Dvostruki kriteriji medija: Napadaju Dabru, a sjetimo se kako su prošli Benčić, Banožić i Grbinova supruga

Pin It

Dabro (DP): Obrisi rješenja ovaj tjedan - Kamenjar

Nedavna medijska hajka na novog ministra poljoprivrede Josipa Dabru zbog njegove diplome iz Travnika pokazala je dvostruke kriterije većine medija. Iako je sam rektor travničkog Univerziteta Rasim Dacić potvrdio da je Dabro zakonito magistrirao, mediji i dalje njegovo obrazovanje dovode u pitanje.

No, kad je u pitanju diplomski rad Sandre Benčić mediji nisu bili ažurni u potrazi, kao što nisu propitivali ni trajanje njenog studija. Zbog obrazovanja u fokusu javnosti svojevremeno su se našli i bivši ministar Mario Banožić te supruga Peđe Grbina.

Otkako je objavljeno da će Josip Dabro biti novi ministra poljoprivrede, mainstream mediji ne prestaju pisati o njegovu školovanju. Dabro je inače kineziolog. Tri godine studija završio je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a druge dvije godine na Univerzitetu u Travniku (edukacijski fakultet). Upravo je to dio koji mnogi političari, ali i mediji dovode u pitanje.

“Tražit ćemo kroz institut zastupničkog pitanja i te podnijeti zahtjev na pristup informacijama kako bi utvrdili je li ministar poljoprivrede Josip Dabro svoju diplomu kupio na benzinskoj crpki u Travniku ili je vrijedno učio kako bi stekao”, rekla je zastupnica Centra Marijana Puljak.

Nakon toga javio se i rektor travničkog sveučilišta Rasim Dacić koji je potvrdio da je Dabro zakonito magistrirao, a njegovu diplomu nostrificirala Agencija za znanost i visoko obrazovanja Republike Hrvatske. Rektor Dacić je uz to najavio tužbu protiv Puljak koja je bez dokaza klevetala njegovo sveučilište.

Sandra Benčić i izgubljeni diplomski

I mnogi mediji o Dabrinoj diplomi pisali su posprdno, a i dalje njenu legitimnost dovode u pitanje. No, nije tako baš bilo kad je u pitanju diplomski rad Sande Benčić. Zastupnica stranke Možemo diplomirala je 2014. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s 36. godina. Pravni fakultet potvrdio je za Narod.hr da je drugu godinu fakulteta ponavljala jednom, a četvrtu čak tri puta. U prosincu prošle godine Dekanat Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na upit uredništva Narod.hr odgovorio je kako ne može pronaći diplomski rad saborske zastupnice Možemo Sandre Benčić.

“Unatoč nastojanjima službenika Studentske službe Fakulteta nismo u mogućnosti pronaći primjerak pisanog diplomskog rada bivše studentice Fakulteta, Sandre Benčić”, piše u odgovoru fakulteta uredništvu Narod.hr. Predstavnik fakulteta pojasnio je u istom dopisu da su uzrok nestanku diplomskog rada radovi na zgradi fakulteta.

No mainstream mediji nisu zbog toga Benčić pozvali “na red”. Štoviše, prenijeli su njene izjave u kojima se pravda pa čak i proziva Narod.hr i dr. Željku Markić. “Benčić o Željki Markić: Svi ti koji se*u o mom diplomskom…”, naslov je jednog Indexovog članka. Mediji nisu zatražili očitovanje niti dokaze, iako je Benčić sama rekla da joj je diplomski rad kod kuće i da će ga tri sata čitati u Saboru ako treba.

Što je s Banožićem i suprugom Peđe Grbina?

U fokusu javnosti zbog diplome bio je i bivši ministar obrane Mario Banožić. Banožić, inače doktor ekonomskih znanosti i docent, za vrijeme mandata pokrenuo postupak izbora u naslovnog izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. No, ni on u medijima nije najbolje prošao. Za razliku od onih Sandre Benčić, Banožićevi radovi detaljno su se analizirali u medijima i po društvenim mrežama. Dijelovi njegovih radova posprdno su objavljivani u analizirani u dijelovima, a na njegov račun pisale su se i kolumne. Izvukle su se čak i njegove ocijene i (ne)uspjesi iz srednjoškolskih dana budući da je više pita završio na popravnom ispitu.

Supruga SDP-ovog šefa Peđe Grbina, Altana Hodžić, također se našla u središtu javnosti zbog diplome. Ona je naime završila fakultet za medicinske sestre u Srbiji, na Sveučilištu u Kragujevcu. No, prije dvije godine uhićen je bivši rektor tog sveučilišta i bivši dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta, a njena diploma postala je upitna.

“Jasno je da smo se supruga i ja našli u neugodnoj poziciji, prouzročenoj tuđim propustima. Moja supruga i njezine kolegice slušale su predavanja, polagale ispite, napisale diplomski, obranile ga, podmirile sve troškove studija, a osam godina kasnije njihova se diploma dovodi u pitanje zbog nesposobnosti organizatora studija da svoj posao naprave kako spada. Ni moja supruga ni njezine kolegice nisu krive, one su ispale žrtve ljudi koji taj studij nisu organizirali na način kako je bilo potrebno”, rekao je 2022. Grbin. Iako o ovoj aferi danima pisalo, mediji ipak nisu bili toliko strogi prema Grbinovoj supruzi i njenoj diplomi.

narod.hr