Pupovac ipak dobio nogu u dupe iz Vlade?

Pin It

Manjine napokon sastanka s HDZ-om odlučile: SDSS neće dati svoj potpis za Plenkovića

U utorak su se s tehničkim premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima sastali saborski zastupnici predstavnici nacionalnih manjina

Glasnogovornik tehničke Vlade Marko Milić komentirao je kako prošao razgovor HDZ-a i manjinaca.

"Predstavnici manjina izvijestili su nas o konzultacijama u okviru svog kluba, u vezi potpore novoj većini, model za koji su se odlučili s jedne strane omogućava parlamentarnu većinu na čelu s HDZ-om, omogućava potporu Plenkoviću za budućeg mandatara i omogućava političku stabilnost. Omogućuje i zaštitu manjskih prava s druge strane", rekao je Milić. 

Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek oglasio se nakon sastanka sa šefom HDZ-a.

SDSS neće potpisati

"Kluba zastupnika je svjestan ozbiljnosti situacija. Svih nas osam zajedno ostajemo u Klubu zastupnika kao i dosadašnjih godina. Dajemo potporu Plenkoviću, s tim da jedan dio kluba zastupnika svoje potpise će dati kao mandataru u razdoblju koje je pred nama. Nastavljamo suradnju zajedno", kazao je te dodao da "SDSS-ovi zastupnici neće potpisati Plenkoviću za mandatara". 

"Podržat ćemo Plenkovića za mandatara nove vlade, bit će više nego jedan zastupnik, SDSS-ovi zastupnici neće dati potpise Plenkoviću za mandatara", naveo je Bilek, dodajući da DP nije izgurao SDSS.

"Što se tiče pozicija u Vladi, o tome nismo razgovarali", rekao je Bilek, dodajući da nema ambicija za to. "Klub zastupnika manjina daje potporu Jandrokoviću za predsjednika Sabora", naveo je, dodajući da će svih osam manjinaca dati potporu. "I bez Vučemilović, dovoljno je za većinu", istaknuo je.

'Ovo nije nikakav poraz'

Novinari su potom Marku Miliću postavili pitanje je li ova sitaucija u biti poraz za Andreja Plenkovića?

"Plenković nije poražen nego je pobijedio na izborima. Poraženi su oni koji su kršili Ustav", kazao je Milić. "Ovo nije nikakav poraz niti odricanje bilo koga. Poznati su vam rezultati izbora. Nismo u prigodi sami formirati većinu. Jedina politička realnost je bila formiranje Vlade HDZ-a uz partnerstvo s DP-om."

Iako HDZ ostaje bez dugogodišnjeg partnera SDSS-a, Milić tvrdi da ova odluka nije stvar pritiska:

"Ne bih koristio riječi razbijanje, rastakanje... Ova odluka manjinaca nije stvar ucjene ni pritiska niti je plod slučajnosti niti pritiska, rezultat je povjerenja koje manjinci imaju prema Plenkoviću", rekao je te dodao: "Nismo još u fazi da biramo ministre". 

direktno.hr