U srednjoj i jugoistočnoj Europi Hrvati plaćaju gotovo najveću stopu poreza na dohodak

Pin It

Dohodak

U našem susjedstvu jedino Slovenija ima veću stopu poreza na dohodak. Ona iznosi 50%. U Hrvatskoj porez na dohodak iznosi 35,4%. U zapadnoj Europi te su stope mnogo veće. Međutim, u hrvatskom susjedstvu, izuzev Slovenije, stope poreza su mnogo manje. U srednjoj Europi i na njenom jugoistoku, Hrvatska ima gotovo najveću stopu.

Što je porez na dohodak?

Porez na dohodak je oblik direktnog poreza koji država naplaćuje od fizičkih osoba na osnovu njihovih prihoda ili dohotka. Može uključivati različite vrste prihoda, kao što su plaće, dobit od samostalne djelatnosti, prihodi od imovine, kapitala ili druge vrste prihoda koje osoba ostvaruje. U Republici Hrvatskoj koristi se progresivan sistem oporezivanja dohotka.

Tko plaća porez na dohodak u Hrvatskoj?

Svaka fizička osoba u Hrvatskoj koja ostvaruje dohodak dužna je plaćati ovaj porez. Plaćaju ga sve zaposlene osobe. Porez na dohodak se automatski odbija iz plaće i plaća državi kroz sustav predujma poreza. Zatim, plaćaju ga i samozaposlene osobe. Oni sami prijavljuju svoj dohodak i plaćaju porez na temelju ostvarene dobiti. Potom, osobe koje ostvaruju dohodak od imovine. To uključuje prihode od iznajmljivanja nekretnina, najma pokretnih stvari, autorskih prava i sličnih izvora.

Plaćaju ga i oni koji: ostvaruju dobit od kapitala (kamate na štednju, dividende, prodaja dionica…), imovinskih prava (patenti, licence…) i drugih vrsta dohotka, naprimjer od igara na sreću, naknada za povremene usluge itd.

Postoje i izuzeci i olakšice od ovog poreza. To su osobni odbitak, porezne olakšice za udržavane članove obitelji, invaliditet i slično. Neke kategorije dohotka mogu biti oslobođene od poreza ili podliježu nižim stopama poreza.

U srednjoj Europi veću stopu plaćaju samo Slovenci, Austrijanci i Poljaci

Usporedimo li Hrvatsku sa zemljama EU-a u srednjoj Europi, plaćamo jednu od najvećih stopa poreza na dohodak. Više od nas (35,4%) plaćaju jedino Slovenci (50%), Austrijanci (55%) i Poljaci (36%). Ispod Hrvatske nalaze se: Litva (32%), Latvija (31%), Slovačka (25%), Češka (23%), Estonija (20%) i Mađarska (15%). Države EU-a na krajnjem istoku Unije, Rumunjska i Bugarska imaju 10%.

Susjedi na jugoistoku imaju vrlo niske stope

U našem susjedstvu na jugoistoku Europe gdje se nalaze države koje nisu u Europskoj uniji, stope poreza na dohodak su vrlo niske u usporedbi s Hrvatskom. Najbliži susjed, Bosna i Hercegovina ima 10%, kao i Kosovo i Sjeverna Makedonija. Crna Gora ima 15%, a Srbija 20%. Stopu najbližu hrvatskoj ima Albanija – 23%.

narod.hr