Je li sloboda govora u EU mrtva?

Pin It

”Sloboda govora je mrtva?” naslov je jednog novinskog članka koji prenosi bizaran slučaj iz Njemačke kada je poduzetnik kažnjen s popriličnom svotom novca samo zato jer je javno ismijavao političare Zelene stranke, pripadnice vladajuće koalicije. Ovo je jedan od primjera koji pokazuju sliku ne samo Njemačke nego i cijele Europske unije ili barem onoga prema čemu ide.

Sloboda govora je zabranjena ako ne pogoduje lijevo-liberalnoj politici, ona se u tom slučaju zove govor mržnje. Ako pogoduje lijevo-liberalnim politikama onda ju se može nazivati slobodom govora čak ako ima u sebi i elemente ozbiljnog nasilja.

U ovakvom društvu narušena je i demokracija, jer nema mjesta pluralizmu ideja, prevladava samo jedna – ona lijevo-liberalna.

Druge su proglašene uglavnom opasnima. Konzervativnije ideje unutar ovakvog društvenog poretka predstavljaju prijetnju. Konzervativnu njemačku političku stranku AfD htjeli su zabraniti jer tvrde, predstavlja opasnost kako za Njemačku tako i za Europu.

No opasnost od čega? Od vraćanja tradicionalnim vrijednostima, zaustavljanju ilegalnih migracija, stvaranju mjesta za svakoga na tržištu, obuzdavanju klimatskih politika koje imaju za svrhu samo isprazniti džepove građana EU…

Sloboda govora u Njemačkoj više ne postoji, ukoliko je politički nepogodna

Nedavno je u Njemačkoj poduzetnik kažnjen sa 6.000 eura zbog toga što je ispred svoje kuće postavio plakat na kojemu ismijava čelnike Zelene stranke. Predsjednica Zelene stranke Ricarda Lang prikazana je na valjku za beton, dok ministar gospodarstva Robert Habeck ima prazne džepove.

Ispod političara nalazi se slogan: “Sve ćemo izravnati.” Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također je prikazana kao djevojčica, što aludira na njezin nedostatak iskustva u vanjskoj politici. Plakat sadrži i citiranu izjavu Robertaa Habecka: “Tvrtke ne bankrotiraju, jednostavno prestanu proizvoditi.” U odgovoru na to, plakat provokativno pita: “Može li on uopće brojati do tri?”

Plakat odražava trenutnu gospodarsku i političku situaciju u Njemačkoj koja je rezultat lijevo-liberalne vlade Olafa Scholza koja najviše pogađa male poduzetnike. Poduzetnik koji je postavio plakat u svoje dvorište i sam je, kako tvrdi, iskusio rigorozne mjere zelene politike, kao i brojni drugi poduzetnici u Njemačkoj. Upravo je to bilo povod izradi plakata, a postupak je opravdao slobodom govora. On smatra da na nju ima pravo. Međutim rezultat poduzetnikove slobode govora bila je prijava za vrijeđanje od strane zelenih i kazna od 6.000 eura.

Drugi primjer gaženja slobode govora u Njemačkoj kojeg možemo izdvojiti je nedavni slučaj policijskog privođenja šesnaestogodišnje djevojke ispred školskih kolega. Djevojka je na svom TikTok profilu podijelila objavu u kojoj je podržala AfD stranku te Njemačku nazvala svojim domom. Kasnije je policija lagala da je djevojka kod policijskog ispitivanja razumjela zašto ju je privela policija. Njena majka rekla je kako je njena kćer bila politički motivirana meta, umjesto da bude primjer. Podržao ju je i Elon Musk rekavši kako se evidentno radi o kršenju slobode govora.

Sloboda govora je temelj demokracije

Ono što se događa u Njemačkoj nije daleko od Hrvatske jer se i u Hrvatskoj olako barata pojmovima poput transfobije, ksenofobije, rasizma ili govora mržnje. Sve su to pojmovi koji se podmeću onima koji ne idu u korak s lijevo-liberalnim politikama. Sloboda govora napadnuta je u politici baš kao i u medijima koji ”ne smiju” nastupati kritički prema određenim pojavama u društvu.

Zastupnik Hrvatskih Suverenista Marko Milanović Litre ispričao je u Hrvatskom saboru kako je i sam dobio etiketu ksenofoba i širitelja govora mržnje od strane HDZ-a, i to jer je prozvao ministra Božinovića lažljivcem.

U svom govoru je naglasio da se sloboda govora ne smije ograničavati širokim tumačenjima, upozoravajući na opasnosti od potiskivanja slobode izražavanja i uvođenja samocenzure. Postoje i rizici širenja definicije govora mržnje, koji mogu dovesti do ograničavanja slobode govora i potiskivanja otvorene rasprave. Pozivajući se na povijest Hrvatske, obilježenu sukobima, otpornošću i ugnjetavanjem, Litre je naglasio potrebu za čuvanjem prava na slobodu govora kao lekciju iz prošlosti i kao imperativ za budućnost.

Ugroženost demokracije u suvremenom društvu

Osim slobode govora ugrožena je i demokracija. U suvremenom mainstream narativu nije dopušteno misliti ni djelovati desno pa se tako suverenističkim strankama lijepe kojekakve etikete. Njihovu pojavu i djelovanje ili nedajbože dolazak na vlast proglašava se opasnim i prijeti zabranama čemu svjedoči status AfD stranke u Njemačkoj.

Prosvjedi inicirani od strane politički podobnih skupina zajedno s prijetnjama o zabrani AfD izjednačava s nekim oblikom totalitarističke stranke. Suverenističke stranke proglašava se opasnošću i sugerira im se da eventualno koaliraju s centralnim strankama ne bi li ih one možda obuzdale u nekim idejama.

Konzervativnije opcije bilježe sve veću popularnost jer prepoznaju prave probleme pojedinaca i društva te nude konkretna rješenja. S druge strane veliki dio njih, poput Italije, ne odstupa od važnih geopolitičkih principa EU, kao što je podrška Ukrajini u ratu. Što pokazuje njihovu političku zrelost te da ne predstavljaju nikakvu opasnost ni za vlastitu državu ni za svijet.

Suverenističke političke opcije optužuje se da žele narušiti vladavinu prava

Od strane ljevičara često se može čuti da tzv. desničari žele narušiti vladavinu prava i sunovratiti demokratske standarde. Javno strahuju od tzv. triumfa krajnje desnice koja bi mogla napraviti ”dar mar” u Europskom parlamentu. Možda zbog vraćanja Europe njenim kršćanskim korijenima i vrijednostima.

Ako u demokraciji ima mjesta samo za liberalne politike, dok su konzervativne opasne, postavlja se pitanje demokratičnosti takvog društva. U Njemačkoj to krajnje dolazi do izražaja jer je izvađen onaj posljednji alat, alat policije, da se obuzdaju nepodobni ”politički provokatori”.

I Hrvatska ima svoje primjere testirane najviše na hrvatskim braniteljima koje se uhićuje ili im se brani ulazak u neke gradove jer svojom pojavom provociraju vladajuće.

Ostaje samo pitanje dokle će se širiti taj represivni nedemokratski aparat.

narod.hr