I evo nas u ulozi koša za smeće EU

Pin It

Migracijski pakt: EU će kažnjavati države s 23.000 eura za svakog odbijenog migranta

Francuski premijer Gabriel Attal izjavio je kako će pakt o migraciji EU značiti da će ilegalni migranti biti premješteni u Srednju Europu te da neće dolaziti u Francusku. Njegova izjava izazvala je snažne reakcije u redovima poljske desnice.

„Migracijski pakt uvodi solidarnost. Uspjeli smo prisiliti istočne zemlje da potpišu dokument prema kojem ili prihvaćaju migrante ili plaćaju,” rekao je Attal tijekom televizijske debate.

Tusk govori jedno u EU, a drugo u Poljskoj

Čelnik poljske konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), Jarosław Kaczyński, izjavio je tijekom vikenda za Poljsku novinsku agenciju (PAP) da će njegova stranka zatražiti hitan sastanak poljskog parlamenta. I to kako bi razmotrili izjave koje je dao francuski premijer Attal tijekom televizijske debate.

Attal je tvrdio da su francuske pokrajine sigurne od migranata obuhvaćenih migracijskim paktom EU, jer će migranti u prvom redu biti poslani u Srednju i Istočnu Europu. Kaczyński je usporedio Attalovu izjavu s tvrdnjom poljskog premijera Donalda Tuska. Tusk je ranije rekao da migracijski pakt neće utjecati na Poljsku jer je primila stotine tisuća ukrajinskih izbjeglica.

“Čini se da Tusk opet govori jedno u EU, a drugo u Poljskoj”, rekao je Kaczyński.

Migracijski pakt EU-a je smicalica za prebacivanje nepoželjnih migranata u zemlje poput Poljske i Mađarske

Konzervativci u zemljama poput Mađarske i Poljske dugo su upozoravali da je nedavno usvojeni migracijski pakt EU-a smicalica za prebacivanje nepoželjnih migranata u zemlje poput Poljske i Mađarske. Unatoč tome što Zapad tvrdi da su veća migracija i raznolikost uvijek dobra stvar i izvor „snage”.

Kaczyński je izjavio da bi parlamentarna sjednica o migracijskom paktu EU-a trebala dobiti detaljne informacije od premijera Tuska. Informacije se tiču okolnosti u kojima Tuskova vlada nije uspjela blokirati migracijski pakt EU-a o preraspodjeli migranata koji ulaze u države članice EU-a.

Dolazak migranata osigurava ljevici buduće glasače

Viši zastupnik PiS-a u Europskom parlamentu, Jacek Saryusz-Wolski, rekao je za nezavisni televizijski kanal TV Republika da će migracijski pakt djelovati kao „pumpa za migrante iz Afrike” i Bliskog Istoka. Oni će pakt vidjeti kao pozivnicu da dođu u Europu, tvrdi.

Saryusz-Wolski je podsjetio da je povjerenica EU za unutarnje poslove, Ylva Johansson, priznala da Europi treba dolaziti 4,5 milijuna migranata svake godine. I to „kako bi se premostio demografski jaz, promijenilo društvo i osiguralo ljevici buduće glasače.”

Država koja odbije migrante mora platiti do 23.000 eura za svakog odbijenog migranta

Poljska vlada glasala je protiv migracijskog pakta EU-a na sjednici Vijeća Europske unije, tijela u kojem se odluke donose kvalificiranom većinom. Kaczyński i PiS dosljedno su tvrdili da bi odluku o paktu trebao donijeti Europsko vijeće, gdje sve odluke moraju biti jednoglasne.

U Vijeću Europske unije, Poljska, Mađarska i Slovačka glasale su protiv migracijskog pakta, koji će uvesti kvote za migrante. No novi zakon je usvojen jer je većina država članica EU-a podržala, piše Remix News.

Najkontroverzniji aspekt migracijskog pakta EU-a je odredba prema kojoj će članice koje odbiju prihvatiti svoj dio preraspodijeljenih migranata morati platiti do 23.000 eura za svakog odbijenog migranta.

narod.hr