Karačić: Već 4 dana traje ruski pritisak te osvajanje terena

Pin It

DAVORIN KARAČIĆ | Večernji.hr

Prije nekoliko dana pri opservaciji ukrajinskog ratišta, uočio sam poprilično mirno i veliko područje između Harkiva i Oskila, koje kao da zove na akciju na tom dijelu ratišta. Prostor na kojemu se ne događa ništa je predstavljao idealan prostor za prijenos operacija te sam naznačio i mogućnost operacija na tome prostoru sa svrhom tjeranja Ukrajinaca da premještaju svoje postrojbe s bojišta na bojište

čime bi se oslabili dijelovi ratišta s kojega se premještaju snage te s ciljem napadanja i iscrpljivanja postrojbi u kretanju.

Već 4 dana traje ruski pritisak te osvajanje terena na prostoru kojega sam naznačio.

Kako Rusi idu širinom i sporo, bez uporabe znatnijih snaga, mišljenja sam da je njihova operacija prvenstveno motivirana razvlačenjem ukrajinskih snaga te tjeranjem ukrajinskog zapovjedništva da svoje najbolje brigade bacaju sa sektora u sektor, ovisno o težini prilika.

Iako se svaki taktički nastup vrlo brzo može pretvoriti u operativni prodor, ukoliko se na samom mjestu uoči da se nasilno izviđanje može lako pretvoriti u priliku za prodor, mišljenja sam da ova operacija ipak još uvijek ima tek karakter skretanja pozornosti i odvlačenja ukrajinskih snaga.

Časiv jar je po meni, središte i težište navalnih djelovanja jer, kako to laici ne mogu uočiti, od Časiv jara prema konurbaciji Slovyansk-Konstatinivka, teren se spušta prema navedenoj konurbaciji s time da je visinka razlika između njih oko 150metara blago spuštajučeg terena u smjeru konurbacije. 

Predmetna konurbacija je prava tvrđava istočne Ukrajine i njezinim padom više neće postojati veliko i utvrđeno mjesto koje može osigurati logističke kapacitete, prihvat vojske i u krajnjoj liniji, područje pogodno za obranu, zbog urbanog okruženja.

Ukrajinci ne smiju dozvoliti rusko ovladanje područja oko Časiv jara jer je to topografski najviše područje u okolici njime se drži kakva takva kontrola pred zadnjom obrambenom tvrđavom Slovyansk-Konstatinivka čija bi obrana u slučaju pada Časiv jara te ovladavanjem sedla koje se proteže duljinom kanala koji prolazi kroz Časiv jar, postala znatno, ako ne i u potpunosti otežana.

Pomicanje elitnih ukrajinskih brigada s područja Časiv jara možda time potjera Rusima vodu na mlin.