Tomašević Documenti isplatio više od 15 000 eura, najviše za ‘narodne heroine’ Jugoslavije

Pin It

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević gradski novac dijeli političkim istomišljenicima, članovima Možemo i simpatizerima stranke. To je ‘javna tajna’. Sada je to već potpuno normalna pojava, no mediji i dalje ignoriraju tu činjenicu. U rujnu je Grad Zagreb isplatio više od 15 000 eura udruzi Documenti koja nas „suočava s prošlošću“, samo ne onom jugoslavenskom i „antifašističkom“.

Jednostavnim uvidom u iTransparentnost vrlo se lako može provjeriti kome sve Tomašević isplaćuje novac. Naime, sve je po zakonu, no upitno je koliko je to etički opravdano. U opis plaćanja dovoljno je upisati ime udruge koja vas zanima i pritisnuti „Dodaj“.

Tomašević dao 10 000 eura za ‘Festival sestara Baković’

Udruzi Documenti Tomašević je 13. rujna isplatio 10 000 eura za Festival sestara Baković. Riječ je o partizankama i komunistkinjama, heroinama Jugoslavije i takozvane hrvatske ljevice. Novac je uplaćen iz blagajne Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo. Druga uplata stigla je iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade. Iznos od 5442,36 eura odobren je za projekt „Mladi za mlade“. Ukupno, Documenti je samo u rujnu uplaćeno 15 442, 36 eura.

Što je Documenta?

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću je civilna udruga. Nastoji se prezentirati kao istraživačka i znanstvena udruga koja se „objektivno“ bavi Domovinskim ratom. Voditeljica udruge je Vesna Teršelič, a bivši zaposlenik je bio i Eugen Jakovčić, sadašnji glavni tajnik Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca.

Velike bitke za istinu o Domovinskom ratu s ovom udrugom vodi doista znanstvena institucija Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata čiji je ravnatelj povjesničar Ante Nazor. U upravnom odboru Documente sjedi i Hrvoje Klasić, povjesničar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, jedan od apologeta komunističkog diktatora Tita i gorljivi branitelj partizanskog pokreta i takozvanog antifašizma. I on surađuje s Pupovcem na njegovom audio-vizualnom projektu Vida TV.

Donatori Documente – strane vlade i zaklade, EU i hrvatska država

Udrugu Documentu, osim Tomaševića, financira i država. Popis donatora ove udruge je vrlo dugačak. Toliko je dugačak da je popis posložen abecedno. Novac pristiže iz stranih i domaćih izvora. Osim Grada Zagreba, udrugu financiraju Europska unija i Europska komisija. Zatim, tu je i Ministarstvo kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, te državni uredi i organizacije koje financiraju civilno društvo. Novac daje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Veliki donatori su strane vlade i zaklade. Naprimjer, za suočavanje Hrvata s prošlošću interesiraju se: Nizozemska, Norveška, Švicarska, SAD, Finska i Švedska. Od stranih velikih udruga na popisu se nalaze sljedeće zaklade: Charles Stewart Mott, Friedrich Ebert, Heinrich Boell i Robert Bosch. Posebno se ističe lijeva globalistička udruga znakovitog naziva: „The Balkan Trust for Democracy“. Documenti novaca svakako ne nedostaje. Međutim, Tomašević u radu ove udruge očito vidi interes Zagreba.

Zašto Tomašević financira Documentu?

Festival sestara Baković za ljevicu je značajan iz više razloga. Rajka i Zdenka Baković u prvom su redu bile komunistkinje. Potom, danas su i primjer kakve trebaju biti prave feministkinje. Ovim partizankama posebno se oduševljava Rada Borić. Sam Hrvoje Klasić je svojedobno za medije zapisao kako su sestre Baković, narodne heroine Jugoslavije, „fascinantne žene“. Osim njih, smatra Klasić, hrvatski udžbenici povijesti trebali bi „vrvjeti“ imenima partizanki. Zasad, Klasić, Borić i Documenta morat će se zadovoljiti samo izdašnim donacijama u novcu.

Što se tiče druge isplate, one za mlade, vjerojatno je riječ o nekoj od radionica koje organizira Documenta. Na njihovoj internetskoj stranici nedavno je objavljen poziv za sudjelovanje na seminaru „Učimo o prošlosti, djelujmo za budućnost“. Održat će se od 31. listopada do 4. studenog ove godine. Teme su Holokaust i ljudska prava. Što Documenta može naučiti mlade ako odaje počast Budimiru Lončaru, komunistima i partizanima, ali ne i hrvatskim braniteljima? Možda zna Tomašević. Zato im je i dao novac.

narod.hr