Obilježja HOS-a ponovno na udaru: Razlog su nedorečeni zakoni i medijska hajka

Pin It

ZVALI SU GA 'CRVENKAPA': Uz ostatke heroja iz Dubrave pronađene HOS oznake  - Dnevno.hr

HOS i njegovi brojni pripadnici koji su položili živote za slobodu Republike Hrvatske nikako da dobiju dostojan pijetet i priznanje za svoje neosporne zasluge. Dapače, HOS-om, njegovom ulogom i simbolima često se u javnosti manipulira zarad političkih i raznih drugih interesa.

U posljednjim danima HOS je ponovno došao na naslovnice. “Krivac” je stanovnik Kaštela koji je prekršajno kažnjen zbog isticanje zastave HOS-a na balkonu vlastite obiteljske kuće. Ovaj primjer, koji nažalost nije usamljen, ukazuje na nedorečenost zakona, kao i na još manje dorečene preporuke “Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima”, parapolitičkog tijela osnovanog voljom Andreja Plenkovića. Sve to u kombinaciji s orkestriranom medijskom hajkom većine medija na HOS i njegove simbole dovodi do polarizacije društva i sotonizacije jedne od najhrabrijih i najčasnijih postrojbi Domovinskog rata.

Muškarac u Kaštelima kažnjen zbog HOS zastave na balkonu

Simbol HOS-a utjelovljen u njegovoj zastavi našao se na udaru represivnog aparata 17. lipnja u Kaštelima. Ondje je jedan građanin, inače član danas vladajućeg Domovinskog pokreta, na balkon svoje kuće izvjesio zastavu HOS-a i zbog toga zaradio prekršajnu prijavu. U njoj stoji da je svojom 70×130 centimetara zastavom s hrvatskim grbom s početnim bijelim poljem i kružnim bijelim hrvatskim pleterom i natpisom “HOS, Za dom spremni” narušio javni red i mir prema članku 5., stavku 1. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Slovo zakona

Zakon na kojeg se policija pozvala prilikom ispisivanja kazne ovom Kaštelaninu u svom stavku 5., članku 1. glasi:

“Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 700,00 do 4000,00 eura ili kaznom zatvora do 30 dana”, stoji u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Armada kažnjena zbog HOS-a

Slučaj sličan navedenom u Kaštelima dogodio se nedavno i u Rijeci. Ondje je u svibnju Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske objavio je da je potvrdio dio presude kojom su trojica navijača kažnjena s po 100 eura novčane kazne jer su odavala počast svojim poginulim prijateljima uz isticanje transparenta “ZDS, HOS-DOMOVINI NA PONOS” s grbom HOS-a. Transparent su razvukli na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Rijeci gdje su to snimile i kamere.

Prema pravomoćnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud, taj transparent nije istaknut na primjerenom mjestu za odavanje počasti poginulim braniteljima u Domovinskom ratu što bi moglo biti iznimka od “nedopustivosti korištenja jednoznačnih spornih obilježja koja se identificiraju s idejama totalitarizma, što dopušta preporuka Dokumenta dijaloga Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima”.

Drugim riječima, iznimka koju je Vijeće predvidjelo nije bilo upravo ovo obilježavanje na kojem su transparent sa ZDS razvukla trojica navijača.

Iako su navijači objašnjavali da je HOS bio dio pobjedničke Hrvatske vojske, sud je zaključio kako je u toj prilici ZDS ipak implicirao mržnju.

“Pri tome i činjenica da je postupanje okrivljenika snimljeno i objavljeno u medijima, potvrđuje dostupnost opisanog ponašanja neograničenom broju građana, dakle, široj javnosti zbog čega je posljedica stvaranja nemira značajnijeg intenziteta”, zaključio je sud u pravomoćnoj presudi.

Kad je i kako osnovan HOS?

Hrvatske obrambene snage, ponekad zvane i Hrvatske oružane snage (HOS) bile su među prvim organiziranim vojnim postrojbama koje su djelovale u Domovinskom ratu. Tamo gdje drugi nisu htjeli ili smjeli, tamo su išli bojovnici Hrvatskih obrambenih snaga.

Elitna jedinica Hrvatske vojske koja je podnijela veliki teret u prvim i najtežim danima obrane Hrvatske, osnovana je 25. lipnja 1991. godine, na samo proglašenje samostalnosti Hrvatske. Uz Hrvatsko vijeće obrane (HVO), i Teritorijalnu obranu BiH (TO BiH), činile su okosnicu otpora velikosrpskim snagama i u Bosni i Hercegovini.

HOS se u Hrvatskoj integrirao u Hrvatsku vojsku početkom 1992. prilikom restrukturiranja vojnih snaga unutar Republike Hrvatske.

Hrvatske obrambene snage službeno su osnovali Dobroslav Paraga, Ante Paradžik, Alija Šiljak i još neki članovi tadašnjeg vodstva HSP-a. Odmah je osnovan i Ratni stožer HOS-a, a Ante Paradžik bio je njegov prvi načelnik. HOS-ov Ratni Stožer bio je smješten u zagrebačkim prostorijama HSP-a, tj. u Šenoinoj ulici na broju 13, a kasnije u Starčevićevom domu.

Na kojim su bojištima sudjelovali?

Hrvatske obrambene snage (HOS), ponos hrvatskoga naroda, vojne su jedinice koje su branile Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu od velikosrpske agresije na svim najtežim bojištima, od Vukovara, Dubrovnika i Srđa, Škabrnje, Gospića, Vinkovaca, Osijeka, Jasenovca, cijele Dalmacije.

U Zagrebu sudjeluju u borbama s JNA i oslobađanju vojarni Borongaj i tzv. Maršalke, a bore se i diljem BiH-a do Sarajeva, Kupresa, Livna, Mostara i doline Neretve, Jajca, Bosanske Posavine, područja srednje Bosne, sudjeluju i u oslobađanju doline Neretve 1992.

HOS-ovci su među prvima krenuli u obranu napadnute Domovine, i bili prvi u napadu a zadnji u povlačenju.

U Domovinskom ratu Hrvatsku je branilo 3000 pripadnika HOS-a i gotovo nije bilo ratišta na kojem nije bilo postrojbi HOS-a. Mnogi HOS-ovci tijekom rata položili su živote za slobodu domovine dok su također mnogi ostali teški invalidi.

Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji iz 2004. HOS-ovci su priznati kao punopravni hrvatski branitelji i dio Oružanih snaga RH.

U samo par mjeseci 1991. godine poginulo više od 700 pripadnika HOS-a

Pripadnici HOS-ovih postrojbi “nisu se borili za nikakvu fašističku tvorevinu već su branili Hrvatsku od jugovojske i četnika koju su nosili crvenu zvijezdu petokraku”, podsjetili su ranije iz Saveza udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS).

“Znate li da je samo u par mjeseci 1991. godine poginulo više od 700 pripadnika HOS-a?”, naglasili su tada iz Saveza udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga.

narod.hr