Uvijek su bili podobni, odani, poslušni režimu i državi

Pin It

Ivanu Turudiću je Mladen Bajić i nadalje nužan i nezamjenjiv. Zašto? Čovjek je rođen još davne 1950. godine, a odmah po završetku Pravnog fakulteta 1975. Bajić se zaposlio u Okružnom javnom tužilaštvu u Dubrovniku, nastavio u Splitu kao javnotužilački pripravnik i stručni suradnik.

Zamjenik splitskog općinskog javnog tužitelja postao je 1979. godine. Prije isteka prvog osmogodišnjeg mandata, 1987., imenovan je za zamjenika u Okružnom javnom tužilaštvu u Splitu gdje je ostao do 1992. kada je postao zamjenik vojnog tužitelja u splitskom vojnom tužiteljstvu.

Nakon završetka Domovinskog rata radi kao zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu, a u kolovozu 2001. imenovan je splitskim županijskim državnim odvjetnikom. Ivica Račan ga imenuje za šefa DORH-a u svibnju 2002. godine. Na tu funkciju bio je odabran i izabran tri puta 2002., 2006. i 2010. godine, tako da je tu iznimno važnu dužnost obnašao za vrijeme vladavine SDP-a i HDZ-a. Za njegova tri mandata na čelu DORH-a promijenila su se dva predsjednika Republike, četiri premijera i šest ministara unutarnjih poslova. To samo pokazuje da je Bajić jedan od najdugovječnijih državnih odvjetnika u EU-u, što nije baš uobičajena praksa.

Neki nadobudni ili samo navodno “nadobudni” promatrači tvrde kako je on svima dobar, čovjek za sve političke opcije i sva vremena. No, to naravno nije točno. On je naime, ušao u javnotužilački sustav u vrijeme kada nije u njega mogao ući nitko tko nije najtemeljitije provjeren, je li 100 % podoban – odan, lojalan i poslušan režimu i državi koju je on održavao na životu. Takav je očito i danas još potreban i očito nezamjenjiv jer zna koga treba čuvati, a koga ne ili nikako i nipošto ne čuvati već štoviše eliminirati iz gospodarstva, politike i uopće iz javnog života.

Turudić je mlađi od “Baje ‘armonikaša” čak 12 godina no, još uvijek je i te kako dovoljno star da je u pravosudni sustav ušao još u bivšoj državi prema njezinim kriterijima. I on ga se još uvijek ne može (ne smije) riješiti jer mlađi kadrovi, koji nisu radili u bivšoj državi, ne mogu biti dovoljno pouzdani, na koje bi se moćnici u državi mogli sa sigurnošću osloniti.

Nino Mogorović/hrvatski-fokus.hr