HRVATSKI VITEZ SLOBODAN PRALJAK – S NAMA JE! 

POČIVAO U MIRU BOŽJEM! 

(02.01.1945. – 29.11.2017.)

Da bi se shvatila izjava Hrvoja Zovka, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva kojemu sam svojedobno bio član o "crvenim Kmerima" iz Domovinskog pokreta koji su po njegovim riječima uputili "prijetnju" glasilu Srpskog narodnog vijeća "Novostima", ali i javnim medijima HRT-u i Hini treba podsjetiti da je to tzv. Hrvatsko novinarsko društvo medijski dio jugosrpske hibridne agresije u mirnodopskim uvjetima na Republiku Hrvatske i hrvatski narod.

Licemjerje, dvostruki kriteriji i diskriminacija žrtava, karakteristika su komemoracije u Jasenovcu. Žrtve se multiplicira i diskriminira ideološki bez imalo suosjećanja i pravednosti.

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) , danas je u Zagrebu uhićen bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, sada Glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zbog sumnje na korupciju, i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predrag Peđa Mišić: “Generale, oprosti mi, ali neću ti upaliti svijeću” –  Jabuka.tv

Šef HDZ-a je pak htio razgovarati o podjeli ministarstva, no Domovinci tu temu nisu htjeli ni počinjati sve dok se ne riješi pitanje SDSS-a. Ipak, kako Dnevno.hr doznaje iz izvora bliskih DP-u, predložili su da ministar branitelja bude Predrag Mišić, koji se kao nezavisni našao na listi Domovinskog pokreta našao u IX. Izbornoj jedinici na 3. mjestu, kako bi pokazali kako nemaju ništa protiv srpskog naroda.

Bartulica: Zašto Pupovac nije u Okučanima? DP ne odustaje od ključnih  načela - Kamenjar

To ćemo sve vidjeti, ne mogu više govoriti o detaljima pregovora, ali što se tiče predstavnika manjina, imam jedno pitanje za Milorada Pupovca. Kad već služi hrvatskoj državi, postavlja se pitanje zašto nije s nama danas. Ovo su bili presudni dani u novijoj hrvatskoj povijesti i mislim da je svim hrvatskim političarima, bez obzira kako gledali svoju budućnost i ulogu, mjesto ovdje

Migranti nemaju što raditi u BiH » Čapljina | Čapljinska mreža

Broj migranata koji su ilegalno ušli u BiH u prva dva mjeseca ove godine veći je za skoro 70 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, upozorio je tamošnji ravnatelj Granične policije i najavio zajedničke aktivnosti sa Srbijom kako bi se spriječilo krijumčarenje ljudi.

Nikoga ne bi začudilo kada bi Raspudić objavio da je prešao islamsku vjeroispovijest. Ne samo to, nego znajući tko im se pridružio, svi bi dobronamjerni promatrači bili zabrinuti i žalili Islamsku zajednicu.

May be an image of 2 people

Gospodin Pupovac jučer je rekao jednu konstataciju koja mi je zaparala uši. Govorio je o političkoj segregaciji. Kakva je to novokovanica? Hoće li sada svatko u Republici Hrvatskoj tko nije dio vlasti optužiti one koji budu sastavljali vlast da je politički segregiran? To je nekorektno. To je stvaranje pritiska pod plaštem žrtve koje nije primjereno trenutku ni civilizacijskom nivou na kojemu se Hrvatska nalazi

Može biti slika sljedećeg: 4 ljudi, vozilo hitne pomoći i tekst

Kragujevački šator i prvomajski pasulj? Pa je li moguće da Grad Zagreb mora za posao postavljanja šatora za proslavu angažirati srbijansku tvrtku iz Kragujevca?

Pero Kovačević: 'Ugroženi' Milorad Pupovac i Furio Radin? - Kamenjar

Pripadnici nacionalnih manjina imaju povlaštenu priliku ulaska u Sabor u posebnoj XII. izbornoj jedinici. A za ulazak u sabor im je dovoljan jedan jedini glas, i to glas samog kandidata. Istovremeno drugim saborskim zastupnicima treba oko 15.000 glasova. S druge strane mogu se kandidrati i u drugim izbornim jedinicama. Ova privilegija nije zajamčena manjinama gotovo ni u jednoj drugoj državi

Božićni domjenak SNV-a: Političko scenski spektakl neobične organizacije

Pin It

Image result for srpski božić domjenak razbijanje pločaSNV organizira svake godine i jedan Božićni domjenak. Na tom se domjenku, doduše, ne glagolja o značaju utjelovljenja Sina Božjega ili o sinoptičkim evanđeljima. Više se radi o političko-scenskom spektaklu na kojem se očekuje nazočnost visokog državnog vrha Hrvatske, razbijaju se dvojezične ploče

Uvijek iznova Srbija. Prilično je pretenciozno posuditi naslov tog veledjela, a k tome prilično smjelo objaviti ga na dan kada grkoistočni vjernici slave Božić, ali upravo je to prilično, odnosno aktualno.

Raspisaše se novine u Hrvatskoj o neobičnim izjavama Vučićeva savjetnika i izaslanika Vladimira Božovića na domjenku SNV-a. Neki su čak ondje nazočnom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske u usta stavili i riječi koje nije rekao, velikosrpsku agresiju primjerice.

Sav materijal koji je poslužio kao nadahnuće mnogobrojnim komentatorima proizišao je upravo iz spomenutog domjenka što ga u povodu Božića organizira Srpsko narodno vijeće.

Srpsko narodno vijeće je jedna neobična, svestrana organizacija nastala na temelju Erdutskog sporazuma. Između ostalog bavi se brojnim kreativnim aktivnostima poput organiziranja ljetnog kampa za mlade Vuk Karadžić, „obilježavanja egzodusa Srba u posljednjem ratu“ ili pak izdavanja tjednika Novosti, koji s nešto više od tri milijuna kuna poreznih obveznika godišnje pruža utočište za novinarske mediokritete koje su strani instituti krušarinama uspjeli uvjeriti da su progresivni i zanimljivi, ocvale Jugoslavene, pokojeg bivšeg suradnika jugoslavenskih obavještajnih službi i onih kojima jednostavno imponira društvo navedenih.

Pored toga, SNV organizira svake godine i jedan Božićni domjenak. Na tom se domjenku, doduše, ne glagolja o značaju utjelovljenja Sina Božjega ili o sinoptičkim evanđeljima. Više se radi o političko-scenskom spektaklu na kojem se očekuje nazočnost visokog državnog vrha Hrvatske, razbijaju se dvojezične ploče, dijele se neobične nagrade za neobična postignuća (poput one znakovitog imena Svetozar Pribićević – za unaprjeđenje hrvatsko-srpskih odnosa), a sve to u organizaciji čovjeka čiji politički put izgleda kao obrnuto recipročan politički put Svetozara Pribićevića.

Čitav domjenak i atmosfera oko njega nameće dojam da Božić po julijanskom kalendaru slave samo Srbi, odnosno da je to prije svega srpski Božić. Nazočnost predstavnika hrvatske vlasti stoga kao da je obvezna, odnosno kao da bi neodziv sam po sebi bio čin netrepeljivosti. To je u osjetnom protuslovlju s izjavama o ugroženosti, manjku prava i tomu bliže, napose pored činjenice da tri mjesta u Hrvatskom saboru u svakom slučaju čekaju srpsku manjinu, dočim određena nacionalna opcija mora u prosjeku skupiti deset tisuća glasova za jedno mjesto po izbornoj jedinici, gdjegdje i više od toga.

Domjenak prate svi mediji. Usporedbe radi, srbijanski je predsjednik vlade Aleksandar Vučić 25. prosinca tek usput zapadnim kršćanima uputio dvorečeničnu čestitku nakon čega je pošao ruskom veleposlaniku, a potom na sastanak pozvao predstavnike srpske politike s Kosova.

U svakom slučaju subjektivni zbroj mogao bi glasiti da je domjenak u povodu vjerskog blagdana okupio svećenike, ateiste, Jugoslavene, velikosrbe i dio hrvatskog državnog vrha u jednu konferenciju, nalik onoj za novinare, u kojoj su se redale izjave za javnost. Vladimir Božović obećao je u svojoj Srbima zaštitu svim raspoloživim sredstvima i spomenuo Vučićev laksativ o neponavljanju Jasenovca.

U svojoj srži, inače, ta fraza s Jasenovcem ima smisla utoliko koliko bi imalo smisla da Plenković sutra pošalje nekoga u Beograd i da taj ničim izazvan kaže kako ne će dozvoliti ponovnu diktaturu srbijanskoga kralja. Naravno da bi taj bio izvrgnut podsmijehu. Ali Hrvati se čude Božovićevim, Vulinovim, Vučićevim ili Nikolićevim glupostima kao da je to nešto novo u srbijanskoj politici ili, bolje rečeno, hrvatska javnost i politika kao da čitavo vrijeme žele čuti i vidjeti nešto čega ustvari nema, pa ih ovakve izjave uvijek iznova šokiraju.

„Njihova bezobzirnost bijaše tolika, da je neka stanovita hladna okrutnost, neiskrenost i nevjera postala gotovo još značajnijom odlikom nemanjićkog doba, nego u ostalo sredovječnoj poviesti, kako kaže Kallay: – Ali zato traži od nas ta ista objektivnost, da priznamo , da se srbska poviest, unatoč gotovo jednakom stupnju razvoja kao i drugdje, ipak čini mnogo mračnijom od poviesti ostalih europskih država, i to zato, što, kako sam netom spomenuo, u Srbiji nije bilo posjedovnog elementa. – (Tu misli Kallay gradove i građane, koji su u sebi nosili klicu kasnije civilizacije.)

Ovdje sam naveo mišljenje tog izvrstnog poznavaoca srbske poviesti, ali moram odmah iztakmiti (sic), da nikako ne dielim njegovo shvaćanje o razlozima mraka u srbskoj poviesti. Jer danas imaju Srbi svoj građanski stalež već blizu čitavo jedno stoljeće, a ipak njihova poviest nije prestala da bude mračnijom od poviesti okolnih slavenskih naroda.“

Napisao je to prije gotovo sto godina Ivo Pilar. Srbijanska politika, ako nije oportuno reći mentalitet, stoljećima se u mnogočemu ne mijenja, ali je sramno da to uvijek iznova vrijedi i za hrvatsku recepciju srbijanske politike. Čudila se, aman, čudila se, zeman. Nikako da se Hrvatska počne baviti sama sobom i svojim dugoročnim interesima.

Prije svega, kad je riječ o Srbiji, hrvatska javnost mora se kvalitetnom raspravom informirati koliko je i je li u interesu cjelokupnog hrvatskog, pa i bošnjačkog naroda te europske civilizacije uopće primanje Srbije u svoje bezgranične okvire (simbolična je činjenica da neke zemlje – Srbija i Turska - žele iznudama i ultimatumima ući u zajednicu europskih zemalja što predstavlja svojevrsni presedan).

Radi se o državi koja do danas njeguje tradiciju uličnih smaknuća svojih vladara (Karađorđa, Obrenovića, Đinđića, umalo i Vučića nedavno), koja na mjesečnoj osnovi iznjedri nekoliko naslovnica o mafijaškim obračunima te koja je, ne treba se ni uz dužno poštovanje danas radosnim vjernicima to libiti reći, potpuno nekompatibilna s vrijednostima koje su stoljećima obilježavale zapadnu Europu i koje se nastoje oživjeti.

Svjestan sam da će izvjestan broj čitatelja pri dijelu o devijantnim trendovima u Srbiji pokušati brže-bolje naći svezu s Hrvatskom i njezinom nedavnom poviješću ili sadašnjošću, ali valja takve podsjetiti da je do tada jedva značajnu balkansku epidemiju korupcije, koristoljublja, sive ekonomije i kriminala (a posljedično i prvih međunacionalnih sukoba u tisućljetnoj povijesti međusobnih odnosa) na vrata Hrvatske, uz svesrdnu pomoć domaćih slijepih vratara, doveo – Svetozar Pribićević.

Krešimir Kartelo/direktno.hr

Login Form