Penava predstavio DP-ove članove vlade: 'Trudili smo se ispoštovati geografsku pripadnost'

Pin It

Ivan Penava: 'Postigli smo dogovor, vodit ćemo tri ključna resora. Ostajem  gradonačelnik' | 24sata

U srijedu poslijepodne održana je dugoočekivana konferencija za novinare Domovinskog pokreta, na kojoj je predsjednik Ivan Penava objavio tko će i na kojoj funkciji biti u novoj Vladi. 

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava na konferenciji za medije otkrio je tko će biti DP-ovi članovi Vlade. "Obraćam se javnosti u prostorijama DP-a gdje tek danas unatoč silnom nestrpljenju mogu reći imena, resore i glavne ciljeve koje DP ima u određenim resorima pri tome uvažavajući HDZ-a", započeo je.  "Prvi resor u kojem će DP obnašati dužnost je demografija i useljeništvo gdje su glavni ciljevi, stvaranje boljih uvjeta za mlade obitelji, napredak - za to će Ivan Šipić.

"Ministarstvo poljoprivrede će dobiti dodatak šumarstva i ribarstva, a zadužen će za njega biti gospodin Josip Dabro", rekao je. "Za ministarstvo gospodarstva ispred DP-a zadužen će biti Ante Šušnjar", kazao je. "Kad pogledate odakle dolaze ovi odabiri, lako se iščita da smo se trudili ispoštivati geografsku pripadnost ključnih regija - Dalmacija, Slavonija i Zagreb", izjavio je. Nastavio je kako je dogovoren i četvrti ministar koji će biti potpredsjednik vlade i ostali. 

"Kao predsjednid DP-a bio sam suzdržan i nisam htio trčati pred rudo kad nije došlo do faze realizacije. Dok ne dođe kraj završnim fazama, ne treba govoriti o imenima. Ako sve prođe kako je planirano, ovi ljudi će na konstituirajućoj sjednici dobiti svoj legitimitet i sada je bio taj trenutak", rekao je. "Radić je bio u užem odabiru, ali bilo je i drugih imena, ali kako bi se izbjegle komplikacije nismo htjeli ništa iznositi", rekao je Penava. 

'Imali smo opsežne pregovore' 

Podsjetimo, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić neće biti ministar u novoj vladi, potvrdio je to u srijedu novinarima nakon što je napustio Banske dvore gdje su se održali pregovori s HDZ-om o koalicijskom sporazumu i budućoj vladi. "Ja neću biti u vladi, koliko god ste na mene računali da sam sigurno u vladi. Nisam nikada rekao da ću biti ministar u vladi", rekao je Radić novinarima.

O razlozima takve odluke nije htio govoriti, rekao je samo da su "osobni i stranački". Najavio je međutim kako će "puno pomoći" i bit će koordinator za demografiju. "Imali smo opsežne pregovore i usuglašavanja tri dokumenta: koalicijski sporazum, ustrojstvo zakona o ustrojstvu vlade i program vlade. Došli smo do rješenja koja su vrlo bliska, ostalo je proći još par detalja", rekao je Radić.

Novinari su Radića upitali o kojim detaljima govorima, no nije htio precizirati koji su to "detalji". Potvrdio je i kako su se usuglasili oko članova vlade i ministara, rekavši da će predsjednik stranke Ivan Penava predstaviti DP-ove članove vlade u srijedu nešto kasnije na konferenciji za novinare.

direktno.hr