističkih’ vrijednosti, ali je njihovo licemjerje najvidljivije u pitanjima koja se tiču židovskog naroda. Oni nariču nad Židovima koji su ubijeni prije osamdeset godina, dok istodobno rade sve kako bi Židovima koji su danas živi, mnogi upravo zahvaljujući snažnoj izraelskoj državi, onemogućili samoobranu i opstanak“, pojašnjava Havel.

Ukazuje i na brojne dodirne točke između ljevice i islamista, ovisno o političkim okolnostima.

“Ljevica i islamisti dijele i niz drugih stajališta, primjerice o ilegalnim masovnim migracijama, koje podržavaju, ili o navodnim globalnim klimatskim promjenama koje je skrivio civilizirani Zapad”, kaže.

“O temama o kojima se ne slažu, kao što je homoseksualnost ili takozvana transrodsnost, pomno šute, kako jedni druge ne bi diskreditirali, osobito pred izbore”, zaključuje Boris Havel u osvrtu za Narod.hr.

narod.hr