Osmogodišnja veza premijera i Pupovca: Na koje načine mu je Plenković iskazivao ‘ljubav’

Pin It

Posljednjih osam godina najdugovječniji hrvatski premijer Andrej Plenković kontinuirano je, na razne načine radio na poboljšanju odnosa s Miloradom Pupovcem. Na koncu koalirao je s Pupovčevim SDSS-om i kontraverznim političarima dodijelio važne pozicije u Vladi. U duhu nekakve politike pomirbe i dobrih odnosa sa Srbima, prešao je preko niza provokacija koje su izašle iz usta čelnih ljudi SDSS-a.

Plenković tako nije reagirao kad je Anja Šimpraga govorila srpskim jezikom u Hrvatskom saboru, ni kad je VRO Oluju stavila u zločinački kontekst objavom na Facebooku. Naprotiv on ju je imenovao potpredsjednicom Vlade. U posljednjih šest godina Plenković postepeno povećava i financije Srpskom narodnom vijeću (SNV), kojemu je Pupovac na čelu. On predstavnike SDSS-a i neprestance gura na komemoracije hrvatskim žrtvama iako dotični političari nikada nisu javno prozvali krivce za ratne zločine počinjene nad Hrvatima.

Oni naprotiv radije podcrtavaju navodne hrvatske zločine i srpske žrtve u ratu u kojem je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku. Nemaju srama činiti to ni na mjestima najvećeg pijeteta – u Vukovaru i Škabrnji. Plenković nema problem s tim, on je čak jednom prilikom i izjednačio planiranu agresiju na Hrvatsku s pojedinačnim zločinima HV-a. A njegov ministar Fuchs je nagradio srpsku učiteljicu koja je imala gnjusne izjave o Hrvatima, Hrvatskoj i Domovinskom ratu (za što se nije javno pokajala). Na koncu Plenković je, ono što je najvažnije, spriječio izmjenu izbornog zakona. Učinio je to upravo zato da bi pogodovao dvjema, još uvijek, najvećim strankama i srpskoj nacionalnoj manjini.

U zadnjih šest godina Vlada pet puta povećala financiranje SNV-a iz državnog proračuna

Vlada RH već godinama postepeno povećava financije Srpskom narodnom vijeću (SNV). 2015. godine iz proračuna su dobili 11 705 000 kn. U 2016. godini taj iznos je bio nešto manji – 9 935 000 kn, ali od tada stabilno i značajno raste.

U 2017. godini donacije iz proračuna iznosile su 12 047 000 kn, a u 2018. godini 14 708 168 kn. U 2019. ta brojka je još narasla pa je iznosila 22 147 366 kn, u 2020. godini 28 508 464 kn, a 2021. godine 37 711 710 kn. U mandatu premijera Andreja Plenkovića, odnosno u prethodnih pet godina, Srpskom narodnom vijeću (SNV) kao krovnom tijelu srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj financiranje iz državnog proračuna više se nego upeterostručilo. Najveći rast do tada dogodio se 2022. godine kada je iz proračuna SNV dobio 80 582 261 kn. 2023. godine SNV-u dodijeljeno je 767,8 tisuća eura, od čega 600 tisuća eura za tjednik Novosti, 107,8 tisuća za Arhiv Srba u Hrvatskoj, 11,8 tisuća za izdavanje knjiga, kao i sredstva za brojne komemoracije i obilježavanja godišnjica iz antifašističke borbe.

Srpsko narodno vijeće sustavno omalovažava VRO Oluju i relativizira velikosrpsku agresiju na Hrvatsku u Domovinskom ratu. To čine i preko medija Novosti financiranog od novca hrvatskih poreznih obveznika.

”Nedopustivo je da SNV (ili bilo koja druga udruga financirana proračunskim sredstvima Hrvatske države) u svojim izjavama tzv. Krajinu naziva Krajinom – bez navodnih znakova, kao da se radi o nekom pravno relevantnom čimbeniku?! Još je nevjerojatnije da Pupovčevi tekstopisci izjednačavaju Hrvate, koji su se 1991. našli na meti velikosrpske pobune dirigirane iz Beograda – sa Srbima, koji su tada živjeli u slobodnim hrvatskim gradovima i nitko ih nije tjerao da se okreću protiv demokratski izabrane vlasti i svoje neovisne države”, poručili su iz Domovinskog pokreta prošle godine.

Plenković je promijenio 30 ministara uglavnom zbog korupcije, a na popisu se našao i SDSS-ov Milošević

Županijski sud u Zagrebu podignuo je optužnice protiv bivšeg ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata. S njim je optužen i bivši SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Podignuta je optužnica i protiv bivšeg ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića te bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. I to zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja pripadnicima nacionalnih manjina bez kriterija.

Najveći dio optužbi odnosi se na namještanje potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama. Prema optužbama, svi oni su za tvrtke i obrte koji su im iz raznih razloga bili važni tražili potpore, premda te tvrtke nisu zadovoljavale kriterije. Horvat je na kraju, premda su ga nadležne službe u ministarstvu upozoravale da to ne čini, donio odluku dodijelivši tim tvrtkama i obrtima 2,65 milijuna kuna.

Nekad saborski zastupnik pa potpredsjednik Vlade Boris Milošević je šestookrivljeni u istrazi. Njega se teretilo da je prvo tražio da sredstva dobije 15 tvrtki. Poslije je to reducirano na 7 koje su dobile oko 650 tisuća kuna. Boris Milošević inače jedan je od najbliskijih suradnika Milorada Pupovca. Potpredsjednik je Glavne skupštine SDSS-a, a 2019. došao je na čelo Srpskog narodnog vijeća.

Plenković spriječio održavanje referenduma Narod odlučuje

GI Narod odlučuje 2018. u referendumskom pitanju predlagala je da zastupnici manjina više ne mogu glasati o Vladi i proračunu (neizglasavanjem proračuna, pada vlada). Ovaj se zahtjev temelji na zaštiti načela demokratičnosti i jednakosti biračkog prava. Naime, glasovi pripadnika nacionalnih manjina koji glasaju u posebnoj izbornoj jedinici, i za koje je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, “vrijede” i desetorostuko više nego glasovi ostalih birača koji glasuju u prvih deset izbornih jedinica). Naime, prema važećim odredbama, mjesta za manjinske zastupnike u Saboru unaprijed su osigurana te će im ona pripasti neovisno o tome koliko pripadnika manjina bude glasovalo na tim, posebnim listama za svoje predstavnike.

Građanska inicijativa Narod odlučuje prikupila je 2018. dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakona i o ovlastima zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

No Plenkovićeva vlada i njegov tadašnji ministar uprave Lovro Kuščević, koji su se tijekom prikupljanja potpisa više puta usprotivili ovoj inicijativi, su, dugo vremena nakon što su potpisi predani, formirali povjerenstvo koje je više 40.000 potpisa za svako referendumsko pitanje proglasilo nevažećima.

Pri tome nije dopušteno da predstavnici inicijative niti bilo tko od zainteresirane javnosti u svojstvu promatrača prisustvuje provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa.

Plenković se nije oglasio kad je Jeckov govorila srpskim jezikom u Saboru

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov u nekoliko navrata je govorila srpskim jezikom u Hrvatskom saboru. Prema nekim ustavnopravnim stručnjacima Jeckov je time prekršila Ustav RH. U Hrvatskom saboru službeni jezik je hrvatski. No Jeckov nije bila upozorena ni od predsjednika Sabora niti od Andreja Plenkovića s obzirom da se to sve događalo za vrijeme njegovog mandata. ”Trebao je reagirati predsjedavajući na sjednici na kojoj se to dogodilo i upozoriti zastupnicu da se u Hrvatskom saboru, a to je službena uporaba jezika, može služiti isključivo hrvatskim jezikom”, rekao je za Narod.hr ustavnopravni stručnjak doc. dr. sc. Mato Palić.

”Ustav je jasan. U Republici Hrvatskoj službeni je jezik hrvatski i latinično pismo. S time da on predviđa mogućnost, ali samo da se u lokalnim jedinicama, pored hrvatskoga jezika može koristiti i neki drugi jezik kojim se inače koriste pripadnici nacionalnih manjina”, kaže Palić.

Plenković je 2022. imenovao Šimpragu potpredsjednicom Vlade, nije mu smetalo što je objavljivala o Oluji

Andrej Plenković je Anju Šimpragu, predstavnicu srpske nacionalne manjine, 2022. godine imenovao potpredsjednicom Vlade. On je to napravio iako je ona svojom izjavom o Oluji pokazala srpsko-četničku pristranost po pitanju oslobađanja hrvatskih teritorija za vrijeme Domovinskog rata. Šimpraga je, 2021. godine, na 26. obljetnicu Oluje, na svom Faceobook profilu objavila fotografiju izbjeglica iz Knina 1995. Među izbjeglicama je bila i ona. Fotografiju je popratila komentarom: ”Da nikad ne doživite kolonu, da nikad ne napustite svoje ognjište”.

Svojom izjavom je pokazala što misli o Hrvatskoj i na čiju stranu se svrstala u Domovinskom ratu – agresorsku stranu.

Šimpragi je tada odgovorio komunikacijski stručnjak s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Govorničke akademije Demosten Kristijan Sedak. ”Da nikada vi ili vaši ne protjerate nevine, ubijate civile, da vas ne zavedu slatki beogradski snovi, da nikada ne provodite neprijateljsku, agresorsku politiku prema državi u kojoj živite, da nikada ne pomislite da je u balvanima rješenje…”, napisao je Sedak.

Guranje srpskih predstavnika na komemoracije

Uz ”blagoslov” vlade Milorad Pupovac svake godine na obljetnicu pada Vukovara baca vijence u Dunav obezvrijeđujući na taj način hrvatsku žrtvu. Prošle godine dobio je odgovor od Vukovaraca i nije došao. Bez obzira što članovi SDSS-a redovito vrijeđaju Hrvate, Andrej Plenković im daje vjetar u leđa u gura ih na komemoracije hrvatskih žrtava iako im tamo nije mjesto.

Tako primjerice Plenković svake godine na obljetnicu stradanja Škabrnje gura u prve redove predstavnike srpske nacionalne manjine iako su Škabrnjani rekli da to ne žele. Škabrnjani su izrazili želju da članovi stranke SDSS-a ne dolaze na proslavu obljetnice pada Škabrnje. Razlog tome ne leži u nekakvoj netoleranciji Srba, već u činjenici da dotični političari nisu javno osudili srpske ratne zločince koji su počinili monstruozne zločine u Škabrnji, a za to nisu kažnjeni.

Prošle godine Škabrnjani su pisali peticiju s kojom su izrazili svoje nezadovoljstvo te tražili da članovi SDSS-a ne dolaze u Škabrnju. Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane Škabrnje, kritizirao je prošle godine Andreja Plenkovića. ”On je na silu, po mraku, doveo Anju Šimpragu da polaže cvijeće na naše groblje. Kome je Anja Šimpraga položila cvijeće? Mome ocu kojeg su zaklali ovdje, mojim Škabrnjanima koje su tenkovima gazili i rezali uši”, poručio je Miljanić.

Fuchs nagradio učiteljicu Snežanu Šević, koja je svojedobno širila teške dezinformacije o RH i braniteljima

Plenkovićev ministar Radovan Fuchs nagradio je učiteljicu iz Borovog sela Snežanu Šević koja je širila dezinformacije o Republici Hrvatskoj i braniteljima. Za hrvatsku šahovnicu je rekla da simbol srama i užasa. Možda se najbolje može vidjeti što Šević misli o Hrvatskoj kroz ono što je pisala 1996. godine u knjizi ”Putevi nezaborava”.

”Ustaše se uplašiše borbe prsa u prsa jer samo njih deset mogu da kolju jednog Srbina. Zbog toga se okrenuše Vukovaru… Tu su ‘hrabri domoljubi’ vadili decu iz majčinih utroba, nizali lančić od dečjih prstića, silovali srpske žene i devojke, odsecali glave, vadili oči, spaljivali ljude i radili sve ono što samo bolesni um može da smisli. Srbi su morali da unište sotonu…”

2022. Snežana Šević proglašena je jednom od najuspješnijih učiteljica u Hrvatskoj i za to je nagrađena. Dodijeljena joj je nagrada na kojoj je ni više ni manje bila šahovnica, za koju je ona rekla da simbol srama i užasa. To priznanje joj je dodijelio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Čim Pupovac zakuka odviju se neka uhićenja ili nađu počinitelji: Bacanje limuna na Pupovca proglašeno atentatom

Kad god je Srpsko narodno vijeće na bilo koji način kritizirano ili napadnuto Pupovac to proglašava nekim oblikom skandala i širenja mržnje prema Srbima. Kad god ”zakuka” odvijaju se neka uhićenja ili nađu počinitelji. Tako je 2018. bacanje limuna na Pupovca proglašeno atentatom.

Srpsko narodno vijeće (SNV) priopćilo je tada da su saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević ”napadnuti” na zagrebačkom Dolcu. Tamo su na njih bačeni ostatci hrane, što su ocijenili ”manifestacijom mržnje”.

Ovo nije prvi verbalni ni fizički nasrtaj na predsjednika SDSS-a i predsjednika SNV-a Milorada Pupovca. No jest prvi koji je uključivao i jednog od njegovih najbližih stranačkih suradnika, Borisa Miloševića. Milošević je ovaj događaj okarakterizirao kao napad po etničkoj osnovi (dok još nisu niti bili poznati motivi počinitelja). On je ustvrdio da huškačka kampanja protiv Pupovca zato što je Srbin, traje i dulje.

Zbog bacanja hrane na Pupovca 36-godišnji Saša Mučnjak kažnjen je novčanom kaznom od 1131 kunu, a morao je platiti i 300 kuna sudskih troškova.

Plenković pred Pupovcem izjednačava planiranu agresiju na Hrvatsku i pojedinačne zločine u izbornoj godini

Pred Pupovcem je, na božićnom prijemu SNV-a, Plenković izjednačio planiranu agresiju na Hrvatsku i pojedinačne zločine. Tada je rekao da vlada zajedno sa predstavnicima srpske nacionalne manjine radi na miru, poštovanju i na poboljšanju položaja srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

”Ta se suradnja najbolje očituje zajedničkim odlascima na komemoracije u Vukovar, Knin, Škabrnju, Varivode i Grubore gdje su poslane važne poruke o važnosti mira i pomirenja”, rekao je Plenković. Plenković je ovdje potpuno relativizirao velikosrpsku agresiju na Hrvatsku izjednačavajući četničke zločine i pojedinačne zločine počinjene suprotno izričitim vojnim zapovijedima Hrvatske vojske.

Srpske kulturne centre platit će hrvatski porezni obveznici

Pupovac je krajem 2023. godine u Rijeci predstavio projekt lokalnog srpskog kulturnog centra i najavio izgradnju 40 novih. Vrijednost projekta je 5,2 milijuna eura, a financiranje bi pokrili hrvatski porezni obveznici.

Pupovac je naglasio da SNV ove projekte priprema još od 2018. Kulturni centri bi se, osim u Rijeci, gradili diljem Hrvatske. Namijenjeni su afirmaciji nacionalnih i kulturnih interesa te prava srpske zajednice, tvrdi glavni arhitekt centra.

Plenkovićeva vlada ove je godine odlučila Pupovca nagraditi i sa velikim brojem nekretnina. Nekretnine su, naime, odlukom vlade darovane Pupovčevom Srpskom privrednom društvu Privrednik u centru Zagreba.

narod.hr