Kroz Hrvatsku prolazi koridor za transport američkih snaga u slučaju rata s Rusijom

Pin It

August Marks Atomic Bomb Anniversary - Nevada Department of Veterans  Services

NATO ima plan poslati američke postrojbe na prve crte Europe za slučaj općeg sukoba s Rusijom, a jedan od koridora prolazi i kroz Hrvatsku.

Uspostavljaju se se novi kopneni koridori za brzo usmjeravanje vojnika kroz središnju Europu bez lokalnih birokratskih prepreka. To će omogućiti snagama NATO-a da napadnu u slučaju da Putinovo razaranje u Ukrajini krene dalje prema zapadu, objavio je Jutarnji list pozivajući se na The Telegraph.

Ti planovi uključuju i kontingente u slučaju ruskog bombardiranja, što dopušta postrojbama da prodru na Balkan preko koridora u Italiji, Grčkoj i Turskoj ili prema sjevernoj granici Rusije preko Skandinavije, prenosi The Telegraph.

Uspostavljanje koridora za ‘treći svjetski rat’

Napetosti su tijekom proteklih tjedana rasle, a Putin je otvoreno priznao da postoji mogućnost ‘trećeg svjetskog rata‘ te prijetio ‘fatalnim posljedicama‘ za zapadne saveznike koji Ukrajini dopuštaju korištenje njihovog oružja na ruskom tlu.

Europski su čelnici zauzeli čvršći stav prema Moskvi dok rat bjesni već treću godinu, a neki sada prijete slanjem postrojba na istok i rekordnim ulaganjem u obranu.

Prema tim bi se planovima američki vojnici iskrcali u jednoj od pet luka diljem Europe, četiri od njih bi omogućile pristup zapadnoj ukrajinskoj granici, a peta bi stigla do ruske granice preko Finske.

NATO je već ranije imao planove za raspoređivanje američkih snaga u Nizozemskoj prije nego što bi vlakom krenule prema Poljskoj u slučaju rata. No nakon upozorenja norveškog generala da Europa ima samo 2-3 godine da se pripremi prije ruskog eventualnog napada, NATO sada navodno istražuje i druge mogućnosti.

Koridori za slučaj prekida komunikacijskih linija

NATO se nada da će prošireni koridori ponuditi sigurnost u slučaju prekida logističkih ili komunikacijskih linija, podupirući rute za brzo kretanje Europom ako Rusija udari na državu članicu.

Ako bi ruta kroz središnju Europu postala ugrožena, savezničke bi se trupe mogle kretati kroz Italiju i Sloveniju prema Balkanu, zaobilazeći Alpe i Švicarsku. Cilj je da vojska može projuriti Europom bez poteškoća koje bi prouzročili lokalni propisi i kontrolne točke.

General potpukovnik Alexander Sollfrank rekao je za The Telegraph da “Ukrajina jako trpi zbog ruskih dalekometnih raketnih napada na logističke sustave.”

Ako NATO snage koje ulaze iz Nizozemske budu pogođene ruskim bombardiranjem, a sjevernoeuropske luke uništene, savez je spreman prebaciti fokus na luke u Italiji, Grčkoj i Turskoj. Iz talijanskih luka američki vojnici mogli bi se kopnom prebaciti preko Slovenije i Hrvatske do Mađarske.

300.000 vojnika u stanju pripravnosti

Postoje slični planovi za prijevoz snaga iz turskih i grčkih luka preko Bugarske i Rumunjske kako bi se stiglo do istočnog krila saveza. Također se izrađuju planovi za prijevoz postrojba preko luka na Balkanu, kao i kroz Norvešku, Švedsku i Finsku, što bi snagama omogućilo da dođu do ruke granice na sjeveru.

Čelnici NATO saveza su se prošle godine složili da će 300.000 vojnika držati u stanju visoke pripravnosti za obranu bloka u slučaju napada na neku državu članicu. To je, piše Daily mail, nešto manje od polovice snaga koje je Napoleon poslao na Rusiju 1812. godine.

U međuvremenu i Rusija nastavlja gomilati svoje snage. Istraživački centar Royal United Services Institute (RUSI) procijenio je da je ruska vojska započela 2023. s ‘vrlo neorganiziranim snagama u Ukrajini‘ od oko 360.000 vojnika, no do ljeta je ta brojka narasla na 410.000. Do početka ove godine bilo je 470.000 vojnika na okupiranim područjima.

Putin: Mislim da je sve moguće

Podsjetimo, Rusija je pojačala svoju retoriku o mogućnosti rata. Upitan o mogućnosti izravnog sukoba nakon što je u ožujku osigurao svoj peti mandat na vlasti, Putin je rekao: ‘Mislim da je sve moguće u modernom svijetu… Svima je jasno da će to biti jedan korak od Trećeg svjetskog rata.‘

Prošlog je tjedna Putin upozorio da će zapadne zemlje pretrpjeti ‘teške posljedice‘ ako dopuste da se njihovo oružje ispaljuje iz Ukrajine na Rusiju.

‘U Europi, posebno u malim zemljama, trebaju biti svjesni čime se igraju‘, rekao je Putin tijekom posjeta Uzbekistanu.

narod.hr