Postaje li Zagreb, uz potporu Hrvatske vlade, ‘prozor u svijet’ arapskog LGBTQ+ lobija?

Pin It

Zagreb

Ovog tjedna Zagreb je poprište jednog od festivala seksualne proizvoljnosti koji se u hrvatskoj prijestolnici već mogu pohvaliti svojevrsnom tradicijom. Uz potporu državnih i gradskih vlasti, po 22. put održava se “Queer Zagreb sezona”, slavlje spolne proizvoljnosti, koje će ove godine imati snažan međunarodni naglasak.

Ovogodišnje “queer” okupljanje posvećeno je arapskome svijetu, što znači da će predstaviti ono “najbolje” što “arapska kultura i zajednica” u ovom trenutku mogu ponuditi svima koji slave taj posebni oblik raskalašenosti.

Zagreb kao okupljalište ‘LGBTQ+ elite’ s cijelog Bliskog istoka

Uz očito domaću ikonu vrijednosno destruktivnog pokreta Arijanu Lekić-Fridrih, nastupit će zvijezde te zajednice iz Libanona, Kuvajta, Egipta, Irana i Sjedinjenih Država. U duhu procesa integracije woke pokreta i islamizma, Zagreb će moći upoznati i članice “Inicijative za slobodnu Palestinu” iz Sudana i same Palestine.

Organizatori su u najavi nabrojali i naglaske okupljanja, koji su zacijelo razumljivi zainteresiranima i na odgovarajući način spojivi: intimnost i ljubav, pitanje pripadnosti, rodna podijeljenost i tranzicija, antropologija jezika, hrana, tradicija i suvremenost.

Ono što će svi razumjeti, to je misija “smanjenja stereotipa i predrasuda u širokom kontekstu queera”. Koliko je doista širok taj kontekst, to tek valja utvrditi.

Postdemokratski pokreti, a napose njihov dio koji širi ideju seksualne dezorijentiranosti, već su tradicionalno poznati po sugestivnom izričaju kojim nastoje nametnuti općinstvu svoja mjerila.

Tako se i u najavi ovoga događaja sugerira da pripadnici toga pokreta “i u zapadnjačkim liberalnim i demokratskim društvima teško ostvaruju vlastita temeljna ljudska prava i slobode”.

Hrvatska financira arapske seksualne aktiviste

Organizatori to stavljaju u kontekst solidarnosti sa svojim saveznicima u arapskom svijetu, iako neke od zemalja na koje se događaj odnosi, poput Irana, ne spadaju u arapski svijet.

No očito je zagrebački festival zamišljen kao svojevrsni prozor u svijet pripadnicima toga miljea na Bliskom istoku, čije je javno pokazivanje seksualnih sklonosti ondje neprihvatljivo.

Zagreb se, zasad jednokratno, a ako se projekt pokaže uspješnim možda i dugoročno, pokazuje kao pozornica na kojoj se bliskoistočni seksualni aktivisti mogu svjetskoj javnosti u punom sjaju.

Institucionalnu potporu imaju, hrvatska država i druge institucije pobrinule su se za financiranje. Organizator je udruga Domino, a projekt financira Vlada Republike Hrvatske, Ured za udruge.

Među izvorima financiranja, uz one iz krugova postdemokratske ljevice navedeni su i Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb i Kraljevina Nizozemska.

narod.hr