Mađarska razmišlja o povlačenju iz Međunarodnog kaznenog suda

Pin It

Mađarska razmatra mogućnost povlačenja iz Međunarodnog kaznenog suda (ICC). Premijer Viktor Orban naložio je trojici ministara da “ispitaju kakve bi posljedice mogle biti u slučaju povlačenja Mađarske iz članstva” u ICC-u, piše portal 24.HU.

U izvješću se navodi da je Orban zatražio od trojice ministara da pripreme procjenu mogućih posljedica tijekom sastanka Vijeća ministara koji je održan dva dana nakon što je ICC 20. svibnja podnio zahtjev za izdavanje naloga za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta. Sud je već ranije izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, a Mađarska bi se našla u teškoj situaciji kada bi on otputovao u tu zemlju. 

Mađarska bi bila jedina u EU…

Naime, prema Rimskom statutu kojeg je potpisala i Mađarska i koji je temeljni dokument suda, sve države potpisnice su dužne provoditi naloge i tjeralice suda. Mađarska, odluči li se povući iz ICC-a, bila jedina zemlja u Europskoj uniji koja nije članica na sudu kojem je sjedište u Haagu u Nizozemskoj.

geopolitika.news