Bartulica poručio dvojici HDZ-ovaca da se dogovore: 'Nitko nije iznad kritike pa ni Novosti'

Pin It

Bartulica ima poruku za Plenkovića: 'Čuo sam što je Anušić rekao, neka se  dečki dogovore' - Dnevno.hr

Oko financiranja tjednika "Novosti" ustvrdio je pak da se diže moralna panika. "Smatram da nema svetih krava u liberalnoj demokraciji, nitko nije iznad javne kritike pa ni Novosti, pogotovo ako dobivaju izdašne novce iz proračuna”, rekao je. Dodao je da se novinari iz "Novosti", ako su vrijedni, nemaju čega bojati i možda će biti najtiražnije novine na tržištu.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica kazao je u srijedu kako oko koalicijskog sporazuma s HDZ-om ima jako puno posla, trebat će im još vremena te ne očekuje brzi dogovor, a smatra i kako je nemoguće da se već u petak izglasa nova vlada.

"U drugim zemljama koalicijski sporazum, primjerice u Njemačkoj ima 177 stranica, dakle još preostaje jako puno posla i ne očekujem da će se brzo doći do dogovora, trebati će nam još dosta vremena", rekao je Bartulica na konferenciji za novinare u Saboru. Smatra nemogućim da se već u petak izglasa nova vlada. "Konstituiranjem Sabora kreće rok od 30 dana i mislim da ćemo još pričekati s koalicijskim sporazumom".

Na novinarski upit hoće li dignuti ruku za vladu ako u koalicijski sporazum ne uđe ono što su tražili, Bartulica je rekao da ne može odgovarati na hipotetska pitanja. "Ja sam razborit političar, ne isključujem neke mogućnosti, kao i uvijek ću slijediti svoju savjest i tako glasovati. Poručujem Plenkoviću ako misli da može tako olako odbacivati ovo što tražimo, sa mnom neće tako lako igrati",  kazao je.  

O izjavi premijera Andreja Plenkovića da neće biti istrage o pandemiji ustvrdio je da, ako Plenković želi transparentnu Vladu i ne boji se istine, ne vidi što je tu sporno. Bartulica je pozdravio što je Plenković rekao da rodna ideologija nije sporna u HDZ-u, poručivši kako očekuje da se u skladu s time njegov prijedlog izmjena Zakona o državnim maticama koji nije upućen u proceduru u prošlom sazivu uputi u proceduru u sljedećem razdoblju.

'Prvo smo bili produžena ruka Rusije, a sad Amerike'

Pozdravio je i prihvaćanje inicijative o osnivanju muzeja za žrtve totalitarnih režima i očekuje da će se pregovori sa HDZ-om nastaviti u dobrom smjeru. "Ima još jako puno sadržaja koji treba definirati, Plenković ima zadovoljenu formu, znamo tko čini većinu, a o sadržaju još ostaje jako puno posla", dodao je. Istaknuo je kako građani očekuju da isporuče ono što su govorili i da stav Domovinskog pokreta oko ideoloških pitanja nije ništa novo. Bartulica se osvrnuo i na neke tvrdnje da je američki špijun (Žarko Puhovski).

"Prije se plasirala teza da je Domovinski pokret produžena ruka Rusije, a sada izgleda da Amerikanci vode kolo, kao da čekam svako jutro upute iz Bijele kuće što ću govoriti. Zanimljivo da oni koji to tako hrabro govore ne postavljaju pitanje je li Frka Petešić francuski špijun ili je li Markić koji vodi našu obavještajnu službu francuski špijun. Ja sam meta odjednom. Postavlja se pitanje zašto?", kazao je. Napomenuo je i kako se u jednoj kolumni poziva da se vrati "odakle je došao". "To je poziv na linč, postavlja se pitanje ako se nešto meni dogodi ili mojoj obitelji tko bi odgovarao, možda ću trebati na kraju tražiti zaštitu Američkog veleposlanstva u Zagrebu ako Hrvati iz Amerike ovdje nisu dobrodošli i njihove ideje. ", rekao je.

Nitko nije iznad javne kritike pa ni 'Novosti'

Oko financiranja tjednika "Novosti" ustvrdio je pak da se diže moralna panika. "Smatram da nema svetih krava u liberalnoj demokraciji, nitko nije iznad javne kritike pa ni Novosti, pogotovo ako dobivaju izdašne novce iz proračuna”, rekao je. Dodao je da se novinari iz "Novosti", ako su vrijedni, nemaju čega bojati i možda će biti najtiražnije novine na tržištu.

"Pojedinci iz pregovaračkog tima HDZ-a daju proturječne izjave, Anušić kaže da smo razgovarali o 'Novostima', Plenković da nismo, dečki se trebaju prvo sami dogovoriti prije nego što možemo nastaviti", zaključio je Bartulica naglasivši da je važno zadržati dignitet procesa i da građani trebaju transparentno znati što se odvija.

direktno.hr