Evo kako se Grad Zagreb pravda što ‘reže’ stipendije za djecu iz velikih obitelji

Pin It

Uvjeti za dodjelu stipendije Grada Zagreba učenicima ili studentima koji imaju više braće ili sestara, izmijenjeni su. Potvrdili su to iz Grada za Narod.hr. Naime, Gradu Zagrebu poslali smo upit nakon što se redakciji našega portala javio otac djeteta koje je apliciralo na natječaj za stipendiju.

Kazao je da je „neugodno iznenađen rezultatima natječaja za stipendije za učenike na temelju socioekonomskog statusa“.

Naime, njegovo je dijete prošle godine dobilo učeničku stipendiju.

No, ove su se godine, iz nerazjašnjenih razloga, kriteriji za njezino dobivanje – promijenili.

Grad Zagreb nešto ‘uočio’, pa promijenio pravila za stipendije

Prijašnjom Odlukom o stipendiji za učenike i studente na temelju socioekonomskog statusa bilo je propisano kako se učeniku odnosno studentu koji živi u kućanstvu s bratom ili sestrom koji su predškolske dobi ili su u sustavu redovitoga osnovnoškolskoga, srednjoškolskoga i visokog obrazovanja ili su korisnici prava na doplatak za pomoć i njegu ili prava na osobnu invalidninu na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, dodjeljuje po jedan bod za svakog brata i sestru.

Iz Grada Zagreba ističu da je u nacrtu prijedloga Odluke o stipendiji na temelju socioekonomskog statusa predloženo „da se ne dodjeljuje bod za svako dijete u obitelji već da se jedan bod dodjeljuje samo ako u obitelji ima troje i više braće i sestara“.

„Uočeno je da najveći broj bodova ostvaruju kandidati s većim brojem braće i sestara dok dvoroditeljske obitelji do troje djece otežano dobivaju stipendiju, iako imaju izuzetno niske prihode te žive u teškim materijalnim uvjetima. Obzirom na opće povećanje životnih troškova, intencija ovog prijedloga je bila pružanje podrške i onim socijalno ugroženim obiteljima u kojima je dvoje ili troje djece“, objasnili su.

Dijete se prijavilo uzalud?

Podsjetimo, prošlogodišnja stipendija bila je, kako je istaknuo otac koji se javio našem portalu, rezultat djetetovog školskog uspjeha i većeg broja djece u obitelji.

Iz tog se razloga, kazao je, njegovo dijete ponovno prijavilo u nadi da će opet biti dobitnikom stipendije.

Međutim, uvidom u rang listu, ostalo je ‘ispod crte’.

„Začuđen sam prvo pomislio da se radi o pogrešnom izračunu bodova jer lani je imao devet bodova, a ove godine samo dva, a situacija se nije promijenila“, naveo je otac.

Kazao je da se namjeravao žaliti na rezultate, ali je najprije nazvao gradski ured zadužen za stipendije.

Promjena načina obračuna bodova

„Njihova djelatnica je provjerila podatke za dijete, rekla da je izračun točan te mi je objasnila da su ove godine promijenili način obračuna“, naveo je otac.

Pojasnio je da mu je djelatnica Grada rekla da se lani svako dijete, ako je troje ili više braće u obitelji, vrednovalo jednim bodom.

Međutim, ove se godine obračunavao samo jedan bod za troje ili više djece, „bez obzira radi li se o njih troje ili desetoro“.

Kome sve idu stipendije

Grad Zagreb osigurava sredstva za pet vrsta stipendija učenicima i studentima.

Sredstva se dodjeljuju u pet kategorija: za izvrsnost, deficitarna zanimanja, na temelju socioekonomskog statusa te za učenike i studente s invaliditetom pripadnike romske nacionalne manjine.

Mjesečni neto iznos stipendije za učenike je 360 eura, a za studente 500 eura.

Svakako valja pratiti hoće li za iduću školsku i akademsku godinu nastupiti još koja promjena.

Jer, ako ih ne ‘uoče’ na vrijeme, učenici i studenti mogli bi ostati ispod crte ili bez stipendije.

narod.hr