Hrvatski queer kralj i njegovi traktati

Pin It

Udruga Domino najavljuje program Queer MoMenti u Kinoteci -  Civilnodruštvo.hr

Dok ovo čitate, perjanice udruge Domino (da opet o njima) pripremaju izvedbe svojih predstava u Argentini. O vašem trošku naravno, posebno ako živite u Zagrebu. Iz najvećeg prireza u državi plaćate put u Buenos Aires, ranije i u New York kako bi queer umjetnici iz udruge Domino, među njima i Arijana Lekić Fridrih, mogli po svijetu pronositi ‘hrvatsku kulturu’.

Jedini remetilački faktor kojeg se još nisu uspjeli riješiti i koji je poremetio ovih dana njihov reisefieber pred odlazak u Buenos Aires je Europski kongres obitelji u Dubrovniku.

Kongres organizira klub zastupnika u Europskom parlamentu koji okuplja konzervativce. Na pozornici ogromnim slovima FAMILY, ‘obitelj’ na svakom koraku, u svakom govoru…

E upravo je to, pred ekspediciju u Argentinu, razljutilo predsjednika udruge Domino Zvonimira Dobrovića.

”Biranim” riječima osvrnuo se na skup europskih konzervativaca gotovo u nevjerici da je takvima uopće dozvoljeno okupljanje.

Ima u njegovom priopćenju naslaga raznih pridjeva poput ultra ovo i ono, raznih teorija zavjere, čudnih konstrukcija poput ”fundamentalistički skup koji gradi transatlantsku osovinu mržnje polarizacije i negira naše zajedničke europske vrijednosti”…

Ipak tu je najveći biser u riznici prvog čovjeka udruge Domino – mračnim naziva brak, djecu (nerođenu) i obitelj.

Čovjek koji osim od proračuna živi od donacija stranih vlada i organizacija proziva konzervativce da uvoze svoju ideologiju. Uz to proziva ministre DP-a zbog pojavljivanja na skupu konzervativaca.

Valjda su trebali šefa ove opskurne udruge pitati smiju li u Dubrovnik na skup koji organizira politička grupacija iz Europskog parlamenta.

Možda će ga i Plenković pitati smije li na skup europskih pučana drugi put…

Ili njegovi iz Možemo smiju li sa svojim euro parlamentarcem Bosancem, koji je i suosnivač udruge Domino, na skup europskih Zelenih?!

Novo – staro doba?

U nastavku traktata nimalo uvijeno kaže da konzervativci žele ”stvoriti novo doba u kojem će žene umirati zbog zabrane pobačaja, u kojem će LGBTIQ+ prava biti zatirana, u kojem će pravo na privatni život nestati”.

Koliko je ovo glupo nije niti vrijedno spominjati, no osvrnut ću se tek na ovo ”novo doba”.

Upravo suprotno, konzervativci žele očuvati ‘staro doba’, a vrli novi svijet donosi upravo queer pošast koja rastače sve što je lijepo, istinsko, plemenito i hrabro.

I dobro.

To Dobrović, koji je i inače sklon dramatičnim traktatima, ne razumije.

A naše nerazumijevanje pojma queer, a još manje queer kulture, glavni mu je argument kada pod znak upitnika dolaze stotine tisuća eura javnog novca za njegovu viziju svijeta i kulture.

Vi ne razumijte, neuka bagro, profinjenu queer umjetnost gdje muški spolni organ viri iz svakog ćoška i sa svake police u stanu gospodina Dobrovića i kamen je temeljac queer ”profinjene estetike”. Skupa s muškom pozadinom.

To je gotovo u razini onog infantilne mantre naprednjaka da su svi muškarci kojima je njihova njihov način života odiozan – zacijelo latentni pederi, a svaki katolik – zlostavljač žena. Postoje samo prosvjetitelji (neću pretjerivati pa podsjetiti kako se na latinskom kaže svjetlo i u korijenu koje riječi, među ostalima, leži).

Oni su vladari ljubavi i tolerancije. Kako to u praksi izgleda, manifestiraju svake prve subote u mjesecu.

Bez etike i estetike, samo dekonstrukcija

U tom pojednostavljenom univerzumu koji razumije tek šačica naprednih artista, kao što je i sam kralj hrvatskog queera Dobrović priznao da je očito podbacio u edukaciji javnosti o tome što je uopće queer, nema etike i nema estetike.

Njihova ”umjetnost” dekonstruira svaku skladnu melodiju, svaki skladni pokret, svaku harmoniju boja i unosi crnilo, kaos, vrištanje…

Ono je protuteža, karikatura, ptica rugalica svemu lijepom što znate.

Jer i kad zauzmu simbol hrvatske kulture Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, rade to plakatima sa seksualnim pomagalima i rugaju nam se u facu.

Cijena queer umjetnosti

Ta njihova hrabrost ima svoju cijenu i odvija se pod patronatom Grada Zagreba, posebno dogradonačelnika Luke Korlaeta koji silno voli ovu vrstu umjetnosti.

Prošlogodišnji programi queer kulturnog preodgoja koštali su cca 700 tisuća eura. Od toga ‘samo’ 150 tisuća iz proračuna, što državnog što zagrebačkog, ostalo od ‘inozemnih vlada i organizacija’.

S kolikim će saldom ovo ”savezništvo snažnih žena i pedera”, citiram Dobrovića, završiti 2024. godinu možemo samo pretpostavljati s obzirom na to da im prihodi višestruko rastu, a samo od Grada Zagreba do listopada im je isplaćeno preko 170 tisuća eura.

Dok zbrajamo svakodnevne nove isplate iz gradskog proračuna na račun udruge Domino, u prošlotjednoj kolumni kolege Šarića pročitajte što su to doista hrabre žene.

U nastajanju.

Ne one o kojima hrvatski queer kralj govori.

narod.hr