Bartulica se pridružio zastupničkom klubu Europskih konzervativaca i reformista

Pin It

Bartulica izabrao klub zastupnika u Europskom parlamentu: Želi mu se pridružiti i Orbanova stranka

Stjepo Bartulica, novoizabrani zastupnik Europskog parlamenta iz Domovinskog pokreta, pridružio se zastupničkom klubu Europskih konzervativaca i reformista (ECR),  zajedno s još trojicom zastupnika, objavio je ECR.

Zajedno s četvero novih, zastupnički klub ECR-a sada broj 77 zastupnika i posve se približio liberalima kojih zasad imaju 79 zastupnika. Iz ECR-a poručuju kako očekuju da će im se pridružiti još zastupnika. Osim Bartulice u ECR su ušli Geadis Geadi iz Ciparske nacionalne fronte, Reinis Poznaks iz latvijske stranke Ujedinjena lista i Sebastian Tynkkynen iz Finske stranke.

ECR navodi da će prvi put imati zastupnika iz Luksemburga, Fernanda Kartheisera iz stranke Demokratske alternative reformista. ECR okuplja stranke tvrde desnice poput Braće Italije talijanske premijerke Giorgije Meloni, poljske stranke Pravo i pravda, Švedskih demokrata, flamanske N-VA.

Toj skupini se želi pridružiti Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana, ali se tome protivi nekoliko stranaka zbog njegove proruske politike. Češka stranka ODS premijera Petra Fiale, Švedski demokrati i N-VA snažno podržavaju Ukrajinu i ne žele u svojim redovima prorusku stranku.

Važan dio nove većine

Supredsjedatelj ECR-a Nicola Procaccini je rekao da njegova skupina želi biti dio većine desnog centra u Europskom parlamentu.

"Očekujemo da ćemo biti važan dio nove većine desnog centra u novom sazivu Europskog parlamenta i konstrukivnog ćemo pridonositi stvaranju uspješne Europske unije za građane, a ne da bude raj za aktiviste i birokrate".

"ECR ne želi EU koji zabranjuje, cenzuirira, kažnjava i sudjeluje u socijalnom inžinjeringu, nego želi EU koji nadahnjuje, štiti i koji napreduje kulturno i ekonomski", rekao je Procaccini.

direktno.hr