Mlinarić objasnio kako je pala Medićeva obrana: 'To su bile čiste laži iz radionice KOS-a'

Pin It

Mlinarić: Nikada u novijoj povijesti službeni Beograd nije imao veći  utjecaj na političke prilike u Hrvatskoj | Dalmatinski portal

Županijski sud u Osijeku donio je nepravomoćnu presudu od 14 godina zatvora za majora JNA Vojislava Medića. Proglašen je krivim za ratni zločin nad zarobljenim vukovarskim braniteljima u srbijanskim logorima.

Kako se navodi u optužnici, Medić je kao ispitivač u logorima zlostavljao zarobljenike – udarao ih pendrekom, davao odobrenje stražarima da ih tuku i tako ih prisiljavao da daju iskaze kakvi su njemu odgovarali. Na popisu logoraša koje je ispitivao i zlostavljao u logorima po optužnici je i Stipo Mlinarić Ćipe koji je bio i jedan od svjedoka na suđenju. 

"To je prvostupanjska presuda i treba pričekati drugostupanjsku, ali neosporno je da je taj čovjek kriv. Svjedočio sam protiv njega, a moji supatnici iz logora iznosili su bolna svjedočenja protiv tog čovjeka koji je bio major KOS-a i koji nas je ispitivao i vršio torture nad nama u logoru", rekao je  Mlinarić za naš portal. 

Istaknuo je kako ova presuda znači jako puno za druge Hrvate koji traže pravdu. Spomenuo je tako da je prije godinu i pol osnovao Centar dr. Ivan Šreter koji za cilj ima podnositi tužbe protiv živih časnika JNA. Dosad su podnijeli 11 kaznenih prijava. 

'Nisam sudac'

"Ova presuda je dobra, pravda je spora, ali je dostižna. Kad ovi politički demagozi kažu 'Pustite to, to je bilo prije 30 godina'. Lako je njima pustiti koji nisu osjetili ništa, ni rat, ni logor. Nije lako pustiti majci koja traži svoje dijete. Nije lako pustiti ljudima koji su bili po logorima i onima koji su se borili za grad koji je sravnjen sa zemljom. Ne samo Vukovar.

Ne smije se zaboraviti iz jednostavnog razloga - zločinci se moraju kazniti i Srbija mora platiti ratnu odštetu da bi nastupio mir na ovim prostorima, da netko bude odgovoran za to što je napravljeno, a ne da bude 'pustite to' pa se dogodi opet za deset godina", rekao je Mlinarić.

Kako je došlo do presude

Osječki Županijski sud Medića je osudio na 14 godina. Mlinarić kaže da on nije sudac, ali da odluku nadležnog suda poštuje. Nada se ipak da će drugostupanjska presuda biti i veća. "Njegova obrana se bazirala na tvrdnji da on nije taj čovjek, da je to netko drugi, neki drugi major Medić. To je palo u vodu jer to su bile čiste laži iz radionice KOS-a", rekao nam je.

"I drugo na što se pozivala obrana je da on nikad nije bio u Borovu Naselju, u mjesnoj zajednici. Nitko njega nije ni teretio. To su samo usput neki dečki spominjali da je dolazio tamo u sedmom ili osmom mjesecu. Nitko njega nije teretio da je tamo počinio ratni zločin. On je počinio ratni zločin, zbog čega je i osuđen, u logoru u Sremskoj Mitrovici. Prema tome to njihovo vađenje obrane je palo u vodu i dobro da se to dogodilo. To su nebuloze i laži što su oni pokušali prodati", zaključio je.  

direktno.hr