Poljska usvojila zakon koji dopušta graničarima da pucaju na ilegalne migrante

Pin It

Thumbs Up to Stay Pain-Free By Treating Thumb Joint Pain - CHARMS Singapore

Poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je zakon kojim se značajno proširuju ovlasti vojske, policije i graničara u korištenju vatrenog oružja, uz istovremeno izuzeće od kaznene odgovornosti u takvim situacijama.

Novi zakon omogućuje poljskoj vojsci da izvodi operacije tijekom mirnodopskih uvjeta, uključujući situacije na granicama, uz prilagođene propise za upotrebu vatrenog oružja od strane snaga sigurnosti. Zakon također uvodi kazneni imunitet za vojnike koji djeluju u obrani vlastitih života ili života drugih, pogotovo na granicama, što predstavlja značajnu promjenu u dosadašnjem pravnom okviru – piše Al Mayadeen.

Korijeni ovog zakona leže u migrantskoj krizi koja je zahvatila poljsko-bjelorusku granicu od 2021. godine, kada su deseci tisuća migranata pokušali ući u Europsku uniju preko Bjelorusije. Poljske vlasti reagirale su pooštravanjem graničnih kontrola i raspoređivanjem vojnog osoblja.

Poljska je optužila Bjelorusiju da namjerno potiče migrantsku krizu kako bi destabilizirala regiju, dok je EU zaprijetila dodatnim sankcijama Minsku – prenosi Reuters. Zatvaranje poljske granice s Bjelorusijom izazvalo je diplomatske napetosti, pri čemu je Minsk optužio Varšavu za “nehumane” poteze.

Polemika i kritike

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je kako će novi zakon osigurati bolju i učinkovitiju zaštitu granica, dok će istovremeno povećati sigurnost vojnika. “Ovaj zakon omogućit će da granica i druga mjesta budu zaštićena još bolje, još učinkovitije, dok će također povećati sigurnost poljskih vojnika”, istaknuo je Duda.

Međutim, usvajanje zakona izazvalo je oštre reakcije – kritičari upozoravaju da zakon krši poljski ustav, posebno u vezi s načelima zaštite ljudskih prava. Čelnica parlamentarne skupine Ljevice, Anna Maria Zukowska, oštro je osudila zakon, tvrdeći da on ugrožava temeljno ustavno pravo na zaštitu ljudskih života, a ne samo granica.

S druge strane, Michael O’Flaherty, povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, pozvao je poljske vlasti da preispitaju ovu politiku. U svom pismu istaknuo je kako međunarodno pravo nalaže državama da minimiziraju upotrebu sile i smanje negativne posljedice takvih akcija.

geopolitika.news