Hasanbegović: 'Milanović je smokvin list iza kojeg se krije njegova politička siročad'

Pin It

Neprijatelji države': Kome smeta dr. Zlatko Hasanbegović - navijač? –  narod.hr

Moje ime i prezime i moje političko djelovanje je moj program, kazao je Zlatko Hasanbegović, drugi na listi Domovinskog pokreta u I. Izbornoj jedinici u ponedjeljak u razgovoru za Večernji list. Listu predvodi europarlamentarac Mislav Kolakušić za kojega je Hasanbegović rekao da ga poznaje kao i ostale političke aktere kao i da im se neka politička stajališta poklapaju.

Na upit o uključivanju predsjednika Zorana Milanovića u izbornu kampanju Hasanbegović je rekao kako je "ova operetna burleska, pseudo predsjednički udar na Ustav RH, ukazao na temeljne slabosti hrvatskog političkog sustava i ustanova i da je temeljno političko pitanje u Hrvatskoj stvaranje nove ustavotvorne većine koja će izvršiti korjenite promjene Ustava, izbornog zakona i ključnih organskih zakona jer je to preduvjet bez kojeg svi programi stranaka ostaju puste želje".

"Upad Zorana Milanovića u izbornu utrku je neka vrsta groteske. Ključna posljedica toga je stvaranje dojma kako postoje samo dva politička tabora, Milanovićeva politička siročad, različite političke olupine, i Plenkovićev HDZ. I jedini stvarni učinak je homogenizacija ta dva tabora. Naša zadaća je ukazati da postoji i treća središnja politička opcija koja ima jasan političko-ideološki program i koja ne bježi od preuzimanja odgovornosti i cilj joj je ulazak u vlast, ali ne pod svaku cijenu već samo ako će moći provoditi dosljedno svoju politiku. Ako neće, ostat će u načelnoj u oporbi", rekao je, među ostalim, Hasanbegović.

"Ljudima treba jasno reći: ne postoji nikakva Milanovićeva politička platforma. on ne nastupa na izborima. Ne postoji nikakva ‘Treća republika’, rijeka pravde, vlada nacionalnog spasa I sl. On je smokvin list iza kojeg se krije njegova politička siročad: Peđa Grbin, Arsen Bauk, Anka Mrak Taritaš, Dalija Orešković, Krešo Beljak…  Svakome pametnom i manje pametnom je jasno da ne postoji politički scenarij u kojem bih se ja osobno našao u bilo  kojoj političkoj kombinatorici s tom vrstom propalih političara. Moja načela su jasna. Nema ideološkog moratorija. U politici naravno postoje kompromisi, ali ne može postojati političko-ideološki konkubinat. To bi bila prvorazredna prevara birača i to bi obesmislilo uopće ideju demokratskog sučeljavanja. Najveća tragedija bilo koje politike, a to je na žalost značajka suvremene politike diljem Europske unije, da svatko može sa svakim. Kada dođe do tog trenutka imamo prvorazrednu krizu temeljnog pojma političkog i demokracije", zaključio je.

'Nema ulaska u Milanovićevu i SDP-ovu vladu'

O mogućnosti ulaska Domovinskog pokreta u neku buduću koalicijsku Vladu Zorana Milanovića i SDP-a, Hasanbegović je rekao, između ostaloga, "kako on osobno, barem što se njega tiče, jamči da do toga neće doći".

"Milanović nastupa kao jedna vrsta unisex samozvanog kandidata za predsjednika vlade. On je kandidat svoje političke siročadi, ali se sam prozvao budućim kandidatom svih političkih opcija bez da ih je za to pitao. U zadnjem činu ovog političkog vodvilja dva dana prije kraja izborne kampanje, očekujem, da se Milanović proglasi i kandidatom za predsjednika Vlade iz redova HDZ-a čime bi pokrio čitav politički spektar", ustvrdio je bivši saborski zastupnik.

"Ovo nije referendum između Milanovićeve nepostojeće političke platforme i Plenkovićevog HDZ-a, već postoji  i mogućnost odabira treće središnje, prve nacionalne, političke opcije koja se okupila u koaliciji oko Domovinskog pokreta i o čijoj će snazi i broju saborskih mandata zapravo ovisiti raspored političkih snaga nakon izbora. Ovo nisu izbori za predsjednika vlade, nego za zastupnike u Hrvatskom saboru, a većina u Saboru bira budućeg predsjednika Vlade i to može biti moja tetka, moja žena ili bilo koji punoljetni državljanin Republike Hrvatske", dodao je.

'Suradnja s Mostom bila bi politički mazohizam'

Glede eventualne buduće suradnje s Mostom, kao zagovornikom ideološkog moratorija, kazao je "kako kao bivši ministar kulture ima određeno iskustvo suradnje s Mostom u Vladi 2016. te kako svi znaju kako je ranije bio zagovornik uže suradnje, no kako svaka vrsta političkog mazohizma ima određenu granicu, pa tako i u njegovom slučaju".

"Baratam s kategorijama tradicionalne politike, vrijednosti, svjetonazora, svega onoga što je u političkom smislu antipod ideji ideološkog moratorija", naglasio je Hasanbegović.

direktno.hr