Josić najavio zabranu totalitarnih simbola: 'Volio bih da su svima u Kumrovcu naplatili kazne'

Pin It

DP-ovac smatra da ukoliko dođe do dogovora dvije ruke se mogu uvijek naći -  Net.hr

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta (DP) Tomislav Josić najavio je u srijedu u Hrvatskom saboru da će njegova stranka zalagati za donošenje zakona kojim bi se zabranili simboli totalitarnih režima istaknuvši i da su već krenuli i u izradu zakona o grobljima.

"Mi iz Domovinskog pokreta zalagat ćemo se da se donese zakon da se zabrane simboli totalitarnih režima. Isto tako već smo krenuli u izradu zakona o grobljima. Tako da ćemo neke stvari u Hrvatskoj promijeniti", rekao je Josić  tijekom slobodnih govora.

Podsjetio je na nedavni slučaj u kojem je Goran Matanović iz Splita kažnjen sa 700 eura i 70 eura sudskih troškova za narušavanje javnog reda i mira jer je na balkonskoj ogradi prvog kata svoje kuće vidno istakao zastavu HOS-a. 

Josić smatra kako time Matanović nije prekršio Zakon o prekršajima jer u tom zakonu ne stoji da je ta zastava zabranjena upitavši se tko određuje je li to u skladu sa zakonom ili ne. Smatra kako bi se isti kriteriji trebali primjenjivati i za druge stvari.

Puljak posjetila na pogodovanje Ćorušiću

"Vidjeli smo u Kumrovcu tisuće jugoslavenskih zastava koje su razarale Hrvatsku. Volio bih i da su njima svima naplatili kazne", rekao je. Marijana Puljak (Klub Centra i Nezavisne platforme Sjevera) je, osvrćući se na pojavu zaraze legionelom u KBC-u Zagreb i reakcije nadležnih, podsjetila na izvješće Pučke pravobraniteljice za 2023. u kojem se nalazio i, kako je rekla, skandalozni podatak o pogodovanju ravnatelju KBC Zagreb Anti Ćorušiću.

Puljak kaže kako mu je bio omogućen reizbor za tu dužnost nakon što je iz Statuta izbačena odredba prema kojoj za ravnatelja ne može biti izabran kandidat protiv kojeg je donesena konačna odluka nadležnih disciplinskih tijela. 

Navela je da je Časni sud Hrvatske liječničke komore prošle godine donio konačni zaključak da je Ćorućić napravio disciplinsku povredu otkrivanja liječničke tajne, jer  je u javnosti na nacionalnoj televiziji otkrio ne samo osobne podatke pacijentice već i njezinu povijest bolesti. "Nakon te disciplinske mjere promijenjen je Statut i više se ne gleda ima li netko nekakvu takvu konačnu odluku ili ne i omogućen mu je ponovno reizbor za ravnatelja", kazala je.   

direktno.hr