Tko su zastupnici s liste DP-a: Branitelji, progonjeni liječnik, protivnik Istanbulske…

Pin It

domovinski pokret, DP

Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima s partnerima je osvojio 14 mandata. Nakon nekoliko tjedana pregovora izgledno je da će zajedno s HDZ-om činiti novu Vladu RH. Na njihovoj listi, uz neka već dobro poznata lica poput Stjepe Bartulice, Ivana Penave i Stipe Mlinarića, svoje mjesto u Saboru izborili su i mnogi zanimljivi “likovi”.

Među njima liječnik koji je prošao torturu zbog protivljenja mjera u pandemiji, kao i bivši HDZ-ovac koji se usprotivio Istanbulskoj konvenciji. Od početnih 14 zastupnika koalicije okupljene oko DP-a, Plenkovića kao mandatara podržalo je njih 12. Mislav Kolakušić otpao je već u prvim danima nakon izbora, a Josip Jurčević zbog osobnih stavova nije podržao Plenkovića. I dok je priča sa suradnjom DP-a i Kolakušića završena, Jurčević je još uvijek formalno član te stranke i ne zna se sa sigurnošću kako će djelovati u Hrvatskom saboru.

Bartulica ušao s 13. mjesta

Prvi u II. izbornoj jedinici bio je Tomislav Josić, vukovarski branitelj i logoraš Stajićeva i Sremske Mitrovice. Predsjednik je Savjeta za branitelje Vukovara. Često istupa o temama rata, a posebno po pitanju Vukovara.

S liste u II. izbornoj ušao i Stjepo Bartulica i to s 13. mjesta. S osvojenih više od tri tisuće glasova (13,3 posto) preskočio je sve druge na listi. Bartulica, inače sveučilišni profesor i filozof, rođen je u SAD-u. U Hrvatsku se vratio 1992. Predsjednik je Centra za obnovu kulture, a godinama aktivno sudjeluje u društvenom i političkom životu Hrvatske. Otvoreno istupa protiv woke ideologije i pro-life je zagovornik.

Potpredsjednik Domovinskog pokreta Mario Radić bio je nositelj liste u IV. izbornoj jedinici i tako ušao u Sabor. I na posljednjim izborima Radić je osvojio mandat, no umjesto njega u Saboru je sjedio Daniel Spajić. Radić je inženjer telekomunikacija i poduzetnik.

Željko Lacković bio je nezavisni kandidat na listi DP-a. U saboru je bio već od 2016. do 2020. kao zamjena zastupnika Milana Bandića. Bio je član Državnog sudbenog vijeća.

U saborskim klupama Peternel i Jurčević

U V. izbornoj jedinici DP je osvojio tri mandata. Ivan Penava dobro je poznato lice hrvatskoj javnosti. Bio je član HDZ-a, a napustio ga je zbog neslaganja s politikama i vrijednostima koje nameću. Trenutno je predsjednik DP-a. Dugogodišnji je gradonačelnik Vukovara.

Dubravka Lipovac Pehar županijska je vijećnica Brodsko-posavskoj županiji i predsjednica ogranka Domovinskog pokreta Slavonskog Broda. Josip Dabro tajnik je stranke. Kao i Penava, napustio je HDZ zbog neslaganja s njihovim politikama, Po struci je kineziolog. Bio je zamjenik župana vukovarsko-srijemskog.

U VI. izbornoj jedinici svoj mandat zaradio je i Igor Peternel. Po struci kemičar Peternel predavao je na Veleučilištu u Karlovcu. Bio je potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava. Zastupnik je Gradskoj skupštini Zagreb gdje često upozoravana propuste gradske vlasti.

Josip Jurčević svoj put za Sabor našao je kroz VII. izbornu jedinicu. Jurčević je hrvatski povjesničar, znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i profesor na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se temama Drugog svjetskog rata i poraća, Domovinskog rata te hrvatskim iseljeništvom. Jedan je od pokretača peticije za zaštitu vrijednosti Domovinskog rata i zaštitu pozdrava “za dom spremni”.

Progonjeni liječnik i protivnik Istanbulske

U IX. izbornoj jedinici u Sabor su ušli Damir Biloglav i Ivan Šipić. Biloglav je liječnik obiteljske medicine i zastupnik u gradskom vijeću Zadra. Dr. Biloglav u središte javnosti došao je zbog pandemije koronavirusa protiv čijih se restriktivnih mjera borio. Tijekom pandemijskih godina bio je izložen torturi od strane strukovnih organizacija o čemu je govorio za Narod.hr. U debatama se jasno istaknuo kao protivnik pobačaja i smatra da se radi o ubojstvo nerođenog djeteta.

Ivan Šipić bio je dugogodišnji gradonačelnik Trilja. Zastupnik u Saboru bio je od 2016. do 2020. Bio je član HDZ-a. No, Šipić je jasno u Saboru istupio protiv Istanbulske konvencije i glasao protiv njene ratifikacije. Uskoro je izašao iz HDZ-a zbog, kako je rekao, “pritisaka i kojekakvih konstrukcija, najviše podlih i lažnih”.

Stipo Mlinarić Ćipe također je dobro poznato lice. Vukovarski branitelj i logoraš. Ovaj put išao je na listi u X. izbornoj jedinici i pokazao da zaslužuje novi mandat. Mlinarić u svojim istupima uvijek brani interese branitelja, a često istupa protiv Pupovca i SDSS-a.

Posljednji koji je također u X. jedinici izborio svoj mandat je Ivica Kukavica. Županijski je vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kukavica je umirovljeni bojnik Hrvatske vojske i jedan od sudionika “Oluje” 1995.

narod.hr