Evo nas u europskom vrhu: Hrvati jedva spajaju kraj s krajem, lošije samo tri države

Pin It

U 2023. godini čak 66,3 posto kućanstava u Hrvatskoj jedva je spajalo kraj s krajem tj. s teškoćama je podmirivalo osnovne mjesečne troškove. Ovaj postotak je znatno iznad prosjeka Europske unije koji iznosi 45,4 posto.

Probleme s plaćanjem troškova režija, hrane i stanarine prema podacima Eurostata ima 66,3 posto kućanstava u Hrvatskoj čime je naša zemlja pri neslavnom europskom vrhu.

Životne troškove teže pokrivaju još samo Grci, Bugari i Rumunji.

Najmanji postotak onih koji spajaju kraj s krajem je u Nizozemskoj (19,7 posto), Njemačkoj (21,8 posto) i Švedskoj (23 posto).

Inflacija od 3,1 posto

Ovi podaci ne čude kad znamo da je u rujnu ove godine inflacija u eurozoni bila 1,7 posto, dok su u Hrvatskoj potrošačke cijene porasle za 3,1 posto.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj mjerene HICP-om bile su u rujnu po novim Eurostatovim izračunima više za 3,1 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Preliminarna procjena pokazivala je da su uvećane za 3,0 posto, kao i u kolovozu.

Grčka je u rujnu bila izjednačena s Hrvatskom po godišnjoj stopi inflacije mjerene HICP-om, a blizu su i Mađarska i Estonija gdje je iznosila 3,0 odnosno 3,2 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

narod.hr